Kārdinošā svaigi pagatavotas kafijas garša un aromāts noteikti ir viens no vienkāršākajiem, bet lielākajiem dzīves priekiem daudziem no mums. Tomēr laiku pa laikam ikvienam no mums gadās atcerēties par krūzīti neidzertas kafijas. Vai tādu ir droši dzert un vai tajā vēl ir kofeīns, skaidro eksperti no “The Takeout”.
Cik ilgi kafijā saglabājas kofeīns
Tā kā atdzisušas kafijas garša kļūst manāmi sliktāka jau pēc dažām stundām (īpaši pēc atkārtotas uzsildīšanas), ir loģiski pieņemt, ka kafija laika gaitā zaudē savu "maģisko" spēku - kofeīnu.
Lai gan ir taisnība, ka kafija var zaudēt daļu kofeīna, ja to uzglabā pārāk ilgi un nepareizi, kofeīns jau pagatavotā kafijā ir diezgan stabils un sadalās daudz lēnāk nekā garšas savienojumi. Citiem vārdiem sakot, vakardienas kafija, visticamāk, garšos nedaudz pliekani, bet sniegs apmēram tādu pašu ietekmi uz organismu kā svaigi pagatavota kafija.
Vai kafiju drīkst atkārtoti uzsildīt?
Lai saglabātu gan garšu, gan kofeīnu, vislabāk ir ieliet atlikušo pagatavoto kafiju hermētiskā traukā un uzglabāt ledusskapī. Tas samazinās gaismas un gaisa iedarbību, kas ir galvenie vaininieki gan garšas savienojumu, gan kofeīna sadalīšanā.
Pareizi uzglabājot, neizdzertu kafiju var droši lietot trīs līdz četras dienas. Pēc tam labāk no dzēriena atbrīvoties - tā garša, visticamāk, nebūs pati patīkamākā.
Turklāt kafijas uzsildīšanas veids ir karstu diskusiju objekts. Vienkāršākais un ātrākais variants ir to vienkārši uzsildīt mikroviļņu krāsnī. Taču ir cilvēki, kas dod priekšroku kafijas uzsildīšanai uz plīts.
Jebkurā gadījumā uzsildīšana nesamazina kofeīna saturu - gluži pretēji, tas var pat nedaudz palielināties, iztvaikojot daļai ūdens.