Cilvēki, kuriem nevajadzētu ēst tomātus

© Foto: pixabay.com

Tomāti ir viens no visbiežāk sastopamajiem dārzeņiem mūsu uzturā, un dažreiz mēs tos ēdam bez domāšanas. Bet ne visi dārzeņi, ne vienmēr un ne jebkurā kombinācijā ar citiem produktiem, ir noderīgi. Kāds ir labākais veids, kā iekļaut savā uzturā tomātus, lai gūtu maksimālu labumu veselībai un tievēšanai?

Vai ir iespējams tomātus kombinēt ar gurķiem un ēst naktī, vai tomātiem ir kāds labums pēc termiskās apstrādes un kāpēc tos nevajadzētu pievienot sviestmaizēm, vaicā healtline.com.

Mīts 1. Tomātus nepieciešams uzglabāt ledusskapī

Neapšaubāmi, daudzi dārzeņi labāk glabājas ledusskapī. Tomēr, turot tomātus uz galda, tie turpinās nogatavoties. Tomātus vajadzētu likt ledusskapī tikai tad, kad tie ir pilnībā nogatavojušies, un mēs vēlamies pagarināt to glabāšanas laiku.

Mīts 2. Tikai sarkanie tomāti satur labvēlīgo likopēnu

Foto: pixabay.com

Likopēns ir labi zināms antioksidants, kas atrodams ne tikai tomātos, bet arī citos sarkanajos augļos un dārzeņos, piemēram, arbūzā, greipfrūtos un papaijā. Ar likopēnu bagātu pārtikas produktu iekļaušana uzturā var palīdzēt samazināt hronisku slimību attīstības risku un palēnināt novecošanās procesu.

Tomāti ir unikāls superēdiens, jo katra šī dārzeņa šķirne neatkarīgi no krāsas satur likopēnu. Lai gan likopēna daudzums dažādās šķirnēs var nedaudz atšķirties, šī antioksidanta dēļ labvēlīgi ir visi tomāti. Starp citu, likopēns labāk uzsūcas pēc termiskās apstrādes, taču pietiekamā daudzumā to var iegūt arī no svaigiem tomātiem.

Mīts 3. Lielumam ir nozīme

Foto: pixabay.com

Pastāv viedoklis, ka jo lielāks ir tomāts, jo bagātāka ir tā garša. Patiesībā tas tā nav; tiešs pierādījums tam ir ķiršu tomātu lieliskā garša. Tie satur mazāk ūdens, tāpēc tiem ir bagātīgāka garša nekā lielākajai daļai lielo tomātu.

Mīts 4. Tomāti ir kontrindicēti tiem, kam ir problēmas ar nierēm

Skābeņskābe tiek uzskatīta par šā maldīgā priekšstata vaininieku, bet tomātos tās praktiski nav, tāpēc pat tad, ja ir problēmas ar nierēm, no tomātiem nevajadzētu atteikties.

Mīts 5. Tomātos ir inde

Foto: pixabay.com

Jā, tiešām, nenobriedušu zaļo tomātu mizā var būt bīstams solanīns. Taču nogatavojušos tomātos tā vairs nav.

Mīts 6. Tomāti izraisa niezi un pietūkumu

Jā, tomāti var izraisīt šādu reakciju, bet tikai tad, ja ir alerģija. Pretējā gadījumā var droši iekļaut savā uzturā tomātus.

Mīts 7. Tomātu un gurķu salāti ir ļaunums

Foto: pixabay.com

Internetā var atrast daudzas publikācijas, ka visparastākos vasaras salātus - tomāti + gurķi - absolūti nav vērts ēst. Tiek uzskatīts, ka šī kombinācija var izraisīt gremošanas problēmas. Šī viedokļa atbalstītāji norāda uz šo dārzeņu sagremošanas laika atšķirību un gurķos esošo fermentu, kas noārda C vitamīnu tomātos.

Patiesi, ēdot pārtiku ar ļoti atšķirīgu gremošanas laiku, var rasties kuņģa darbības traucējumi. Bet gurķi un tomāti neatrodas tik tālu viens no otra, lai radītu vēdera uzpūšanos. Jā, tomātos ir vairāk šķiedrvielu nekā gurķos, taču to sagremošanas ātrums ir ļoti līdzīgs. Un fakts, ka gurķi patiešām satur enzīmu, kas iznīcina C vitamīnu, ar ko tomāti ir bagāti, ir pilnīga taisnība. Lai nomāktu šī fermenta darbību, salātiem vienkārši pievienojiet citrona sulu, tad C vitamīns uzsūksies daudz labāk un lielākā mērā.

Mīts 8. Pastāv uzskats, ka “sārmainie” gurķi un “skābie” tomāti, savienojoties, veido slikti šķīstošos sāļus, kas palielina nierakmeņu veidošanās risku

Foto: pixabay.com

Tas ir vēl viens nepareizs priekšstats. Fakts ir tāds, ka jebkurš ēdiens nonāk mūsu kuņģa skābajā vidē. Tajā sāk sadalīties olbaltumvielas (gaļa, zivis, olas u.c.), un ogļhidrāti no augu valsts produktiem sāk sadalīties tievās zarnas sārmainā vidē aizkuņģa dziedzera gremošanas enzīmu ietekmē.

Kuņģa sulas pH tiek uzturēts vienā līmenī ar fermentu un sārmu palīdzību. Tas ir, neitralizācijas reakcija - sāļu veidošanās no skābēm un sārmiem - notiek bez gurķiem vai citiem "sārmainiem" ēdieniem.

Starp citu, nav īsti skaidrs, kāpēc gurķus uzskata par sārmainu vidi. Galu galā dārzenis sastāv no 95% ūdens, bet pārējais sastāv no ogļhidrātiem, olbaltumvielām (neliels daudzums), vitamīniem un minerālvielām. Taču tas neizraisa sāls nogulsnes, tāpēc, sajaucot gurķus un tomātus, neveidojas “nāvējoši” savienojumi.

Kas nedrīkst ēst tomātus?

Foto: pixabay.com

  • Tomāti ir zināms alergēns, tādēļ, ja pēc to ēšanas rodas nieze un izsitumi, šis dārzenis ir jāizslēdz no uztura.
  • Tomāti ir bagāti ar oksalātiem, kas parasti tiek izvadīti no organisma. Bet, ja ir kādas nieru slimības, var būt apgrūtināta vielmaiņa vai oksalātu izvadīšana no organisma. Šie elementi sāk nogulsnēties organismā, kas noved pie nierakmeņu veidošanās.
  • Tomātos ir arī divu veidu skābes - ābolskābe un citronskābe, kas var izraisīt dedzināšanu kuņģa-zarnu trakta slimību gadījumā. Parasti kuņģis ražo sālsskābi, bet, ja tiek pārkāpts kuņģa skābums, tad, reaģējot uz tomātiem, var rasties pārāk daudz sālsskābes. Sālsskābes pārpalikums nokļūst barības vadā un var izraisīt dedzinošu sajūtu krūtīs. Vienīgais pilnīgi efektīvais veids, kā pārraut šo apburto loku, ir uzsākt kuņģa-zarnu trakta ārstēšanu un šajā periodā izslēgt no uztura tomātus.

Tomāti satur milzīgu daudzumu minerālvielu, vitamīnu un antioksidantu. Tie arī stiprina asinsvadu sienas un cīnās ar prostatas un urīnpūšļa vēzi. Šis dārzenis satur tikai 20 kcal uz 100 gramiem, kas palīdz kontrolēt savu svaru. Tomēr nevajadzētu ēst vairāk par 300 gramiem dienā.

Tomātus vajadzētu ēst piesardzīgi:

Foto: pixabay.com

  • alerģijas slimniekiem. Tomāti ir labi zināms alergēns, ja pēc to ēšanas uz ķermeņa parādās apsārtums vai nieze, tad šis dārzenis ir jāizslēdz no uztura;
  • cilvēki ar kuņģa-zarnu trakta slimībām. Tomāts satur skābes - citronskābi un ābolskābi, kas var izraisīt grēmas un sāpes vēderā;
  • cilvēki ar aknu slimībām, jo ​​tomāti var izraisīt hepatozes attīstību.

Šos dārzeņus var sautēt, cept, konservēt, bet veselīgākā kombinācija ir tomāts + olīveļļa.

Ar ko var tomātus ēst?

Foto: pixabay.com

  • Tomātus nedrīkst ēst naktī. Savienojums "tiramīns" tomātos var izraisīt norepinefrīna, neirotransmitera, kas stimulē smadzeņu darbību, ražošanu. Un šajā gadījumā būs grūti aizmigt.
  • Lai organisms no tomātiem gūtu lielāku labumu, tos nevajadzētu kombinēt ar pākšaugiem (pupām, zirņiem, lēcām, pupiņām), jo atšķiras gremošanas ātrums.
  • Tomātus arī labāk ēst atsevišķi no maizes, graudaugiem un kartupeļiem.
  • Tomātus ideāli kombinēt ar sieru, riekstiem, garšaugiem un citiem dārzeņiem.

Lasi arī: Oregano priekšrocības un 10 lietošanas veidi

Foto: pixabay.com

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais