Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Vasks un Lācis, Sirmais un Peltokoski, Pujāts un Džilindžers, Bagele un Lepers

Elita dabā un pilsētā

F64

No 2. aprīļa līdz 31. augustam Blīdenes kultūras namā, Blīdenē (Saldus novadā) būs aplūkojama latviešu laikmetīgās mākslinieces Elitas Patmalnieces (attēlā) personālizstāde “Elita dabā un pilsētā”.

“Elita ir autentiska un patiesa it visā, ko viņa dara. Viņa neseko mākslas pasaules tendencēm un tās konjunktūrai. Viņa ir pati, un ar katru jaunu projektu rada savu, unikālu pasauli, kas atrodas mijiedarbībā ar esošo. Viņa būvē tiltus starp redzamo un neredzamo, sapņiem un realitāti.

Divi galvenie viņas darbu temati ir cilvēki un daba, un abu savstarpējā saistība. Dažkārt Elitas zīmējumi ataino šķietami pazīstamus elementus - dzīvniekus, ziedus, acis, lūpas... Taču veids, kā viņa tos izgaismo un pietuvina skatītājam, tiem piešķir teju maģiskas īpašības. Elitas darbi atgādina, ka jebkurš mirklis, ikviena ikdienišķa epizode mūsu dzīvē ir brīnums. Viņa aicina pamanīt to, kam reizēm paskrienam garām kā pašsaprotamam.

Viņas darbi izgaismo cilvēka būtību, to, ko mūsdienās apstiprinājusi arī neirozinātne - mūsu apziņa un zemapziņa atrodas nepārtrauktā mijiedarbībā, un tās abas pieder mums. Tie parāda arī, cik būtiski ir sapņi un radošums.

Elitas darbos var pamanīt Pikaso, Frīdas Kalo un popārta ietekmi, taču tā ir tikai sava veida kodu sistēma - daļa no Elitas uzburtā naratīva. Līdzīgi ir ar krāsu - viņa daudz izmanto melnbaltā dualitāti, savukārt mirkļos, kad viņa izvēlas spilgtus krāsu toņus, viņa spēlējas ar to frekvencēm un emocijām, ko noteiktas krāsu kombinācijas izraisa skatītājā. Elita intuitīvi apzinās mākslas dziedējošo spēku un caur saviem darbiem cenšas vairot cilvēkos prieku.

Neatņemama Elitas rokraksta daļa ir līnija un zīmējums. Viņa seko līnijai - impulsīvi un ar lielu meistarību. Līnija ceļo viņas iztēles labirintos un manifestējas zīmējumu, objektu un apģērbu uzdruku/siluetu formā. Vienlaikus, Elitai ir ļoti svarīgi, lai šī līnija būtu tīra un nesamākslota - visā, ko viņa dara.

Izstādes atklāšanas dienā notiks arī dziedātājas Olgas Rajeckas koncerts. Vēl viens stāsts par prieku, radošumu un dalīšanos, ko viņas abas - Elita un Olga - kopā raksta jau daudzu gadu garumā. Caur draudzību, mūziku un tērpiem.”

/Una Meistere, kultūras žurnāliste, mākslas portāla “Arterritory” redaktore/

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā