Jebkurš lidojums lidmašīnā zināmā mērā nelabvēlīgi ietekmē cilvēka ķermeni, un jo īpaši cieš gremošanas sistēma - taču ikviens pasažieris var kaut nedaudz palīdzēt savam vēderam tikt galā ar lidojumu, vienkārši pielāgojot uzturu, raksta “Daily Express”.
Spiediena un skābekļa līmeņa izmaiņas lidmašīnās var traucēt pārtikas sagremošanu, veicinot vēdera uzpūšanās, gāzes vai nelabuma sajūtu.
Ceļojumu eksperts Džeimijs Freizers ir atklājis sešus pārtikas produktus, kurus noteikti nevajadzētu lietot pirms lidojuma un lidojuma laikā.
Cepti ēdieni
Populāras uzkodas, piemēram, čipsi vai sīpolu gredzeni, noteikti var izraisīt gremošanas problēmas ceļotājam.
"To augstais tauku un eļļas saturs var izraisīt grēmas, un to sāļums var izraisīt šķidruma aizturi, izraisot vēdera uzpūšanos. Slēgta kabīne var padarīt šo pieredzi vēl nepatīkamāku," skaidroja Džeimijs.
Sarkanā gaļa
Vislabāk to nelietot ne pirms lidojuma, ne lidojuma laikā.
"Steiku, burgeru un citas sarkanās gaļas sagremošanai nepieciešams ilgāks laiks, kas var radīt smaguma un neērtības sajūtu. Tā vietā izvēlieties balto gaļu, piemēram, vistu vai zivis - tās ir labākās iespējas, lai ceļojuma laikā saglabātu sava vēdera labsajūtu," ieteica eksperts.
Diurētiskie līdzekļi
Populāri dzērieni, piemēram, kafija un alkohols, nesader kopā ar gaisa satiksmi.
"Lidošana jau tā dehidrē jūs, un kofeīns situāciju tikai pasliktina. Tas ir diurētisks līdzeklis, kas nozīmē, ka tas palielina šķidruma zudumu, kas var izraisīt galvassāpes, sliktu dūšu un nogurumu. Tas var arī apgrūtināt miegu, kas jāņem vērā, ja paredzēts ilgs lidojums," sacīja Freizers.
Gāzēti dzērieni
Pēc Džeimija teiktā, gāzētie dzērieni var izraisīt vēdera uzpūšanos un diskomfortu, jo gāze lidojuma laikā izplešas kuņģī. Tās var arī veicināt grēmas, izraisot pasažierim pēc nosēšanās sagurumu un nemierīgumu.
Pārtika ar augstu šķiedrvielu saturu
Piemēram, pupiņas, brokoļus un ābolus ir lieliski ēst uz zemes, taču gaisa spiediena izmaiņas lielā augstumā var izraisīt pārmērīgu vēdera uzpūšanos un gāzu veidošanos.
Pikants ēdiens
Piemēram, karijs vai jebkas ar čili pipariem var kairināt kuņģa gļotādu, palielinot skābes refluksa risku.
"Situāciju pasliktina ilgstoša sēdēšana. Arī pikanti ēdieni var veicināt dehidratāciju un apgrūtināt atslābināšanos vai miegu lidojuma laikā," skaidroja eksperts.
Lai lidojums būtu patīkams, Džeimijs ceļotājiem iesaka ēst mazākas porcijas un biežāk nekā vienu lielu maltīti pirms iekāpšanas lidojumā. Lidojuma laikā ir vērts periodiski pārvietoties pa salonu, lai veicinātu gremošanu, un dzert daudz ūdens.