Kafija jau sen ir viens no populārākajiem dzērieniem visā pasaulē. Vai arī jums ir gadījies, ka esat sagatavojis tasi sava iecienītā dzēriena, bet nav bijis laika to izdzert? Tad nākas saskarties ar dilemmu – vai drīkst sildīt kafiju mikroviļņu krāsnī? Atbildi meklē “unian.net”.
Pēc vienbalsīga ekspertu vērtējuma, uz jautājumu, vai drīkst sildīt sagatavotu, atdzisušu kafiju, atbilde ir negatīva, un tam ir vairāki iemesli.
Pirmkārt, tas padarīs jūsu dzērienu rūgtāku un iznīcinās tā aromātu.
Iemesls, kāpēc nevajadzētu uzsildīt kafiju, ir arī ķīmiskas reakcijas, no kuras nevar izvairīties. Tas gan notiks arī bez karsēšanas, bet vienkārši ilgstoši uzglabājot dzērienu krūzē.
Sastāvā esošā hlorogēnskābe laika gaitā sadalās hinīnskābē un kofeīnskābē - tām abām ir rūgta garša. Hinskābe ir pazīstama daudziem, jo tā ir atbildīga par toniku raksturīgo garšu. Eksperti norāda, ka karsēšana paātrina šo neizbēgamo ķīmisko procesu.
Eksperti iesaka, ka vislabākais variants ir izmantot termosu vai termokrūzi, ja bieži nepagūstat izdzert dzērienu, kamēr tas ir silts - skābes sadalīšanās process joprojām notiks, taču tās ietekme nebūs tik pamanāma.
Tomēr pavisam atteikties no iecienītā dzēriena arī nevajag - tas uzlabo garastāvokli, atmiņu un paaugstina koncentrēšanos. Kafijas sastāvā esošie antioksidanti pasargās jūsu šūnas no bojājumiem. Tas ir ļoti svarīgi, lai novērstu tādas slimības kā diabēts un vēzis.
Tas noderēs arī tiem, kas vēro savu svaru, jo kafija paātrina vielmaiņu un var pat palīdzēt atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Tomēr tajā pašā laikā ir vērts atcerēties, ka pārāk daudz kofeīna var izraisīt bezmiegu, nervozitāti un citas problēmas.