Ilgi ziedošais kalikants - krūms ar smaržu

© Foto: Dārzs zem Saules

Vai tā ir magnolija? Šādu jautājumu mūsu klienti bieži uzdod redzot krāšņi ziedošo kalikantu 'Afrodite', kura ziedēšana sākas maija beigās un ilgst līdz pat 2-3 mēnešiem.

Patiesībā, es tikai dažus gadus kā uzzināju, ka šis augs ir ļoti piemērots Latvijas klimatam, bet, tā kā to neesot ļoti izdevīgi pavairot un pat mazi stādi šobrīd ir drastiski dārgi, Latvijā ir maz dārzu, kur šis skaistums ir atradis mājvietu.

Forma šim krūmam būs samērā izvērsta, cik augsts, tik plats, bet, ja jāaizsedz skats uz kaimiņa šķūni, tad tas būs īstais augs. Tas gan pakļaujas formēšanai, tomēr aug lēni, kā saka, padomā divreiz pirms griez. Lai gan krūma sānu zarus ieteikts formēt, lai tik daudz neizvēršas plašumā.

Foto: Dārzs zem Saules

Skaisti izskatās ar laiku, kad lielam augam iztīra apakšējos zarus un varam redzēt daudz stumbru formu, kas šobrīd ir trendā.

Izcelsmes radu raksti

Šo pārsteidzoši krāšņo krūmu hibrīdu, ko selekcionējis Toms Rannijs no Kolumbijas štata universitātes, ir grūti pienācīgi aprakstīt. Calycanthus 'Aphrodite' ir krustojums starp ASV rietumu piekrastes Calycanthus Occidentalis un Ķīnas Calycanthus Chinensis. Rezultāts ir liels krūms, kas daudzu gadu laikā pārtop par nelielu koku līdz pat 3 m augsts, 2 m plats.

Izliektie stublāji ir noklāti ar zaļām lapām un rotāti, sākot ar maija sākuma, ar 4 cm platiem violeti sarkaniem ziediem, kas līdzīgi magnolijai zied gan uz zaru galiem, gan uz padušu dzinumiem un ziedēšanas laiks var būt līdz pat 3 mēnešiem. Bet zaļās, sulīgās lapas rudenī iekrāsojas sviesta dzeltenā krāsā.

Smarža

Pagaidām nevaru saprast, kādēļ internetā minēts, ka tas zied ļoti smaržīgiem ziediem, bet mūsu, lai arī ir atbraukuši no licencētas audzētavas, smaržo viegli, viegli... varbūt man ar degunu nav kaut kas kārtībā.

Toties zari, kad tos nolauž, tie smaržo tik burvīgi. Katram ir savas asociācijas, daži atzīst, ka tas smaržo pēc dārgām smaržām.

Foto: Dārzs zem Saules

Izmērs

Līdz pat 3 m augsts, gandrīz tik pat plats, drīkst formēt, bet aug lēnu. Jāgriež pēc ziedēšanas, jo galvenie ziedi ir uz zaru galiem.

Izturība

Aukstuma un salizturība ir ļoti laba un tiek uzskatīts kā 5A zonas augs, kas iztur aukstumu līdz pat - 260C.

Stādīšanas vieta

No saules līdz pat pusēnai (pusēna - saule iespīd 4-6 stundas diennaktī).

Lai arī tiek uzskatīts par izturīgu augu, tā lielo lapu plātnes dēļ, tas labāk jutīsies vietā, kur nav pakļauts sauso, karsto, vai susinošo auksto vēju brāzām, citādi vasarā lapas apdegs, bet ziemā, drīzāk agrā pavasarī, apsals katru gadu krūma augšējie zari.

Augsne

Vislabāk augs vidēji bagātā, bet humusa vielām bagātā, mitrā, drenējošā augsnē gan skābā, gan sārmainā augsnē.

Slimības, kukaiņi, meža zvēri

Tiek uzskatīts, ka tos meža zvēri neēd. Izturīgs un nav novērotas izteiktas slimības.

Toksiski?

Foto: Dārzs zem Saules

Šis moments ir strīdīgs. Interneta vidē, kad šo augu piemin bez iedziļināšanās, Eiropā pat speciālisti min, ka tas ir viegli indīgs. Ir pat tik drastiski apgalvojumi, ka to griežot jāvelk cimdi. Savukārt Amerikā, kur tam ir dzimtene, kur to pazīst daudz labāk, to liek vāzēs, droši nes mājās, pazīst kā tradicionālās medicīnas vērtīgu augu un nebiedē ar tā indīgumu.

Tā kā šis jautājums mani satrauca, tad to izzinot sapratu, ka tajā esošās spēcīgās vielas, kuras izmanto arī medicīnā (Ķīnas kalikantu izmanto reimatisma, brūču ārstēšanai, bet rietumu kalikantu izmantoja asinsrites cirkulācijas, krampju ārstēšanai) alkoloīdi ir vērtīgi, ja zina, kā to izmantot, bet nezinātājam, labāk ar pašārstēšanos nenodarboties un zināt, ka to pārtikā neizmantojam, mācām bērnus visu mutē nebāzt.

Izmantošana

Calycanthus 'Aphrodite' - šāda krūma versija mums vēl nav sastapusies, bet zinot, ka tas pakļaujas formēšanai, noteikti arī šāds varētu būt risinājums, kas aizņems maz vietas, bet priecēs ar ļoti ilgo ziedēšanu. Veidojot gan būs jāatceras, ka tas zied uz saru galiem, tāpēc formēšanas laikā būs jāsamierinās ar neziedēšanu, bet jau noformētu augu agriezīsi pēc ziedēšanas, tads tas nākamājā gadā būs krāšņš. / Foto: Dārzs zem Saules

To stāda gan pie dzīvžogiem, gan terasēm, izmanto grieztajiem ziediem, sausajiem ziediem, gan veido sauso ziedu smaržu traukus.

Nosaukums tautas valodā

Foto: Dārzs zem Saules

Aphrodite Sweetshrub - Afrodītes saldumu krūms. Tā to sauc pasaulē, bet Latvijā īsti tautā vēl nav iegājis, jo tas ir tikai sākums.

Dārzā zem Saules ir nopērkami lielum lielie stādi par 240 euro gabalā un nelieli par 65 euro gabalā. Ļoti ierobežotā daudzumā.

Kas ir ēdamais kizils? Lasi šeit.

Svarīgākais