5 unikālas, bet vienkāršas idejas, ko pagatavot no svaigām zemenēm

© Pexels.com

Zemeņu sezona ir viena no gardākajām vasaras dāvanām – bet, kā bieži gadās, krietna daļa ogu paliek pāri. Tās vairs nav tik svaigas kā tikko vāktas, un šķiet, ka pēc pāris stundām tās varēs tikai izmest... Bet nesteidzies! Ar nedaudz radošuma un pavisam nelielām pūlēm pārgatavojušās zemenes var kļūt par īstu garšas atradumu. Iesaka eksperti no “TheKitchn.com”.

Lūk, piecas idejas, kā pārpalikušās zemenes pārvērst saldās vasaras maltītēs.

Pexels.com

Saldēti zemeņu-ledus gabaliņi

Ideāli piemērotas pie ūdens, limonādes vai prosecco glāzes.

Kā pagatavot:

- Sagriez zemenes nelielos gabaliņos

- Liec ledus formiņās kopā ar piparmētru vai bazilika lapiņām

- Pārlej ar ūdeni un sasaldē

Zemenes var sablendēt ar nedaudz citrona sulas un saldinātāja, tad ieliet formiņās kā ogu-ledus desertu bērniem.

Zemeņu sviests

Perfekts brokastu grauzdiņiem vai vasaras pankūkām.

Kā pagatavot:

- 100 g zemeņu (saspaidītas vai sablendētas)

- 50 g mīksta sviesta

- 1-2 tējk. pūdercukura vai medus

Visu samaisa un glabā ledusskapī burciņā. Der arī kā kūku pildījums!

Pexels.com

Vienkāršs zemeņu ievārījums bez ievārījuma cukura

Ja nevēlies vārīt un sterilizēt.

Kā pagatavot:

- 300 g zemeņu

- 2-3 ēd.k. brūnā cukura vai kļavu sīrupa

- 1 ēd.k. citrona sulas

Visu lēni vāra apmēram 10-15 minūtes nelielā katliņā, līdz masa sabiezē. Atdzesē un glabā ledusskapī 5-7 dienas.

Zemeņu etiķis salātiem un mērcēm

Šarmants papildinājums viegliem vasaras salātiem.

Kā pagatavot:

- 200 g sagrieztu zemeņu

- 200 ml ābolu vai baltvīna etiķa

Sastāvdaļas liek burkā, aizvāko un ļauj ievilkties 3-5 dienas. Pēc tam izkāš. Glabā ledusskapī mēnesi.

Pexels.com

Vasaras tostermaizītes ar zemenēm un sieru

Perfekta kombinācija starp saldo un sāļo.

Kā pagatavot:

- Pilngraudu maize

- Zemenes (šķēlēs)

- Kūstošs siers (piemēram, brie vai mocarella)

- Svaigs baziliks

Liec visu starp divām maizes šķēlēm un apgrauzdē tosterī vai pannā. Bonusam - pārslaki ar balzamiko krēmu.

Zemenes ir pietiekami īpašas, lai no tām izspiestu maksimumu - arī tad, kad tās nav vairs ideāli fotogēniskas. Šīs vienkāršās receptes ļauj ogām dzīvot ilgāk un garšīgāk, vienlaikus palīdzot izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas. Nākamreiz, kad šķiet, ka ogas vairs nav glābjamas - atceries šo sarakstu!

Dzīvesstils

Vasara ir īstais laiks piknikiem - zem koka, meža takas malā vai vienkārši parkā aiz mājas. Bet lielākā kļūda, ko pieļaujam, plānojot pikniku, ir censties paņemt līdzi vai pusi ledusskapja. Lai izbraukums neradītu galvassāpes, bet gan mierpilnu baudījumu, izvēlies maltītes, kas ir viegli transportējamas, garšīgas arī aukstas un neprasa sildīšanu vai servēšanu. Lūk - piecas pārbaudītas idejas, kopā ar “Delish.com”.

Svarīgākais