Pistāciju iekļaušana ikdienas uzturā var nodrošināt daudzus ieguvumus veselībai, sākot no uzlabotas acu veselības līdz labākai svara kontrolei un paaugstinātam asinsspiedienam un cukura līmenim asinīs.
Bet vai tās var ēst katru dienu?
28 gramu pistāciju porcija satur 165 kalorijas, 6 gramus olbaltumvielu, 13 gramus kopējo tauku (ieskaitot 2 gramus piesātināto tauku), 8 gramus ogļhidrātu un 3 gramus šķiedrvielu. Šie ir diezgan labi skaitļi uzkodām!
Šī porcija nesatur arī holesterīnu, bet satur 1,7 miligramus nātrija, 14 miligramus folātu, 30 miligramus magnija un 277 miligramus kālija, raksta thetakeout.com.
Pistācijas ir pilnvērtīgu olbaltumvielu avots ar visām deviņām neaizvietojamām aminoskābēm, tās satur veselīgus mono- un polinepiesātinātos taukus, ir bagātas ar šķiedrvielām un satur antioksidantus.
Regulāras pistāciju lietošanas ieguvumi veselībai ir šādi:
Pistācijas ir labas acu veselībai, jo tajās ir luteīns un zeaksantīns - tīklenē esošie karotinoīdi, kas aizsargā pret gaismas kaitīgo ietekmi. Ir zināms, ka šīs uzturvielas samazina tādu slimību risku kā ar vecumu saistīta makulas deģenerācija un katarakta.
Lasi arī: Biezpiens vai grieķu jogurts: kurš piena produkts ir labāks brokastīs?
Vai pistācijas var ēst katru dienu? Tāpat kā citus riekstus, arī pistācijas jāēd vairākas reizes nedēļā, taču, ja nav nopietnu alerģiju vai slimību, to var darīt katru dienu.
Neskatoties uz izplatīto nepareizo uzskatu, ka rieksti var izraisīt svara pieaugumu, pistācijas patiešām palīdz kontrolēt svaru. To augstais olbaltumvielu un šķiedrvielu saturs palielina sāta sajūtu, tādējādi samazinot pārēšanās iespējamību.
Tiem, kas vēro cukura līmeni asinīs, pistācijas ir lieliska uzkodu iespēja. Sabalansētais veselīgu tauku, olbaltumvielu un šķiedrvielu sastāvs palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs, padarot tos īpaši izdevīgus cilvēkiem ar cukura diabētu vai prediabētu.
Pistācijas veicina līdzsvarotu mikrobiomu, palielinot labvēlīgo baktēriju līmeni, kas ražo butirātu, taukskābi, kas ir būtiska resnās zarnas veselībai.
Lai gan ir nepieciešams vairāk pētījumu, lai pilnībā izprastu šo efektu, iespējamie ieguvumi gremošanai un vispārējai veselībai ir iepriecinoši: