Saulainais un siltais laiks tā vien rosina izkustēties, un gatavošanās daudzveidīgiem sportiskiem izaicinājumiem, tostarp maratonam, rit pilnā sparā. Lai treniņa laikā izsalkums netraucē mērķu sasniegšanai, un pēc sportošanas pietiek spēka atlikušajai dienai, būtiski parūpēties par aktivitāšu slodzei atbilstošu maltīti. "Rimi" kustības “Labākai dzīvei” šefpavārs Normunds Baranovskis sagatavojis vieglu un gardu salātu receptes, kas lieliski iederēsies sportotāju ēdienkartē gan pirms, gan arī pēc treniņiem.
Salātlapu cienītājiem šie nav labākie laiki, jo otrpus okeānam izcēlusies masveida zarnu nūjiņu, jeb E. coli, baktēriju epidēmija, ziņo New York Times.
Pavasaris tuvojas straujiem soļiem, un arī ēdienkartē gribas vairāk svaiguma – salātu un zaļumu, kas izaudzēti vai izdiedzēti mājās uz palodzes. Un tas ir brīnišķīgi, ja var paņemt dažas salātu lapas un sajaukt ar sēnēm, burkāniem vai sīpoliem, un salāti būs gatavi.
Kamēr daudzi spriež par to, cik bieži jāmazgā rokas, un kas jādara lai izvairītos no dažādām baktērijām un mikroorganismiem, tikmēr raidījums "Bez tabu" skaidro, cik daudz baktēriju, piemēram, ir lielveikalos nopērkamajos salātos.
Kāds lielveikala apmeklētājs mikroblogošanas vietnē twitter ievietojis attēlu, kurā redzams, ka veikalā pirktajos salātos atradis sastāvdaļu, kurai tur noteikti nebūtu jābūt.
Dārza salāti slapjā vasarā aug labi. Šobrīd tie ir lekni un vitamīniem bagāti, un cenas ziņā pieejami. Pasaulē gadā tiek izaudzēti 24,9 miljoni tonnu dārza salātu, visvairāk – Ķīnā, ASV, Indijā, Spānijā un Itālijā. Arī Latvijas dārzos par salātu trūkumu nevar sūdzēties un kaut vai dažus kilogramus derētu apēst ikvienam.
Kāda sieviete sociālajā tīklā Facebook dalās ar satraucošu stāstu, kurā viņas draugs saindējās un nokļuva pat slimnīcā pēc lielveikalā iegādātu salātu notiesāšanas.
Salāts salātam brālis, tomēr katra šķirne citādāka: atšķiras krāsa, lielums, lapu stingrums, garša un spēja paciest karsēšanu. Ja, katlam tuvojoties, lapu salāts no šausmām ģībst, tad Āzijas kāposts Pak choi vokpannā pārvēršas kraukšķīgā gardumā. Šoreiz Māja vērtē lielveikalos iegādātus no tuvām un tālām zemēm nākušus salātus.
Eiropieši joprojām šausminās par to, ka liellopa gaļas vietā ēduši zirga gaļu, taču kādam britu pārim nav paveicies vēl vairāk – salātu iepakojumā, ko viņi nopirkuši «Tesco» lielveikalā, bijis arī diezgan prāvs beigts putns.
Ar vienu svaigu salātlapu pietiek, lai "atdzīvinātu" pat bezcerīgi apnikušu ēdienu. Šobrīd salāti ir patiešām garšīgi, lekni un vitamīniem bagāti, pa kabatai gandrīz ikvienam, un tāpēc nelaidīsim garām iespēju tos baudīt.
Zaļi un sarkani, gludi un skruļļaini, te rūgti, te saldi, te mutē sinepju garša... Protams, tie ir salāti! Maldās tie, kas uzskata, - zāle vien ir. Kāpēc katru pavasari savos mazdārziņos cenšamies kaut dobīti atvēlēt gadsimtiem senajam vispopulārākajam dārzenim pasaulē?