7 triki, kas ēdienu ledusskapī svaigu saglabās ilgu laiku

© Foto: pixabay.com

Žēl, ja tomāti, burkāni vai garšaugi pēc pāris dienām sabojājas. Dažkārt nākas izmest ļoti dārgus produktus. Tomēr, ja ievēro ieteikumus, tad dārzeņi un augļi saglabāsies svaigi ilgu laiku.

Ēdiens ledusskapī var kļūt beigts, radīt nepatīkamu smaku un sapelēt. Tādā gadījumā tie ir jāizmet. Ievārījumam nevajadzētu noņemt “slikto” virskārtu vai nogriezt daļu maizes: pelējuma sporas, visticamāk, jau ir izplatījušās pa visu produktu.

Pārtikas bojāšanās ātrumu ietekmē vairāki faktori: temperatūra, gaisma, gaiss un uzglabāšanas laiks. Ja ņem vērā visas nianses, dārzeņus un augļus svaigus var saglabāt daudz ilgāk.

Pirmkārt, pastāvīgi jāuztur tīrība: regulāri noslaukiet ledusskapja iekšpusi ar ziepjūdeni. Ierobežojiet arī pārtikas daudzumu plauktos un atvilktnēs, lai nodrošinātu gaisa cirkulāciju; nav nepieciešams tos sakraut vienu virs otra.

Otrkārt, paši produkti būtu jāuzglabā saskaņā ar noteikumiem. Šeit ir vissvarīgākie no tiem.

Nomazgājiet savus zaļumus. Lapu dārzeņi paliks svaigi, ja pirms uzglabāšanas ledusskapī tos noskalosiet ar vēsu ūdeni. Noteikti noņemiet visas novītušas vai krāsu zaudējušās lapas. Pēc tam zaļumi jāizžāvē, jāievieto maisiņā vai traukā un tikai pēc tam jāuzglabā.

Foto: pixabay.com

Saglabājiet garšaugus vertikāli. Šis noteikums attiecas uz pētersīļiem, dillēm, koriandru, piparmētru. Tie ir jāievieto traukā ar ūdeni. Tikai pēc tam visu liek ledusskapī. Kas attiecas uz baziliku, tad tas vairāk mīl siltumu, tāpēc to var glabāt virtuvē, bet vēlams vēsākajā vietā.

Sasaldē ingveru. Šī auga sakni var uzglabāt ledusskapī vairākas nedēļas. Bet ja vēlies uztaisīt rezervi, tad sagriež vai sarīvē, ieliek maisiņā un liek saldētavā. Galvenais, lai uzglabāšanas traukā nenokļūtu gaiss.

Pareizi uzglabājiet gurķus un tomātus. Daži dārzeņi un augļi ir jutīgi pret etilēnu, gāzi, kas palīdz augļiem nogatavoties. To ražo āboli, melone, avokado, bumbieri, tomāti, pipari un banāni. Tāpēc tomāti un gurķi jāuzglabā atsevišķi. Papildus gurķiem pret etilēnu jutīgi ir arī citi pārtikas produkti: mango, sparģeļi, persiki, sīpoli, baklažāni un vīnogas.

Foto: pixabay.com

Apgrieziet burkānus. Šī dārzeņa galotnes absorbē barības vielas. Tāpēc zaļās galotnes pirms uzglabāšanas ir jānogriež.

Ļaujiet sīpolam elpot. Lai šis dārzenis saglabātos ilgāk, tam nepieciešama laba gaisa cirkulācija. Tāpēc nelieciet to plēvē vai maisiņos. Uzglabājiet sīpolus sausā vietā un pārliecinieties, ka tuvumā nav daudz pārtikas.

Foto: pixabay.com

Uzglabājiet sēnes papīra maisiņā. Šim produktam patīk būt vēsam un labi vēdinātam. Tāpēc izņemiet sēnes no plastmasas iepakojuma un ievietojiet tās papīra maisiņā. Tas saglabās tos svaigus nedēļu. Pirms vārīšanas sēnes noskalo ar vēsu ūdeni.

Lasi arī: 10 iemesli, kāpēc jādzer piparmētru tēja

Dzīvesstils

“Vai zināji, ka septembris ir ģimeņu maltīšu mēnesis, kas sniedz lielisku iespēju arī Latvijā iedibināt jaunu tradīciju tām ģimenēm, kas šo faktu nezināja, jo pirmsākumi meklējami ASV,” raksta extension.usu.edu.

Svarīgākais