4.lapa
Šis ir viens no ēdieniem, ko esmu gatavojusi neskaitāmas reizes, jo tas patiesībā ir vienkāršs un vienmēr izdodas. Lēnām sautējot, gaļa iegūst mīkstu un mutē kūstošu tekstūru un kopā ar mērci šis ir visai sātīgs ēdiens, kas silda vēsos vakaros un tik pat labi garšo arī saulainā pavasara dienā. Nākamajā dienā tas garšos vēl labāk.
Īsts viesību ēdiens ir tāds, kuru tu ieliec krāsnī uz aizmirsti, sagatavošana prasa tikai 30 minūtes un rezultātā tu vari pabarot pat 10 viesus, kas ir neaprakstāms laika ieguvums, jo citādāk tev būtu jācep 10 steiki vai 10 vistas filejas.
Boeuf bourguignon ir Francijas nacionālais lepnums, kas nācis no Burgundijas reģiona, kas pasaulē ir slavens galvenokārt ar vīnu un “Charolais” liellopiem. Šajā ēdienā tiek izmantoti gaļas ekonomiskie gabali, kam ir muskulis, tauki un cīpslas, tieši tiem ir visizteiktākā garša, ja tos lēni sautē. Derēs - lāpstiņa, arī trekns šķiņķis, krūtiņa, dažādi sautējamie gabali, droši prasiet pārdevējam padomu! Vislabāk būtu gaļu iegādāties tirgū vai pie vietējiem zemniekiem, jo esmu taisījusi gan no lielveikala gaļas, gan no pie zemniekiem pirktās gaļas - atšķirība ir jūtama. Arī ar dārzeņiem sautējumā var variēt, es esmu gatavojusi gan ar selerijas kātiem, gan burkāniem, gan bez tiem. Dārzeņus var smalki sakapāt, lai tie dotu intensīvāku garšu mērcei, vai arī atstāt lielākos gabalos, lai tie būtu kā daļa no mērces.
Šajā receptē es izmantoju čuguna katlu Le Creuset, šie katli ir ne tikai estētiski, bet arī gadiem ilgi kalpo un tajos pagatavotie sautējumi ir izcili. Rekomendēju iegādāties šādu katlu. Tie derēs arī uz indukcijas plīts. Ja tāda katla nav, tad droši var visu apcept uz pannas un pārlikt kādā māla vai keramikas traukā/pīlē, kuru var likt cepeškrāsnī vai arī lēnām sautēt uz plīts.
Nepieciešams:
1,5 kg liellopa gaļas
200 g bekona šķēles
1-2 vidēji burkāni
1 selerijas kāts
1 liels sīpols
3-4 ķiploka daiviņas
3 zariņi svaiga timiāna
1 pudele viegla sarkanvīna
3-4 ēdam.k. tomātu pastas vai 100 g konservētu tomātu
1 buljona kubiņš
2 lauru lapas
40 g sviesta
paciņa brūno šampinjonu
400 g mazie sīpoliņi (tos ir grūti atrast), šoreiz man bija 8 šalotes sīpoli
2 ēdam.k. miltu (ja vēlas mērci iebiezināt)
sauja pētersīļu
PAGATAVOŠANA: