Šim šķietami parastajam produktam ir pilnīgi atšķirīgs sastāvs. Taču to kombinācija palīdzēs uzlabot viens otra labvēlīgās īpašības.
Mājsaimnieces bieži pērk konservētu kukurūzu un zirņus kopā. Abus produktus var uzglabāt ilgu laiku, abi ir lieliski papildinājumi salātiem un piedevām. Un kukurūza un zirņi kopumā ir līdzīgi pēc garšas. Tomēr šiem produktiem ir atšķirīga loma to atšķirīgā sastāva dēļ, raksta DoctorPiter.
100 gramu zirņu porcija satur 5 g olbaltumvielu un 6 g šķiedrvielu. Šis produkts satur arī dzelzi un vērtīgus B grupas vitamīnus. Zirņi satur arī polifenolus, kas palīdz samazināt ļaundabīgu audzēju attīstības risku.
Kukurūzā nav daudz olbaltumvielu, bet tajā ir pietiekami daudz ogļhidrātu: aptuveni 19 g uz 100 g produkta. Kukurūza palīdz samazināt "sliktā" holesterīna līmeni un uzturēt asinsvadu veselību. Kukurūza satur arī luteīnu, kas ir tik noderīgs mūsu redzei, un magniju spēcīgiem nerviem.
"Pēc būtības viens ir organisma šūnu celtnieks, otrs - enerģijas dzēriens. Bet kopā tie ir labs pāris," atzīst eksperti.
Zirņos esošās uztura šķiedrvielas palēninās cukura uzsūkšanos organismā. Askorbīnskābe no kukurūzas uzlabos dzelzs uzsūkšanos no zirņiem. Savukārt produktu antioksidanti aizsargās asinsvadus un acis.
Tomēr ir vairākas svarīgas nianses, kas jāzina par abiem produktiem. Ražotāji konserviem bieži pievieno pārāk daudz sāls. Pārmērīgs nātrija daudzums uzturā var ietekmēt sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Ja vēlas padarīt kukurūzu vai zirņus veselīgākus, vienkārši jānoskalo tie ar ūdeni.
Turklāt daži konservi var saturēt BPA — bisfenolu. Šī ir ķīmiska viela, ko bieži izmanto pārtikas iepakojumā. Pēdējos gados zinātnieki ir pētījuši bisfenola iespējamo kaitējumu veselībai: ir pamats uzskatīt, ka tam nav labvēlīgas ietekmes uz hormonālo līdzsvaru. Tāpēc jāmeklē konservi ar marķējumu "bez BPA".
Konservēti produkti cilvēkiem ar kairinātu zarnu sindromu var izraisīt arī vēdera uzpūšanos.
Kur bez ierastajiem salātiem vēl var pievienot kukurūzu un zirņus? Iesaka šos produktus izmēģināt izmantot omletēm. Neparasta iespēja ir konservus kombinēt ar biezpienu vai vegāniskām kotletēm.
Var arī sajaukt kukurūzu un zirņus un šo kombināciju ēst ar olīveļļu un citronu - tādā veidā maisījums uzsūksies vēl labāk.
Lasi arī: Kā pagatavot tomātu ūdeni un kāpēc tas ir nepieciešams