Padomi, kas palīdzēs novērst dažādas traumas, strādājot dārzā

© Foto: pexels.com

Dārzkopībā vasara ir laiks, kas atgādina paradīzi, jo viss tik skaisti zied un krāsas dārzā izskatās pēc mākslas darba.

Taču, lai arī vasarā rušināties pa zemi ir īstā bauda, pastāv arī vairāki riski, kas var novest pie dažādām traumām. Aplūkosim kā pareizi pavadīt laiku dārzā, lai pēc tam nebūtu jādodas pie ārsta vai vēl skarbāk - uz slimnīcu.

“Neatkarīgi no tā, vai esat nedēļas nogales dārznieks vai katru dienu pavadāt laiku savā piemājas miera ostā, pārslodzē varat piedzīvot asas un nepatīkamas sāpes, kas atspoguļojas veselībā un var atstāt sekas,” raksta extension.usu.edu.

Foto: pexels.com

Sāpes var rasties no pārpūles un no slodzes. Ilgstošas sāpes var rasties, nepareizi veicot dažādus dārza darbus. Dārzkopībā galvenais ir izravēt nezāles, nopļaut zāli, apgriezt dzīvžogu un citus darbus, lai ko tas arī prasītu. Tomēr par sevi ir jārūpējas, jo katrs darbs ietekmē veselību.

Dažādi savainojumi var rasties muskuļos, cīpslās, kā arī nervos, kas radies atkārtotu kustību vai pārmērīgas slodzes rezultātā. Un sāpes pēc tam var sekot rokās, plaukstās, plecos, elkoņos, arī ceļgalos un muguras lejasdaļā.

Taču neviens sevis cienošs dārzkopis nevēlas radīt sāpes un diskomfortu, tāpēc aplūkosim dažus vērtīgus padomus, kas var palīdzēt novērst dažādas traumas, strādājot dārzā un pagalmā.

Uztveriet dārzkopību kā vingrošanu

Foto: pexels.com

Jā, jūs izlasījāt pareizi. Sākumā iesildieties, izstaipieties, lai atbrīvotu visus muskuļus un locītavas.

Iesildīšanās var būt dinamiska stiepšanās vai skriešana. Tā var ietvert arī pastaigu gar dārzu, kas sniedz papildu priekšrocības, jo redzat vietas, kur nepieciešams darbs, un saprotat, kādi darbarīki būs nepieciešami.

Atbilstošs apģērbs

Foto: pexels.com

Valkājiet ērtu un elpojošu apģērbu. Svarīgi ir arī slēgti apavi ar potītes atbalstu, piemēram, pārgājienu apavi vai kedas. Obligāti velciet cepuri, kas pasargās no saules.

Tāpat nedrīkst aizmirst par saules aizsargkrēmiem, jo dārzā pavadāt ilgāku laika posmu. Arī odu atbaidīšanas līdzeklis noderēs, taču atcerieties, ka saules aizsargkrēms atkārtoti jālieto biežāk nekā kukaiņu atbaidīšanas līdzeklis.

Labākie darba rīki

Foto: pexels.com

Ikviens dārznieks piekritīs, ka ir svarīgs darba aprīkojums. Izvēlieties pašu labāko, kas atvieglos darbus.

Nav māksla, piemēram, paņemt darba aprīkojumu, ko nespējat pat pacelt, jo tas ir pārāk smags. Īpaši šis padoms attiecas uz daiļā dzimuma pārstāvēm. Izvēlieties darba rīkus pēc savām iespējām.

Darba rīki ir paredzēti, lai tie kalpotu, kā jūsu atbalsts, nevis vēl viens slogs.

Ievērojiet pārtraukumus

Tāpat kā ofisā ir jāievēro pauzes no sēdoša darba pie datora ekrāna, tāpat arī dārzā. Paši vēlāk teiksiet paldies. Lielākie darbi noris sēdus pozīcijā, tāpēc svētīgi ir piecelties, izkustēties, pastaigāt.

Tāpat šajās pauzēs obligāti dzeriet ūdeni. Ūdens vasarā ir primārais. Uzņemiet pietiekamu daudzumu šķidruma un remdiniet slāpes.

Strādājiet dārzā pareizi

Lielākie dārza darbi noris sēdus pozīcijā. Svarīgi ir atcerēties, ka, liecoties līdz zemei, nometieties ceļos, nevis tupus.

Nometieties ceļos uz viena ceļgala, vienlaikus turot otru kāju pie zemes, lai nodrošinātu atbalstu. Tas palīdz izvairīties no saliekšanās un notur muguru taisnu.

Mainiet kājas ik pēc dažām minūtēm, izvairoties no slodzes.

Vingrinājumi, kas noderēs dārzā

Pietupieni

Šo vingrinājumu ieteicams izmantot priekšmetu pacelšanai un nolikšanai. Tas palīdzēs izvairīties no muguras, ceļgalu, potīšu, kakla un plecu sasprindzinājuma.

Pagrieziena tehnika

Šis paņēmiens ļauj mainīt virzienu negriežoties. Tas labi darbojas nezāļu pārvietošanai no vienas puses uz otru. Tas arī palīdz izvairīties no muguras, ceļgalu un potīšu pārslodzes.

Svara pārnešana uz priekšu un atpakaļ

Foto: pexels.com

Šo paņēmienu izmanto, lai pārvietotu priekšmetus uz priekšu un atpakaļ, izmantojot instrumentu ar garu kātu, piemēram, grābekli. Tas palīdz izvairīties no saliekšanās, vilkšanas un griešanās, kā arī izmanto lielākus kāju muskuļus, kas novērš muguras, plecu un roku sasprindzinājumu.

Vai zini, kas ir ēdamais kizils? Uzzini šeit.

Dzīvesstils

Nav noslēpums, ka jūnijā sociālajos tīklos bija manāmas visai karstas un spraigas diskusijas starp latviešiem un lietuviešiem. Iemels - aukstā zupa. Kam šis ēdiens pieder, kurš tad radīja recepti, kā arī, kuram galu galā šī zupa sanāk garšīgāka. Katrs, protams, aizstāvēja savu zemi un pārliecību.

Svarīgākais