7 sliktākās ēdienu kombinācijas - neēdiet tās, ja nevēlaties, lai kuņģis šķiet gluži kā pilns ar akmeņiem

© unsplash.com

Ja pēc ēšanas jūtaties smagi un vēders ir piepūties, iespējams, esat izvēlējies nepareizu ēdienu kombināciju. Diētas speciāliste Ugne Radzevičiene ir atlasījusi visbiežāk sastopamās pārtikas produktu kombinācijas, kas ir kaitīgas mūsu gremošanai - starp tiem ir gaļa ar kartupeļiem un pat jogurts ar ananāsiem, raksta “lrt.lt”.

Gaļa un kartupeļi

Diētas ārste Ugne Radzevičiene saka, ka gaļa un kartupeļi ir slikta kombinācija mūsu gremošanas sistēmai. Tas, ka daudziem no mums šī kombinācija ļoti patīk, pēc speciālista domām, nenozīmē, ka tā ir veselīga.

"Gaļa ir olbaltumviela, un kartupeļi ir ogļhidrāti. Olbaltumvielām sagremošanai nepieciešama skāba kuņģa vide, savukārt kartupeļiem, gluži pretēji, nepieciešama sārmaina vide. Tātad, ja es ēdīšu gaļu kopā ar kartupeļiem, gremošanas enzīmi var viens otru kavēt, es jutīšu smaguma sajūtu, zarnās var uzkrāties gāzes, un man gribēsies gulēt," skaidro dietoloģe.

unsplash.com

Augļi tūlīt pēc pusdienām

Speciāliste ir ievērojusi, ka liela daļa viņas pacientu pieļauj vēl vienu ēdienu kombinēšanas kļūdu - viņi ēd augļus pēc sātīgām pusdienām.

"Es pamanīju, ka pat sanatorijās un citās medicīnas iestādēs augļi tiek izdalīti pēcpusdienā. Manuprāt, tā ir ļoti liela kļūda. Kas ir augļi? Produkts, kas ātri rūgst. Ja tos ēd tūlīt pēc pusdienām, tie ilgāk paliek kuņģī un ļoti bieži izraisa vēdera uzpūšanos un citus diskomfortus.

Mums vajadzētu ēst augļus pirms pusdienām, nevis pēc tām, vai vismaz stundu pēc pusdienām," skaidro uztura speciāliste.

unsplash.com

Piena produkti un citrusaugļi, skābie augļi

Speciāliste stāsta, ka tagad ir modē jaukt piena produktus ar citrusaugļiem, gatavot dažādus smūtijus un ēst jogurtu ar ananāsiem, mandarīniem un greipfrūtiem.

"Nekad to nedariet, jo šī kombinācija var izraisīt sāpes vēderā un sliktu dūšu, jo skābe negatīvi ietekmē piena olbaltumvielas,” viņa brīdina.

"Starp citu, arī zemenes nesader ar piena produktiem, tāpēc arī mūsu vecāku iecienītā piena zupa ar saspaidītām zemenēm var izraisīt kuņģa kaites," dietoloģe aicina cilvēkus izvairīties no piena produktu lietošanas kopā ar noteiktiem augļiem un ogām.

unsplash.com

Dažādi proteīni

Vēl viena slikta pārtikas produktu kombinācija uz jūsu šķīvja ir dažādi proteīni. Piemēram, olas ar gaļu - piemērs ir gaļas rullīši ar olu, ko nereti ēdam svētkos vai dažādās salātu kombinācijās.

"Dažādi enzīmi palīdz sagremot dažādas olbaltumvielas, un arī gremošanas laiks atšķiras, tāpēc vislabāk ir izvēlēties viena veida olbaltumvielas vienas ēdienreizes laikā," saka U. Radzevičiene.

unsplash.com

Cietes un skābi dārzeņi

Dietoloģe iesaka neizvēlēties cieti saturošus pārtikas produktus kopā ar skābiem pārtikas produktiem. Piemēram, labāk neēst maizi ar tomātiem. Skābi dārzeņi, viņa saka, kavē cietes sagremošanu. Un ko tas nozīmē? Mums ir sajūta, it kā gremošana būtu apstājusies, un mūsu kuņģis ir pilns ar akmeņiem. Tad mēs kļūstam apātiski un gribam apgulties.

Ideāli ir ēst maizi kopā ar veselīgajiem taukiem - avokado ir ideāls!

unsplash.com

Deserts un alkohols

"Vēl viena slikta ēdienu kombinācija ir deserts un glāze vīna vai cits alkohols. Alkohols un cukurs desertā noslogo aknas un palēnina vielmaiņu, veicinot tauku uzkrāšanos," skaidro speciāliste.

Olbaltumvielas un ciete

Dietoloģe skaidro, ka nevajadzētu justies pārsteigtam, ja pēc aukstās zupas ēšanas ar kartupeļiem sāk pūsties vēders.

"Aukstajā zupā esošais kefīrs ir piena produkts un satur olbaltumvielas. Vārītā ola, ko bieži pievieno zupai, parasti ir olbaltumvielu bumba. Savukārt vārītās bietes, ko pievieno aukstajai zupai, un kartupeļi, ko pasniedz kopā ar tiem, ir cietes avots. Olbaltumvielu un cietes kombinācija uz šķīvja var izraisīt cilvēkam nepatīkamu vēdera uzpūšanās un izplešanās sajūtu," saka dietoloģe.

Svarīgākais