Labākais laiks vakariņu ēšanai

© Foto: pixabay.com

Svarīgi ir ne tikai tas, ko un cik mēs ēdam, bet arī tas, kurā laikā to darām – no tā ir atkarīgs miegs, veselība un pat svars. Starp visām ēdienreizēm īpaši svarīgs ir laiks, kad ēst vakariņas.

Pirmkārt, vakarā vielmaiņa palēninās, kas nozīmē, ka sātīgas vakariņas ir grūtāk sagremojamas un nevarēsiet pietiekami labi gulēt. Otrkārt, pētījumi liecina, ka tiem, kuri ēd vakariņas vēlu vakarā, ir lielāka iespēja pieņemties svarā, jo viņi dienas beigās patērē vairāk kaloriju, nekā nepieciešams, un organisms miega laikā ne tik efektīvi sadedzina taukus.

Turklāt pārāk vēlu vakariņu ēšana var izjaukt diennakts ritmu, kā arī negatīvi ietekmēt cukura līmeni asinīs, ko ķermenim var būt grūti apstrādāt pārtiku vēlu vakarā.

Agrās vakariņas: no 17.00 līdz 19.00

Foto: pixabay.com

Agrās vakariņas ir viens no izplatītākajiem uztura speciālistu ieteikumiem. Tieši šis laiks atbilst dabiskajam organisma diennakts ritmam - galu galā vielmaiņa ir visaugstākā gaišajā diennakts laikā, un vakarā vielmaiņas ātrums samazinās.

Lasi arī: Padomi veselīga dzīvesveida ievērošanai un lietas, ko var neievērot

Agrām vakariņām ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, uzlabojas gremošana - organismam paliek vairāk laika sagremot pārtiku. Tas ir, samazinās gremošanas traucējumu, grēmas un skābes refluksa risks. Otrkārt, tu labāk guli - ķermenis koncentrējas uz atpūtu un atveseļošanos, nevis uz cīņu ar smagu pārtiku.

Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri ēd vakariņas agrāk, vienas nakts laikā sadedzina vairāk tauku nekā tie, kuri ēd vēlu un kuriem ir labāka jutība pret insulīnu.

Moderācijas periods: no 18.00 līdz 20.00

Foto: pixabay.com

Protams, var sapņot par ideālu laiku, bet patiesībā cilvēki visbiežāk vakariņo no pulksten 18 līdz 20. Tas nav tik slikti, bet, ja vakariņojat pulksten 20, labāk brokastis ieturēt ne vēlāk kā pulksten 8 - pēdējā vakara ēdienreize jāpabeidz pēc maksimums 12 stundām. Tas atbalstīs ķermeņa dabisko bioloģisko pulksteni. Šajā gadījumā ievērojiet stingru grafiku, lai saglabātu gremošanas sistēmas veselību.

Vēlās vakariņas: no 20:00 un vēlāk

Foto: pixabay.com

Dažreiz tas ir neizbēgami, taču vēlās vakariņas var pārvaldīt, izvēloties pareizo ēdienu. Izvēlies vieglākus - salātus, dārzeņus, liesās olbaltumvielas. Ēdiet mazas porcijas, izvairieties no saldumiem vai pārtikas produktiem ar ātriem ogļhidrātiem - tie izraisa cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Dzīvesstils

Kad esat noraizējies, var viegli justies tā, it kā jums ir nepieciešams uzlabot noteiktas lietas, taču lielākā daļa no šīm lietām patiesībā ir ārpus jūsu kontroles. Starp darba stresu, ģimenes problēmām un cilvēka esības realitāti ir viegli sajust pasaules spiedienu uz saviem pleciem.

Svarīgākais