Shugar Rush - vidēja izmēra skarainā hortenzija - baltā krāšņuma mīlētājiem

© Foto: Dārzs zem Saules

Saskatoties bildes ar balto hortenziju stādījumiem, parasti iesācēji izvēlas kokveida (ne koku) hortenziju Anabella un tad saskaras ar daudzām šīs šķirnes kopšanas problēmām. Lūk, manuprāt lieliska baltā alternatīva, ko kopt noteikti būs daudz vieglāk.

Iesaku arī ainavu arhitektiem to izmantot savās baltajās ainavas gleznās, dārzi ar šo šķirni klientiem tie būs vieglāk kopjami.

Kā par šo šķirni stāsta paši tās radītāji - Living creation dārzniecība, kas jau sešās paaudzēs nodarbojas ar augu selekciju pašā Nīderlandes augu paradīzes centrā Boskopā, tad tā 2021.gadā ir ieguvusi prestižo KVBC sudraba balvu. Tas nozīmē, ka augs sevi ir pierādījis gan uz lauka kā izturīgs, izskatīgs un īpašs, gan tirgū, atzīts pircēju vidū.

Foto: Dārzs zem Saules

Zināšanai: šajā gadā sudrabu ieguva arī Strowberry blossom, Little Blossom, bet zeltu ieguva mana mīlule: Pinky Promise.

Šķirnes īpašības

  • 3-4 gadu laikā uzaug līdz 95cm augsta, 95cm plata, protams, atkarībā no piegriešanas un augšanas apstākļiem;
  • priecēs ar tīru baltumu no jūlija līdz pat septembrim un ir izcila ziedētāja, jo zied 100dienas.

Foto: Dārzs zem Saules

  • izturība līdz pat -30C kailsalā;
  • krāsa: no sākuma stadijas zaļā toņa un pamatā tā ir balta, bet, ja rudens ir garš, izbaudām arī mazu, jo mazu rozā krāsojumu pašā ziedgalvas virspusītē, bet tas drīzāk ir kā izņēmums, kā vēlā rudens saules nosauļojums;
  • ziedgalvas netiek uzskatītas par lielām, bet gan vidēja izmēra, mazliet noapaļotas, ne izstieptas, tādēļ lielākos stādījumos lieliski veido balto gammu.

Foto: Dārzs zem Saules

Tā negāzīsies, ja nebūsi pārāk pareizi piegriezis, kā arī, ja sākumā nemācēsi kopt un ziedi būs mazāki, koša tā būs vienalga, bet, kad jau būsi iemācījies, kā panākt ziedgalvas lielumu gan ar augsnes, gan piegriešanas palīdzību pavasarī, gan vasaras sākumā pat būsi iemācījies piegriezt mazos zariņus, tā tevi apbalvos ar lielām, baltām ziedu kupenām, kas negāzīsies.

Arī lietus tās nesagāzīs, vētru un lietu tās dārzniecības dobē izturēja lieliski.

Foto: Dārzs zem Saules

Kad vēlēsies tās stādīt kā vienlaidus stādījumu, attālumam jābūt, rēķinoties, ka tās platums vidēji 95 cm. Gribi redzēt krūma formu, stādi 95 cm attālumā, bet, ja vēlies kā baltu galdu, tad uz 1 kvadrātmetru stādām 3 hortenzijas.

Foto: Dārzs zem Saules

Iesaku izmēģināt šo balto brīnumiņu.

Mazam špikerītim par alternatīvu Anabellai: arī Living Creation radītā Summer snow, bet tā mazliet vairāk noliec galvas nezinātāju dārzos.

Foto: Dārzs zem Saules

Uz šo šķirni pastāv autortiesības un to nedrīkst pavairot komercvajadzībām.

Lasi arī: Veselības koks, kam jābūt katrā dārzā - baltais vai arī melnais zīdkoks

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais