10 iemesli, kāpēc jādzer piparmētru tēja

© Foto: pixabay.com

Piparmētru tēja, ko daudzi mīl tās patīkamās garšas dēļ, ir zināms kā nomierinošs līdzeklis. Taču šī nav vienīgā šā dzēriena labvēlīgā īpašība – eksperti nosauca vēl 9 priekšrocības, kāpēc jādzer tase aromātiskās tējas.

Piparmētru tēju var dzert jebkurā diennakts laikā. Piemēram, no rīta brokastīs vai pirms gulētiešanas. Dienas laikā dzēriens būs īpaši noderīgs tiem, kas zaudē svaru - tas palīdz mazināt apetīti, tāpēc ieteicams to izdzert pusstundu pirms pusdienām. Piparmētru dzēriens ir ātri un viegli pagatavojams. Lai to izdarītu, vienu ēdamkaroti sasmalcinātu svaigu piparmētru lapu aplej ar verdošu ūdeni un ļaujiet ievilkties 5 minūtes. Kādus ieguvumus veselībai var sniegt piparmētru tēja? 10 labvēlīgas īpašības, kas var pārliecināt pievienoties piparmētru tējas cienītāju pulkam.

Tomēr šim dzērienam ir ne tikai priekšrocības. Ārsti, piemēram, neiesaka vīriešiem aizrauties ar piparmētru tēju - piparmētra nomierina ne tikai nervu sistēmu, bet arī mazina dzimumtieksmi.

Palīdz gremošanai

Foto: pixabay.com

Piparmētru tēja tiek uzskatīta par labu palīgu kuņģa-zarnu trakta darbībā. Saskaņā ar amerikāņu zinātnieku pētījumiem, tasīte piparmētru dzēriena palīdz pret grēmām un gremošanas traucējumiem, var mazināt vēdera uzpūšanos, sāpes vēderā, meteorismu un kopumā uzlabo kustīgumu zarnās. Tas spēj arī atvieglot zarnu, žultspūšļa un žults ceļu spazmas.

Mazina stresu

Piparmētru lapās esošais mentols ir muskuļu relaksants un nomierinošs līdzeklis. Tāpēc, ja vēlaties atpūsties vakarā pēc darba, tase siltas piparmētru tējas ir lielisks līdzeklis.

Atvieglo galvassāpes

Foto: pixabay.com

Šis efekts tiek panākts, pateicoties piparmētru relaksējošajām īpašībām. Lai pastiprinātu efektu, tējas dzeršanu pat ieteicams apvienot ar siltu vannu.

Uzlabo žultspūšļa un aknu darbību

Piparmētra stimulē žults plūsmu no žultspūšļa uz aknām, kas samazina žults stagnācijas un lēkmju risku. Kolikām un žultspūšļa spazmām tas var arī mazināt sāpes.

Cīnās ar sliktu elpu

Foto: pixabay.com

Pateicoties spējai labi maskēt nepatīkamās smakas, piparmētras bieži tiek pievienotas mutes kopšanas līdzekļiem - zobu pastām, mutes skalojamajiem līdzekļiem, košļājamajām gumijām. Turklāt piparmētru lapām piemīt antibakteriālas īpašības, kas cīnās ar noteiktām baktērijām mutē.

Samazina menstruāciju sāpes

Piparmētru tēja palīdz atslābināt vēdera muskuļus, tādējādi mazinot menstruālo sāpju smagumu.

Palīdz pret klepu

Kad ir saaukstēšanās, karstam ūdenim pievienotais mentols iedarbojas uz gļotām, kas uzkrājas elpceļos un atvieglo tās izvadīšanu. Tas palīdz arī pret sausu klepu un kakla sāpēm.

Palīdz zaudēt svaru

Foto: pixabay.com

Pateicoties tējas spēcīgajam aromātam, kas samazina apetīti, tiek uzskatīts, ka tasīte dzēriena var nomākt tieksmi pēc ēdiena un palīdzēt ilgāk justies paēdušam.

Palīdz pret jūras slimību

Tas notiek, pateicoties mentolam, ko satur piparmētru tēja. Šai vielai piemīt pretiekaisuma, spazmolītiska un vispārēji nomierinoša iedarbība uz kuņģi, novēršot sliktas dūšas un reiboņa simptomus. Laivu braucienu un automašīnu braucienu cienītājiem tas jāņem vērā.

Palīdz imunitātei

Tēja ar piparmētru aktivizē imūnsistēmu un tai ir arī zināma antibakteriāla iedarbība.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais