Vegānu diētas ievērošana var palēnināt bioloģisko novecošanos

© Foto: pixabay.com

Noskaidrots, kas tieši ir jāizslēdz no uztura, lai samazinātu savu bioloģisko vecumu un izskatītos jaunāki. Kalifornijas zinātnieki ir atklājuši saikni starp diētu ar zemu pievienotā cukura saturu un jaunāku bioloģisko vecumu šūnu līmenī.

Pētnieku darbs publicēts žurnālā “Jama Network Open”. Eksperimentā piedalījās 342 sievietes no Ziemeļkalifornijas aptuveni 40 gadu vecumā, raksta TengriLife.

Izrādījās, jo labāk viņas ēda, jo jaunākas izskatījās viņu šūnas. Maksimālos rezultātus uzrādīja Vidusjūras diētas piekritējas, kas ir bagāta ar antioksidantiem.

Foto: pixabay.com

Zinātnieki atklāja, ka katrs pievienotā cukura grams palielina sieviešu bioloģisko vecumu, pat ja viņas ēda citādi veselīgu uzturu.

"Mēs zinājām, ka augsts pievienotā cukura līmenis ir saistīts ar sliktāku vielmaiņas veselību un agrīnām slimībām, iespējams, vairāk nekā jebkurš cits uztura faktors. Bet tagad mēs zinām, ka šo attiecību pamatā ir paātrināta bioloģiskā novecošanās, un tas, iespējams, ir viens no daudzajiem veidiem, kur pārmērīgs cukura patēriņš ierobežo veselīgu ilgmūžību," sacīja pētījuma līdzautore profesore Elisa Epela no Kalifornijas Universitātes Sanfrancisko.

Foto: pixabay.com

Pētnieki saka, ka 10 gramu pievienotā cukura izslēgšana no ikdienas uztura var samazināt bioloģisko vecumu par 2,4 mēnešiem. Augsts cukura līmenis asinīs bojā šūnas, izraisot hronisku iekaisumu, kas ir saistīts ar sirds slimībām, diabētu, aknu slimībām un vēzi. Cukurs arī veicina aptaukošanos un zobu bojāšanos.

Starp citu, zinātnieki jau iepriekš ir pierādījuši, ka astoņu nedēļu vegānu diētas ievērošana var palēnināt bioloģisko novecošanos. Tas teikts jaunā pētījumā. Izskaidrojums ir vienkāršs: šis ēšanas stils ir mazāk kaloriju nekā visēdāja diēta, un eksperimenta dalībnieki 8 nedēļu laikā vienkārši zaudēja svaru, un tas nekavējoties ārkārtīgi pozitīvā veidā ietekmē mūsu ķermeņa šūnas.

Foto: pixabay.com

"Patērējot industriālos produktus, ar cukuru saskarsies jebkurā gadījumā. Jūsu ziņā ir rūpīgāk izvēlēties produktus, koncentrējoties uz sastāvu, censties vairāk gatavot pašiem un nelikt cukuru dzērieniem un ēdieniem. Saldumus lietot dienas pirmajā pusē. No konfektēm labāk atteikties, atrodot alternatīvu, piemēram, nelielā daudzumā tumšo šokolādi (70 procenti vai vairāk). Šokolādes gabaliņu vajag lēnām nosūkāt, neuzdzerot ne tēju, ne kafiju un pat ne ūdeni,” padomos dalījās profesore Elisa Epela.

Lasi arī: Viegli un veselīgi salāti, kas aizstās pusdienas

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais