Kvinoja brokastīs: veselīgs un daudzpusīgs grauds

Vegāniskie salāti ar kvinoju. © Foto: pixabay.com

Ilgi pirms tā parādījās vegānu kafejnīcu ēdienkartēs un labsajūtas emuāros, inku civilizācija kvinoju cienīja kā "mātes graudu". Pēdējā laikā tā ir ieguvusi vietu uz brokastu galda; ne tikai kā veselīga uztura pamatelements, bet arī kā daudzpusīga bāze brokastīm tiem, kuri ir apsēsti ar olbaltumvielām.

Kvinoju bieži dēvē par graudu, bet tehniski tā ir sēkla, ko kultivē vairāk nekā 5000 gadus. Kā daļa no "seno graudu" kategorijas (kas ietver tādus pārtikas produktus kā amarants, prosa un farro), kvinoja izceļas ar savu pilnvērtīgo olbaltumvielu avotu, kas ir reti sastopams augu izcelsmes pārtikā, informē thetakeout.com.

Šī atšķirība ir likusi fitnesa fanātiķiem un TikTok veidotājiem pasludinājuši to par mūsdienu "superēdienu". Tā kā arvien vairāk veselīgu ēdāju meklē alternatīvas rafinētiem graudiem, kvinoja tagad tiek pasniegta jebkurā diennakts laikā.

Foto: pixabay.com

Tiem, kas no rītiem parasti ēd auzu pārslas vai grauzdiņus, kvinoja piedāvā sātīgāku variantu. Komplekso ogļhidrātu un olbaltumvielu kombinācija palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs un var novērst ogļhidrātu avārijas un apetītes zudumu pusdienlaikā.

Tās riekstainā garša un viegli košļājamā tekstūra padara to par lielisku pamatu citām sastāvdaļām. Kvinojas pievilcība daļēji slēpjas tās pielāgojamībā. Atšķirībā no auzām, kuras bieži vien saista ar saldajiem ēdieniem, kvinoju var viegli izmantot gan sāļā, gan saldā veidā. Šī elastība ir padarījusi to par iecienītu ēdienu cilvēkiem, kuri vēlas paplašināt savas brokastu iespējas, ne tikai ar bekonu un olām.

Foto: pixabay.com

Kvinoja nav tikai interneta tendence

Kvinojas brokastu bļodas var būt dažādās formās, taču princips ir viens: sāciet ar siltu vai atdzesētu vārītas kvinojas kārtu un pievienojiet savas iecienītākās sāļās vai saldās piedevas. Kvinojas gatavošana nedēļas sākumā lielās porcijās atvieglo brokastu trauku ātru salikšanu. Tā labi uzglabājas ledusskapī līdz pat piecām dienām un to var ēst aukstu vai atkārtoti uzsildīt.

Saldumam bļodiņā var pievienot svaigus augļus, riekstus, sēklas un nedaudz medus vai kļavu sīrupa. Pagatavota ar mandeļu vai kokosriekstu pienu un viegli uzlabota ar kanēli vai kardamonu, kvinoja iegūst putrai līdzīgu garšu. Sāļās versijas var papildināt ar dārzeņiem, mīksti vārītām olām, avokado vai sautētiem zaļumiem. Putras virspusē var uzlikt fetas sieru, karoti tahini vai pesto, lai piešķirtu papildu garšu.

Foto: pixabay.com

Lai gan kvinojas popularitātes pieaugums 2000. gadu sākumā varēja šķist pēkšņs, tās noturība liecina, ka tā nekur nepazudīs. Tā kā arvien vairāk cilvēku meklē barojošas, pilnvērtīgas alternatīvas, kas der dažādām ēdienreizēm un uztura vēlmēm, kvinoja joprojām ir iecienīta.

Šāds brokastu ēdiens piedāvā lielisku tradīciju, uzturvērtības un garšas daudzpusības apvienojumu. Ja esat noguris no pārslām vai meklējat bezglutēna variantu ar vairāk olbaltumvielām nekā auzu pārslās, kvinoja ir pelnījusi savu vietu. Tā ir ne tikai veselīga, bet arī diezgan sātīga izvēle.

Dzīvesstils

Kad saule silda plecus un dienas kļūst garākas, mūsu ķermenis sāk alkst pēc kaut kā viegla, svaiga un uzmundrinoša. Ideāls sabiedrotais būs vienkārši, bet spilgti dārzeņu salāti i īpaši tad, ja tiem pievieno kādu neparastu sastāvdaļu, piemēram, arbūzu vai krēmīgu fetas sieru. Šī recepte ir kā neliels ceļojums uz Vidusjūras piekrasti - svaigs, atsvaidzinošs un pārsteidzošs. Ar recepti dalās “All recepes”.

Svarīgākais