Gan basmati, gan jasmīna rīsi ir lieliska iespēja, ja maltītes papildināšanai nepieciešami sātīgi graudi. Lai gan tiem ir daudz līdzību, piemēram, tās ir garengraudu šķirnes, starp tiem patiešām ir ievērojamas atšķirības garšas, tekstūras un smaržas ziņā.
Vieni ir ar riekstu garšu, bet otri - saldi; vieni ir stingrs un gaisīgi, bet otrs ir mīksti un košļājami. Šīs atšķirīgās īpašības ietekmē to, kā vēlaties izmantot, padarot piemērotus daudziem, bet ne visiem ēdienu veidiem, informē thetakeout.com.
Vai var tos izmantot un aizvietot receptēs? Tas nav ieteicams, bet jā, var. Ja jums ir apnicis vakariņās lietot vienus un tos pašus baltos un brūnos rīsus un plānojat iziet ārpus ierastā un gatavot kādu no šīm šķirnēm, ir svarīgi zināt, kā atšķiras basmati un jasmīna rīsi un kā izlemt, kurš no tiem vislabāk atbilst jūsu ēdienam.
Basmati rīsi ir ar iegareniem, slaidiem graudiem un sausu, vieglu sajūtu vārot. Šos rīsus pirms vārīšanas parasti noskalo un mērcē, lai samazinātu lieko cieti, lai katrs grauds paliktu atsevišķi. Jasmīna rīsi ir nedaudz īsāki un kuplāki. Gatavojot, tas kļūst mīksts un nedaudz salīp kopā, tādējādi iegūstot lipīgo tekstūru.
Lasi arī: Uzkoda, kas veicina vieglu un ātru svara zaudēšanu
Tā vietā, lai izvēlētos riekstu garšu, cilvēki jasmīna rīsus raksturo kā ar ziedu vai sviesta aromātu. Parasti ties nav iepriekš jāizmērcē, un, lai saglabātu tekstūru un izmantotu mazāk ūdens.
Basmati rīsi, ko galvenokārt audzē Indijā un Pakistānā, ir pazīstami ar savu aromātisko, riekstu garšu un pūkaino tekstūru. Basmati rīsi ir lieliski piemēroti Indijas un Tuvo Austrumu ēdieniem, piemēram, biryanis, ploviem un karija ēdieniem.
Jasmīna rīsi ir Taizemes un Dienvidaustrumāzijas virtuves pamatelements, jo tie ir gardi gan kā cepti rīsi, gan kartupeļiem, kokosriekstu kariju un zupām. Jasmīna rīsus galvenokārt audzē Taizemē.
Lipīgums padara to lieliski piemērotu iecienītākajiem ēdieniem un ikdienas maltītēm, īpaši kā piedevu grilētai gaļai vai dārzeņiem. Turklāt ziedu aromāts uzlabo ēdienus, kuros gaida nelielu saldumu.
Basmati un jasmīna rīsu izvēle ir atkarīga no garšas, tekstūras un kultūras autentiskuma, ko meklē ēdienreizē.