Kāpēc mēs neēdam tītara olas?

© unsplash.com

Tītara olas ir ēdamas, taču tās mums praktiski nav pieejamas, jo ļoti reti nonāk tirgū. Iemesls ir tāds, ka tas vienkārši nav ienesīgi, raksta “IFLScience”.

Savvaļā tītars aizsargājamā meža teritorijā uz zemes būvē ligzdu. Viņš dēj olas divu nedēļu laikā, ik pēc 24 līdz 32 stundām ražojot vienu olu. Tas parasti noved pie 9-13 olu izdēšanas. Savvaļas tītaram tas ir vairāk nekā pietiekami, bet lauksaimniekiem, kas specializējas olu ražošanā, tas ir ļoti maz.

Piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs ir aptuveni 2500 tītaru fermu, kas varētu nozīmē, ka tie dēj daudz olu, tomēr tītara olas tirgū nav redzamas vienkārša iemesla dēļ - tās nav ienesīgas.

unsplash.com

Kamēr vista var izdēt olu gandrīz katru dienu, tītars var izdēt olu ik pēc 32 stundām, ko lauksaimnieki uzskata par ļoti zemu rādītāju rūpnieciskai olu ražošanai. Turklāt tiek atzīmēts, ka tītaram olu dēšanas vecuma sasniegšanai nepieciešami septiņi mēneši, bet vistai - tikai pieci.

Tītari ir arī daudz lielāki nekā vistas, tāpēc tiem nepieciešams vairāk vietas un barības, kas palielina izmaksas. Tātad lauksaimniekiem, kas vēlas gūt peļņu no olām, tītari ir neizdevīga alternatīva.

unsplash.com

Tiek atzīmēts, ka tītara olas ir pilnībā piemērotas lietošanai pārtikā un, ja tāda iespēja ir, tās noteikti var un vajag lietot uzturā. Lauksaimnieki apstiprina, ka tās garšo ļoti līdzīgi vistas olām, tikai nedaudz lielākas, tām ir biezāka čaumala un blīvāka membrāna.