Par to, kādus draudus veselībai rada paaugstināts holesterīna līmenis, RSU profesors, kardiologs, Skrides Sirds klīnikas dibinātājs Andris Skride skaidrojis un uzsvēris vairākkārt. Arī TV24 raidījumā “Ārsts atbild” viņš skaidro, kāpēc jau bērnībā nepieciešams zināt savu holesterīna līmeni.
Holesterīns ir vaskaina viela asinīs un ir būtiska veselīgu šūnu attīstībai. Tomēr augsts holesterīna līmenis var izraisīt artēriju aizsprostojumus, samazinot asins plūsmu un potenciāli izraisot perifēro artēriju slimību (PAS).
Ir produkti, kas var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs un ir tādi, kas to var pazemināt. Šoreiz pievērsīsim uzmanību otrajiem - produktiem, kas spēj pazemināt augstu holesterīna līmeni asinīs!
Ikviens no mums ir pazīstams ar terminu "holesterīns". Ir zināms, ka augsts holesterīna līmenis ir veselībai bīstams. Bet kas tieši ir holesterīns un kādi produkti var veicināt augstu holesterīna līmeni, skaidro kardiologs Romits Batčaharijs.
50 procentos gadījumu infarkts, kura galvenais iemesls ir paaugstināts holesterīns, beidzas ar nāvi. Kā noskaidrot un aprēķināt infarkta risku, kas ir labais un sliktais holesterīns – par šiem jautājumiem TV24 raidījumā “Ārsts atbild” stāsta RSU profesors, kardiologs, Skrides Sirds klīnikas vadītājs Andris Skride.
Olas ir pilnvērtīgs ēdiens, bet vai varat iedomāties, ka tās ēdat katru dienu, un ne tikai vienu vai divas, bet daudz vairāk? Fitnesa entuziasts un emuāru autors Džozefs Everets mēneša laikā apēda 900 olas un pirms un pēc ievietoja fotogrāfijas, lai parādītu, kā tas ietekmēja viņa ķermeni. Ar stāstu dalās “limon.postimees.ee”.
Melleņu un citu ar antioksidantiem bagātu pārtikas produktu ēšana ir vienkāršs un efektīvs veids, kā atbalstīt savu veselību - mellenes ir bagātas ar polifenoliem, īpaši antocianīniem, kas piešķir tām košo krāsu. Tie ir svarīgi cilvēka ķermenim, jo atbalsta sirds veselību, mazinot oksidatīvo stresu un iekaisumu, raksta “EatingWell”.
Jauns pētījums, kas veikts ASV, liecina, ka ar olām bagāta diēta neietekmēt holesterīna līmeni tik daudz, kā tika uzskatīts iepriekš, vēsta izdevums “Health”.
Cepumu, čipsu un citu uzkodu aizstāšana ar sauju pekanriekstu var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni un uzlabot sirds veselību, liecina pētījums, raksta “express.co.uk”.
Ikviens zina, ka augsts holesterīna līmenis asinīs ir diezgan kaitīgi, jo ja tiek pārsniegta tā pieļaujamā koncentrācija, tas ievērojami palielina sirdslēkmes un insultu risku. Tomēr ne visi zina, ka var pārbaudīt sevi pats. Lai to izdarītu, vienkārši paskatieties uz savām rokām.
Apvienotās Karalistes Nacionālā veselības dienesta (NHS) eksperti pastāstījuši par vienkāršiem vingrinājumiem, kas var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni. Tas savukārt samazinās sirds un asinsvadu slimību risku, raksta Dailyrecord.
Holesterīns ir klusais slepkava, tas par sevi liek manīt jau tad, kad ir infarkts, kad ir par vēlu," TV24 raidījumā "Uz līnijas" saka kardiologs un reto slimību speciālists Andris Skride.
Veselības speciāliste, dietaloģe Trista Besta nosauc trīs pārtikas grupas, kuras vajadzētu izslēgt no ēdienkartes ikvienam, kuram ir paaugstināts holesterīna līmenis asinīs.
Sirds un asinsvadu slimības ieņem pirmo vietu nāves cēloņu ziņā teju visā pasaulē. Augsts holesterīna līmenis ir viens no galvenajiem sirds slimību veicinošajiem faktoriem. Vairumā gadījumu augstu holesterīna līmeni var kontrolēt, ievērojot veselīgu dzīvesveidu - ēdot veselīgas maltītes, sportojot, izvairoties no kaitīgiem ieradumiem. Veselības eksperti nosauc piecus gaļas produktus, kurus nevajadzētu lietot uzturā cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni.
Latvijā pēdējā gada laikā savu holesterīna līmeni ir mērījuši 49% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet asinsspiedienu gada laikā vismaz reizi ir mērījuši 73% respondentu, secināts BENU Aptiekas Veselības monitoringa datos, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu centru SKDS.
PSKUS Latvijas kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostikas nodaļas vadītāja Iveta Mintāle kanāla TV24 raidījumā "Dr. Apinis" skaidroja ikdienas kustību ietekmi uz holesterīnu