Vērts apmeklēt

Ekspresizstāde “Sibīrijas bērni”

F64

No 22. marta līdz 2. aprīlim Jūrmalas muzejā būs skatāma ekspresizstāde “Sibīrijas bērni”.

Ceļojošajā izstādē apskatāmas planšetes latviešu valodā ar informāciju par 1949. gada 25. marta izsūtījumu, Sibīrijas bērnu atmiņu fragmentiem, bērnības fotogrāfijām un unikālām fotogrāfijām no izsūtījuma vietām Sibīrijā.

Kopš 2001. gada režisore Dzintra Geka (attēlā) un operators Aivars Lubānietis uzrunāja un intervēja vairāk nekā 740 1941. un 1949. gadā izsūtītos bērnus - Latvijā, Sibīrijā, Izraēlā, Amerikā, kuri vēlējās savus atmiņu stāstus atstāt nākamajām paaudzēm un kuri izdzīvojuši līdz mūsdienām un varēja liecināt.

Ar katru gadu palielinās interese par Sibīrijas bērnu likteņstāstiem, taču paliek arvien mazāk to cilvēku, kuri varētu pastāstīt savas atmiņas par šo traģisko Latvijas vēstures posmu. Svarīgi ir neļaut aizmirst un pieklusināt faktus par 1941. un 1949. gada izsūtīšanām. Tās vēl ir maz pētītas un grūti aptverams ir fakts, ka tās pastarpināti vai tieši ietekmējušas gandrīz katra Latvijas iedzīvotāja dzīvi. Izsūtīšanas neattiecas tikai uz latviešiem un Latviju, tās skāra visas Latvijas teritorijā dzīvojošās tautas - latviešus, ebrejus, poļus, krievus un daudzas citas tautas. Svarīgi, lai par traģēdiju, ko pārdzīvojuši no Latvijas uz Sibīriju aizvestie bērni, uzzinātu pasaulē. Svarīgi vēsturi saglabāt savai tautai un svarīgi to izstāstīt citām tautām.

Izstādes laikā būs iespēja nākt un piedalīties fonda “Sibīrijas bērni” vadītājas Dzintras Gekas un pedagoģes Livetas Sprūdes vadītajās ekskursijās. Ekskursijas notiks: trešdien, 22. martā, plkst. 11.00 un piektdien, 31. martā, plkst.11.00. Ieeja bez maksas. Pieteikšanās zvanot pa tālruni: +371 29328582 vai rakstot uz e-pastu: keneta.krauze@jurmala.lv

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā