Vai avokado var palīdzēt samazināt sirds slimību risku?

© Foto: Pexels.com

Barojošie, daudzpusīgie un garšīgie avokado ir kļuvuši par virtuves pamatelementu daudzās mājās visā pasaulē, arī Latvijā. To izvēle maltītēs šodien ir kļuvusi tik populārāka, bet tas nav brīnums, jo auga ietekme ir labvēlīga.

“Avokado ir ne tikai svarīga tradicionālās Meksikas, Centrālamerikas un Dienvidamerikas virtuves sastāvdaļa, bet arī svarīga maltīšu izvēle Eiropā. Avokado izmanto tādos ēdienos kā gvakamole, salātos, tako ēdienos un brokastu maizītēm,” raksta healthline.com.

Lielisks uzturvielu avots

Foto: Pexels.com

Avokado satur daudzas svarīgas uzturvielas, no kurām daudzas pietrūkst uzturā. Regulāra avokado lietošana var palīdzēt uzlabot vispārējo uztura kvalitāti.

Avokado nodrošina barības vielas, kas ir būtiskas imūnsistēmas veselībai, arī C, B6 un E vitamīnu.

Puse no avokado nodrošina 15% no ikdienas vajadzībām pēc B6, barības vielas, kas organismā spēlē daudzas svarīgas lomas, tostarp sirds veselību, vēža profilaksi un kognitīvās funkcijas.

Noderīgi zarnu veselībai

Foto: Pexels.com

Avokado satur daudz šķiedrvielas, nodrošinot apmēram 14 gramus. Pietiekams šķiedrvielu daudzums uzturā ir būtisks gremošanas sistēmas veselībai, jo tas palīdz veicināt veselīgu baktēriju augšanu.

Var palīdzēt samazināt sirds slimību riska faktorus

Regulāra uzturvielām bagātu pārtikas produktu, piemēram, avokado, lietošana var palīdzēt aizsargāt pret sirds slimībām.

Vitamīni, minerālvielas, veselīgie tauki un šķiedrvielas, kas atrodamas avokado, palīdz uzturēt sirds un asinsvadu sistēmu veselīgu.

Pētījuma rezultāti liecina, ka avokado bagāts uzturs var palīdzēt uzlabot sirds slimību riska faktorus, kas var palīdzēt novērst sirds slimību rašanos.

Bagāts antioksidantu un pretiekaisuma savienojumu avots

Foto: Pexels.com

Papildus vitamīniem, minerālvielām, veselīgajiem taukiem un šķiedrvielām avokado ir pildīti ar bioaktīviem savienojumiem, tostarp karotinoīdiem, C vitamīnu, E vitamīnu un fenola savienojumiem.

Ir pierādīts, ka šīm vielām ir nozīmīgas antioksidanta, neiroprotektīvas un kardioprotektīvas aktivitātes.

Piemēram, ir pierādīts, ka avokado esošajiem karotinoīdiem, ir spēcīga antioksidanta iedarbība, kas aizsargā pret oksidatīviem bojājumiem, kas ir saistīti ar daudzu hronisku slimību progresēšanu.

Veicina veselīgu ķermeņa svaru

Lai gan svaru ietekmē vairāki faktori, barojoša un sabalansēta uztura ievērošana, iespējams, ir vissvarīgākā, lai sasniegtu un uzturētu veselīgu ķermeņa svaru, kas ir ļoti svarīgi slimību profilaksei.

Lai gan avokado ir daudz kaloriju, tie ir bagāti ar uzturvielām un veicina sāta sajūtu, pateicoties augstajam šķiedrvielu un veselīgo tauku saturam.

Pētījumi liecina, ka uztura shēma, kas bagāta ar šķiedrvielām bagātu pārtiku, piemēram, augļiem un dārzeņiem, var palīdzēt zaudēt svaru.

Turklāt cilvēki, kuri ēd vairāk šķiedrvielu, mēdz uzturēt veselīgāku ķermeņa svaru, salīdzinot ar tiem, kuri ievēro mazāk šķiedrvielu diētu.

Gudra izvēle grūtniecības un zīdīšanas laikā

Foto: Pexels.com

Grūtniecības laikā folātu nepieciešamība ievērojami palielinās. Diemžēl daudzas grūtnieces visā pasaulē nesasniedz ieteicamo folātu daudzumu, kas var palielināt grūtniecības komplikāciju risku. Viens avokado nodrošina 27% no ieteicamās folātu devas grūtniecības laikā.

Avokado ēšana var arī palīdzēt sasniegt ieteicamo uzturvielu daudzumu, kas grūtniecības un zīdīšanas laikā ir nepieciešams lielākā daudzumā, piemēram, C vitamīns, kālijs un B6.

Turklāt augstais šķiedrvielu saturs avokado var palīdzēt novērst aizcietējumus, kas grūtniecības laikā ir ļoti izplatīti.

Daudzpusīga un garšīga sastāvdaļa

Foto: Pexels.com

Papildus tam, ka avokado ir ļoti barojošs, to var izmantot vairākās receptēs - gan saldās, gan sāļās. Avokado var likt salātos, kokteiļos, brokastīs uz maizītēm, kā arī uzkodās.

Interesanti fakti par avokado

Foto: Pexels.com

Lai gan daži cilvēki avokado dēvē par augļiem un daži cilvēki saka, ka tie ir dārzeņi, avokado patiesībā tiek uzskatīti par augļiem, īpaši ogām. Tie pieder augu ģimenei, kurā ietilpst arī kanēļa koks.

Avokado dzimtene ir Meksika un Centrālamerika, taču tos audzē daudzās pasaules vietās, tostarp Ziemeļamerikā.

Amerikas Savienotajās Valstīs un Kalifornijā ir lielākais avokado ražotājs, un tajā atrodas vairāk nekā 5000 avokado fermu, kas katru gadu pārdod vairāk nekā 400 miljardus avokado.

Kā palīdzēt bērniem, ēst vairāk dārzeņus, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais