Kabaču sasaldēšana ir lielisks veids, kā saglabāt to vasaras garšu ziemas mēnešos. Šādi glabāti kabači ir lieliski piemēroti dažādiem ēdieniem, tostarp cepšanai. Bet kā to izdarīt pareizi? Dalās “Martha Stewart”.
Donalds Šafners, pārtikas zinātnes profesors Rutgersas universitātē, dalījās ar noslēpumu, ko zina tikai retais. Izrādās, ka kabaču blanšēšana pirms sasaldēšanas palīdz uzlabot dārzeņu tekstūru. Turklāt tas, kā viņš saka, novērš arī baktēriju veidošanos.
Kā sasaldēt kabaci: soli pa solim
Vai var sasaldēt neapstrādātus kabačus?
Neapstrādātu kabaci var sasaldēt, ja tas ir ļoti smalki sagriezts, jo šie gabaliņi ir pārāk mazi blanšēšanai. Taču visi lielāki kabaču gabali vispirms ir jāblanšē.
Cik ilgi uzglabājas saldēti kabači?
Saldēta kabača maisiņus var glabāt līdz pat gadam (sagrieztus) un 3 līdz 4 mēnešus (sasmalcinātus).
Kā atkausēt kabaci?
Kā paskaidroja Šafners, dārzeņu tekstūra mainās pēc sasaldēšanas - tie kļūst mazāk kraukšķīgi. Tas notiek tāpēc, ka ūdens molekulas sasalst un noārda augu audus.
Dažiem ēdieniem, piemēram, maizei vai pīrāgiem, sarīvēti kabači pirms lietošanas ir jāatkausē. Pirms pievienošanas mīklai tie arī jāizspiež sausi. Taču lielus gabaliņus var pievienot zupām vai sautējumiem neatkausējot, lai pēc iespējas saglabātu to sākotnējo tekstūru.
Lai droši atkausētus saldētus kabačus, Šafners iesaka tos atdzesēt ledusskapī uz nakti, atkausēt mikroviļņu krāsnī vai zem auksta tekoša ūdens.