Vai zini, kāds ir Persijas dzelzskoks un ēdamais kizils, vai zini par to unikālajām īpašībām?

© Foto: Dārzs zem Saules

Šodien iepazīstieties ar diviem ļoti vērtīgiem augiem Parastais kizils- ēdamais (Cornus mas) un Persijas dzelzskoks 'Bella' (Parrotia persica 'Bella').

Kādēļ es vēlos iepazīstināt ar šiem abiem kokiem-krūmiem, jo tie ir:

  • Vidēja auguma un ļoti dekoratīvi pašā pavasarī.
  • Ļoti dekoratīvi rudenī ar savu krāšņo lapojumu.
  • Ir daudz stumbru formā, kas šobrīd ir ļoti aktuāla.
  • Un abi ir ļoti arī veselīgi augi.
  • Izturīgi un var kalpot par labu, biezu aizvēju, veidojot mikroklimatu mūsu citreiz pārāk klajos dārzos.

Tad, lūdzu, iepazīstieties!

Parrotia persica 'Bella' (Persijas dzelzskoks 'Bella')

Persijas dzelzskoks 'Bella'-pēc ziedēšanas plauks sārtām lapām kas vasarā priecēs ar gandrīz nedabīgi spīdīgu zaļu lapojumu / Foto: Dārzs zem Saules

Daudzstumbru formas neliels koks, kas jau agrā pavasarī ziedēs ar koši sarkaniem ziediem, pēc ziedēšanas plauks sārtām lapām, kas vasarā priecēs ar gandrīz nedabīgi spīdīgu lapojumu un rudenī sāks krāsu spēli no dzeltenā līdz koši sarkanam, ar laiku veidojot ļoti skaistus, lāsumotus pelēkus stumbrus.

Persijas dzelzskoks 'Bella'- ziedos pavasarī. / Foto: Dārzs zem Saules

Parrotia persica 'Bella' (Persijas dzelzskoks 'Bella') ir selekcionēts no stādiem, kas izaudzēti no Ziemeļkaukāzā savvaļā savāktām sēklām. Šo šķirni selekcionēja Hermans Geerss, un 2004. gadā to Nīderlandē ieviesa Chris van de Wurff Junior Nurseries. Šis koks 2007. gadā ieguva zelta godalgu GrootGroenPlus izstādē Zundertā. 'Bella' tika izvēlēts, ņemot vērā labi augšupejošo stumbru un līdzsvarotu vainaga struktūru. Šķirnei ir ovāls, daļēji atvērts vainags, kas ir šaurāks nekā galvenajai sugai.

Persijas dzelzskoks 'Bella'- daudzstumbru formas nelies koks, kas jau agrā pavasarī ziedēs ar koši sarkaniem ziediem / Foto: Dārzs zem Saules

Persijas dzelzskoks 'Bella' zied agri februārī. Pirms parādās pirmās lapas tas zied ar maziem, lazdai līdzīgiem sarkaniem ziediem-skarām.

Persijas dzelzskoks 'Bella'.Miza ir violeti pelēka, un tā lobās ar skaistu maskēšanās rakstu. / Foto: Dārzs zem Saules

Apvērstās olas formas, ādai līdzīgās, spīdīgās lapas ir tumši sarkanas, kad tās tikko parādās pavasarī un vasarā kļūst tumši zaļas. Jau jūlijā sākas iespaidīga rudens krāsu maiņa uz tumši sarkanu un violeti sarkanu. Miza ir violeti pelēka, un tā lobās ar skaistu maskēšanās rakstu.

Persijas dzelzkoks 'Bella'-Jau jūlijā sākas iespaidīga rudens krāsu maiņa uz tumši sarkanu un violeti sarkanu. / Foto: Dārzs zem Saules

Selekcija 'Bella' ir daudzpusīga, un to var izmantot ne tikai dārzos un (jumta) dārzos, bet arī ielās, alejās, konteineros un skvēros. Parrotia persica 'Bella' labi panes vēju, karstumu, gaisa piesārņojumu, sausumu un ceļa sāli, un ar 5A vēja izturības pakāpi tā ir fantastisks klimata koks pilsētas apstākļiem. Stādiet Parrotia persica 'Bella' mitrā trūdvielām bagātā augsnē, kuras pH ir neitrāla vai viegli skāba.

Persijas dzelzkoks 'Bella'- ar laiku varētu būt kautkas tamlīdzīgi... / Foto: Dārzs zem Saules

Tiek uzskatīts, ka Persijas dzelzskokam piemīt pretiekaisuma, pretsēnīšu un antioksidantu īpašības. Tā ir arī C vitamīna un citu uzturvielu avots.

Persijas dzelzskoks 'Bella' rudenī / Foto: Dārzs zem Saules

  • GAISMA: saule, neliela pusēna.
  • AUGSNE: trūdvielām bagāta augsne.
  • ZIEDĒŠANA: februāris, marts.
  • AUGŠANAS RAKSTURS: vidēja auguma 6-8m augsts, 2-3 m plats, lēnaugošs, 5a (-28,8 to -26,1 °C), labi pacieš vēju.
  • FORMĒŠANA: drīkst formēt.

Persijas dzelzskoks 'Bella' .Dārzniecībā iegādājami kupli, no eksemplāri jau ļoti skaisti par 90 euro gb., ļoti ierobežotā daudzumā! / Foto: Dārzs zem Saules

Dārzniecībā iegādājami kupli, eksemplāri jau ļoti skaisti par 90 euro gb., ļoti ierobežotā daudzumā!

CORNUS mas - parastais kizils- ēdamais kizils

CORNUS mas - Parastais kizils- to izmanto caurejas, zarnu iekaisuma, holēras, drudža, malārijas, nierakmeņu, urīnceļu infekciju, vēža, asiņošanas un karstuma dūriena ārstēšanai / Foto: Dārzs zem Saules

Sen jau pazīstams Latvijā, nedaudz aizmirsts, bet tagad piedzīvo savu otro atdzimšanu, jo tā forma šobrīd aktuāla, iederas kopā ar daudzstumbru koku ideju. Ļoti aukstumizturīgs, burvīgi zied maziem lazdas skariņām līdzīgiem ziediem pavasarī, rudenī burvīgi krāso lapas, bet jau vasarā priecē ar vērtīgiem kizila auglīšiem, ko izmanto gan pārtikā gan medicīnā.

CORNUS mas - Parastais kizils- pavasara skaistums, tik agri / Foto: Dārzs zem Saules

Augs aug daudzviet Centrāleiropā un Dienvideiropā, kur no krūma izaug par daudzstumbru mazu koku ar blīvu, apaļu vainagu. Lēna augšana. Aug tikpat plats, cik augsts. Pieauguši stublāji ir pelēki brūni un lobās, jauni zariņi ir zaļi. Lapas ir spīdīgi zaļas un rudenī kļūst dzeltenas vai oranžsarkanas. Izteiksmīga ziedkopa ziemā, krietni pirms lapu parādīšanās.

CORNUS mas - Parastais kizils, ar laiku cik augsts tik plats, bet abi pacieš formēšanu / Foto: Dārzs zem Saules

Augs ir pilnībā klāts ar dzelteniem ziediem, kas parādās nelielās sfēriskās ziedkopās. Agrā rudenī tiem seko ovāli, spīdīgi sarkani, aptuveni 2 cm diametrā plūksnaini ogu kauliņiem līdzīgi augļi. Tie karājas uz īsiem kātiņiem un ir ēdami, bet ar nedaudz skābu garšu. Piemēroti marmelādes, sulas un vīna pagatavošanai. Sakņu augšana ir blīvi sazarota un sekla.

CORNUS mas - Parastais kizils- rudens / Foto: Dārzs zem Saules

Labprātāk izvēlas kaļķainas augsnes.

- AUGSTUMS: 5m; platums: 3m.

- GAISMA: saule, neliela pusēna.

- Augšanas apstākļi Latvijas klimatiskajās zonās: rietumu, vidus, austrumu zona. USDA ZONE 4 ( - 34C)

- VAINAGS: noapaļots.

- ZIEDI: dzelteni, čemuros; Ziedēšanas laiks: IV-V.

- AUGĻI: tumši sarkans ēdams kaulenis.

- LAPOJUMS: gaiši zaļš vai zilganzaļš.

-MEDICĪNĀ: to izmanto caurejas, zarnu iekaisuma, holēras, drudža, malārijas, nierakmeņu, urīnceļu infekciju, vēža, asiņošanas un karstuma dūriena ārstēšanai.

CORNUS mas - Parastais kizils- vasarā zaļš, bet pavasaris un vēlāk, kad sākas odziņas, kā arī rudenī, ļoti dekoratīvs / Foto: Dārzs zem Saules

- FORMĒŠANA: Tas ir lēni augošs, bet ļoti ilgmūžīgs koks. Tos var stādīt jebkurā labi drenētā augsnē, pat ļoti sausās vietās, un tie ir ļoti izturīgi pret karstumu un sausumu. Pēc ieaugšanas augs panes spēcīgu apgriešanu un var pat ataugt no pamatnes.

Persijas dzelzskoks 'Bella' pa labi, ēdamais kizils pēdējais pa kreisi. Dzelzskoks 90 euro gb., ēdamais kizils 17 euro gb., ierobežotā daudzumā. / Foto: Dārzs zem Saules

Dārzniecībā iegādājami skaisti stādi 17 euro gb., ļoti ierobežotā daudzumā!

Dzīvesstils

“Verbālā vardarbība izpaužas dažādos veidos, un to ne vienmēr pavada fizisks kaitējums. Verbālā vardarbība var neliecināt par jebkādām ārējām pazīmēm, taču tā var garīgi un emocionāli izpostīt upuri. Lai gan kliegšana un lamāšanās ir acīmredzamas verbālas vardarbības pazīmes, ir arī smalkas pazīmes, kas nav tik pamanāmas,” raksta blac.media/health.