5.lapa
Lai arī cik smalki neizklausītos šis deserts, to tiešām būs pa spēkam pagatavot jebkuram. Tarte Tatin esmu gatavojusi gan ar bumbieriem, plūmēm, gan persikiem, gan ar āboliem. Sāļā karamele pamatnē noteikti ir kārums, kas ies pie sirds katram. Tās patīkamā, sabalansētā garša iet kopā ar dažādiem augļiem un saldējumu, ko pasniedz ar šo desertu. Tāpēc ir vēlams to likt gatavoties, kad viesi jau sākuši mieloties ar otro ēdienu, un pasniegt desertu siltu.
Šis deserts ir radies Francijā tālajā 1880.gadā 170 kilometrus no Parīzes Lamotte - Beuvron pilsētā Hotel Tatin, kas piederēja divām māsām Stefānijai un Karolīnai. Leģendas vēsta, ka Stefānija bija atbildīga par virtuves darbiem un viņa šo desertu esot pagatavojusi steigā un it kā pieļāvusi kļūdu, gatavojot tradicionālo tarti. Bet galu galā viesi to tik ļoti iemīļoši, ka māsas to nolēmušas iekļaut sava restorāna ēdienkartē.
Nepieciešams: (23 cm veidnei)
6 - 8 vidēji āboli
100 g cukurs
3 ēdam.k. ūdens
45 g sviesta
vaniļas cukurs
3 loksnes kārtainās rauga mīklas (var nopirkt saldētas)
vaniļas saldējums servēšanai
PAGATAVOŠANA: