Zemeņu sezona ir viena no gardākajām vasaras dāvanām – bet, kā bieži gadās, krietna daļa ogu paliek pāri. Tās vairs nav tik svaigas kā tikko vāktas, un šķiet, ka pēc pāris stundām tās varēs tikai izmest... Bet nesteidzies! Ar nedaudz radošuma un pavisam nelielām pūlēm pārgatavojušās zemenes var kļūt par īstu garšas atradumu. Iesaka eksperti no “TheKitchn.com”.
Lūk, piecas idejas, kā pārpalikušās zemenes pārvērst saldās vasaras maltītēs.
Saldēti zemeņu-ledus gabaliņi
Ideāli piemērotas pie ūdens, limonādes vai prosecco glāzes.
Kā pagatavot:
- Sagriez zemenes nelielos gabaliņos
- Liec ledus formiņās kopā ar piparmētru vai bazilika lapiņām
- Pārlej ar ūdeni un sasaldē
Zemenes var sablendēt ar nedaudz citrona sulas un saldinātāja, tad ieliet formiņās kā ogu-ledus desertu bērniem.
Zemeņu sviests
Perfekts brokastu grauzdiņiem vai vasaras pankūkām.
Kā pagatavot:
- 100 g zemeņu (saspaidītas vai sablendētas)
- 50 g mīksta sviesta
- 1-2 tējk. pūdercukura vai medus
Visu samaisa un glabā ledusskapī burciņā. Der arī kā kūku pildījums!
Vienkāršs zemeņu ievārījums bez ievārījuma cukura
Ja nevēlies vārīt un sterilizēt.
Kā pagatavot:
- 300 g zemeņu
- 2-3 ēd.k. brūnā cukura vai kļavu sīrupa
- 1 ēd.k. citrona sulas
Visu lēni vāra apmēram 10-15 minūtes nelielā katliņā, līdz masa sabiezē. Atdzesē un glabā ledusskapī 5-7 dienas.
Zemeņu etiķis salātiem un mērcēm
Šarmants papildinājums viegliem vasaras salātiem.
Kā pagatavot:
- 200 g sagrieztu zemeņu
- 200 ml ābolu vai baltvīna etiķa
Sastāvdaļas liek burkā, aizvāko un ļauj ievilkties 3-5 dienas. Pēc tam izkāš. Glabā ledusskapī mēnesi.
Vasaras tostermaizītes ar zemenēm un sieru
Perfekta kombinācija starp saldo un sāļo.
Kā pagatavot:
- Pilngraudu maize
- Zemenes (šķēlēs)
- Kūstošs siers (piemēram, brie vai mocarella)
- Svaigs baziliks
Liec visu starp divām maizes šķēlēm un apgrauzdē tosterī vai pannā. Bonusam - pārslaki ar balzamiko krēmu.
Zemenes ir pietiekami īpašas, lai no tām izspiestu maksimumu - arī tad, kad tās nav vairs ideāli fotogēniskas. Šīs vienkāršās receptes ļauj ogām dzīvot ilgāk un garšīgāk, vienlaikus palīdzot izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas. Nākamreiz, kad šķiet, ka ogas vairs nav glābjamas - atceries šo sarakstu!