Oregano priekšrocības un 10 lietošanas veidi

© Foto: depositphotos.com

Neatkarīgi no tā, vai to pārkaisa virs picas šķēles, sagatavo garšīgu marinādi vai iemaisa buljona zupā, nevar noliegt, ka oregano uzreiz uzlabo jebkuru garšu. Šis aromātiskais augs, kura izcelsme ir Grieķijas kalnos, jau sen ir bijusi ēdiena gatavošanas pazīme visā Vidusjūras reģionā.

Kopš pirmās kultivēšanas pirms tūkstošiem gadu oregano ir kļuvis par populāru sastāvdaļu visā pasaulē, ko izmanto, lai aromatizētu ēdienus, sākot no tradicionālās meksikāņu pozoles (zupa vai sautējums) līdz garšīgajiem čimičuri (mērce), raksta masterclass.com.

Oregano, kas pazīstams arī kā savvaļas majorāns un Origanum vulgare (grieķu valodā nozīmē “kalna prieks”), ir smaržīgs kulinārijas un ārstniecības augs, kas izmantots tūkstošiem gadu. Pieder piparmētru ģimenei jeb Lamiaceae, oregano ir pazīstams ar savu zemes garšu, kas padara to par lielisku papildinājumu dažādiem ēdieniem, sākot no viegliem salātiem līdz spēcīgām itāļu mērcēm.

Foto: pixabay.com

Pateicoties tā smalki saldajai, zālaugu garšai, oregano ir kļuvis par vienu no populārākajiem kulinārajiem augiem pasaulē, kas ir redzams itāļu, turku, meksikāņu un grieķu virtuvē. Atšķirībā no vairuma garšaugu, oregano pārsvarā pārdod un izmanto sausā veidā, jo svaiga oregano aromāti ir ļoti asi un var viegli pārspēt ēdienu.

Oregano šķirnes

Vidusjūras raudene (aka. Grieķu oregano, parastais oregano vai Origanum vulgare hirtum) — visizplatītākā zālaugu forma — tai ir maigāka garša un drosmīgs aromāts.

Foto: pixabay.com

Meksikas oregano (pazīstams arī kā Lippia graveolens) - garšīga oregano šķirne, kas ir populāra meksikāņu kulinārijā, pateicoties spēcīgajām piparu notīm, kas lieliski sader ar čili.

Foto: pixabay.com

Itāļu oregano — oregano un majorāna kombinācija, šim hibrīdam garšaugam ir saldāka garša, kas ir ideāli piemērota makaronu un picu mērču garšošanai.

Krētas oregano (pazīstams arī kā turku oregano, majorāns un Origanum onites) — oregano suga, ko audzē visā Grieķijā, Turcijā un Itālijā ar līdzīgu garšas profilu parastajam oregano.

Kā garšo oregano?

Smalks līdzsvars starp saldo un pikanto, oregano garša ir drosmīga un piezemēta ar vieglu rūgtumu, kas atgādina aromātisko organisko savienojumu kamparu. Šo unikālo garšu nodrošina bagātīgā oregano ēterisko eļļu daudzveidība, tostarp pinēns, limonēns, timols un karvakrols.

Oregano parasti jauc ar majorānu, citu piparmētru ģimenes locekli, kam ir līdzīgs izskats un aromāts. Tomēr majorānam ir salda, citrona garša pretstatā oregano pikantākai garšai.

Kāda ir atšķirība starp oregano un baziliku?

Lai gan svaigam bazilikam ir piparmētru garša ar krustnagliņu un piparu notīm, tam ir izteiktāks saldums, salīdzinot ar oregano rūgto, zemes garšu.

Šo papildinošo garšaugu garša ir pietiekami līdzīga, īpaši, ja tos izmanto kā kaltētus garšaugus, tos var aizstāt vienu ar otru bagātīgākos ēdienos, piemēram, tomātu mērcēs un sautējumos. Vieglākos ēdienos, piemēram, mērcēs un marinādēs, atšķirība starp abiem būs skaidrāka, jo piparu oregano un saldā bazilika garša ir izteiktāka.

Kāda ir atšķirība gatavošanā ar svaigu un kaltētu oregano?

Foto: pixabay.com

Lai gan lielākā daļa kulinārijas garšaugu mēdz zaudēt savu garšu, kaltējot, oregano ir viens no retajiem noteikuma izņēmumiem. Svaiga oregano un žāvēta oregano garša ir ļoti līdzīga, tāpēc izvēle starp abiem parasti ir atkarīga no izskata, aromāta un cenas. Ņemot vērā tā aso garšu, kaltētu oregano gatavošanas procesā izmanto biežāk, jo garšu ir vieglāk kontrolēt. Svaigu oregano parasti izmanto kā garnējumu vai pievieno gatavošanas beigās.

Žāvēts oregano, ko pārdod brūnās, pulverveida pārslās, ir pieejamākais un visuresošais variants, kas pieejams lielākajā daļā pārtikas preču veikalu un tirgu. Svaigam oregano ir pievilcīgs lapu zaļš izskats, kas var pievienot ēdieniem krāsu un aromātu, taču tas nav tik plaši pieejams.

Kā žāvēt oregano

Ir trīs iespējamās oregano žāvēšanas metodes:

Žāvēšana pakarinātā veidā — sagrupējiet svaigos oregano saišķos, sasienot tās ar. Izmantojiet gumijas, lai pakārt oregano uz leju vai uz garšaugu žāvēšanas plaukta sausā, saulainā telpā. Ļaujiet augiem nokarāties, līdz tie pilnībā izžūst, 1-2 nedēļas. Noņemiet žāvētās lapas no kāta lielā bļodā, izmetiet stublājus un sasmalciniet lapas ar rokām, līdz tās ir sasniegušas smalku, pulverim līdzīgu konsistenci. Uzglabāt hermētiskā traukā 6-12 mēnešus.

Plakanā žāvēšana - šī metode ir vislabākā, lai kaltētu mazākus augu daudzumus. Kamēr tās ir svaigas, noņemiet lapas no kāta un novietojiet tās uz paplātes, kas pārklāta ar papīra dvieli tiešos saules staros, līdz tās ir sausas. Sasmalciniet lapas ar rokām un uzglabājiet.

Žāvēšana mikroviļņu krāsnī — šo metodi vislabāk var izmantot ārstniecības augu ārkārtas gadījumos, kad nepieciešama ātra izmantošana. Noņemiet lapas no kātiņa un izklājiet uz šķīvja, kas pārklāta ar papīra dvieli. Žavējiet oregano mikroviļņu režīmā zemā temperatūrā, līdz lapas ir pilnībā izžuvušas, atdzesējiet un sasmalciniet pulverī. Ņemiet vērā, ka šajā metodē oregano visvairāk zaudēs garšu.

Oregano izmantošana kulinārijā

Foto: depositphotos.com

Daži no visizplatītākajiem oregano lietojumiem ir uz tomātiem orientētas receptes, piemēram, pica un makaronu mērce, kā arī ēdieni, kur pamatā ir olīveļļa. Oregano parasti apvieno ar olīveļļu, lai izveidotu garšīgu oregano eļļu, itāļu vinegretus un marinādes jēra, vistas un liellopa gaļas ēdieniem. Citas sastāvdaļas, kas labi sader ar oregano, ir ķiploki, baziliks, sīpoli un timiāns.

Svaigas oregano lapas ir lielisks garnējums, ko mērenībā pievienot gatavošanas beigās, īpaši sātīgiem dārzeņiem, piemēram, baklažāniem, cukini un ziedkāpostiem. Neatkarīgi no tā, vai gatavojat ar žāvētu vai svaigu oregano, vislabāk ir sasmalcināt garšaugus ar rokām pirms pievienošanas traukā, lai atbrīvotu tajā esošās aromātiskās ēteriskās eļļas.

Oregano ieguvumi veselībai

Papildus tam, ka oregano ir bagāts ar A, C un K vitamīniem un minerālvielām, piemēram, dzelzi, kalciju un mangānu, oregano ir arī bagāts ar šķiedrvielām. Šis lapu augs ir arī pildīts ar ēteriskajām eļļām, piemēram, karvakrolu un timolu, kam piemīt antibakteriālas, pretmikrobu un pretiekaisuma īpašības, kas palīdz cīnīties ar kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem un novērš slimības.

10 recepšu idejas, izmantojot oregano

1.Itāļu vinegrets - vienkārša salātu mērce no olīveļļas, sarkanvīna etiķa, kaltēta oregano, malta ķiploka, citrona sulas, sāls un pipariem.

2.Pamata picas mērce — universāla mērce mājās gatavotai picas skārdenei, kas pagatavota, izmantojot tomātu pastu, tomātu mērci, kaltētu oregano, ķiploku pulveri, sīpolu pulveri, sāli un piparus.

3.Zaļā pozole - tradicionāla meksikāņu zupa, kas pagatavota no vistas buljona, vistas krūtiņas, salsas verdes, hominy (kaltēti kukurūzas kodoli), zaļajiem čili, ķiplokiem, ķimenēm un meksikāņu oregano.

Pozole / Foto: pixabay.com

4.Cepta vista ar oregano un citronu - vistas krūtiņa marinēta olīveļļā, citronu sulā, maltā ķiplokā, oregano un sālī. Cepts līdz zeltainam un pasniegts ar grilētiem dārzeņiem un garšaugu grieķu jogurta mērci.

5.Oregano pesto — alternatīva tradicionālā pesto, kas pagatavota no svaiga oregano, priežu riekstiem, ķiplokiem, olīveļļas, parmezāna siera, sāls un pipariem.

6.Gliemenes ar citronu un oregano - mīdijas, kas pagatavotas baltvīna, olīveļļas, malta ķiploka, sasmalcinātu sīpolu, citronu sulas, kaltēta oregano un sāls maisījumā. Pārklāts ar svaigu oregano un pasniegts ar garozu maizi.

7.Makaroni ar oregano un tomātiem - svaigu tomātu mērce, kas sastāv no plūmju tomātiem, olīveļļas, malta ķiploka, sasmalcināta svaiga oregano, drupinātiem sarkanajiem pipariem un garšvielām. Pasniedz virs vārītiem makaroniem ar parmezāna sieru.

8.Oregano jēra karbonādes - olīveļļā marinētas jēra karbonādes, kaltēts oregano, citronu sula un maltā ķiploka. Grilēts un pasniegts ar sasmalcinātiem grieķu salātiem.

9.Čimičuri mērce - svaigu pētersīļu, svaigu ķiploku, olīveļļas, etiķa un žāvēta meksikāņu oregano zālaugu kombinācija.

Čimičuri mērce / Foto: pixabay.com

10.Baklažānu un ķiploku konfitēšana ar oregano — izmanto eļļu, lai sajauktu baklažānus un ķiplokus. Šī metode piešķirs abiem krēmīgu, sulīgu tekstūru.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais