Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Veselība

Kardiologs nosauc medikamentu, kas maksā pārdesmit centus, bet palīdz dzīvot ilgāk par 60 gadiem

© Flickr

Holesterīns ir klusais slepkava, tas par sevi liek manīt jau tad, kad ir infarkts, kad ir par vēlu," TV24 raidījumā "Uz līnijas" saka kardiologs un reto slimību speciālists Andris Skride.

Kardiologs raidījumā skaidro, ka sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis Latvijā, un nosauc medikamentu, kuru uzskata par 21.gs. sasniegumu, jo, to vajadzības gadījumā lietojot, cilvēkiem ir iespējams dzīvot ilgāk par 60 gadiem un vairāk.

"Augsta holesterīna ārstēšanai izmanto tā saucamos statīnu grupas medikamentus, tie maksā vien pārdesmit centus. Holesterīns ir klusais slepkava, tas par sevi liek manīt jau tad, kad ir infarkts, kad ir par vēlu," skaidro kardiologs.
Skride norāda, ka nevajag uztraukties par statīnu medikamnetu ietekmi, kā arī nav neparasti, ja ārsti tos iesaka lietot gadiem ilgi. Kardiologs skaidro, ka nereti cilvēki medikamnetu lietošanu neturpina, esot arī viltus ziņas par citiem preperātiem, bet svarīgi atcerēties, ka holesterīna ārstēšanā pats iedarbīgākais preperāts ir tieši statīni, attītoties medicīnai, parādījušās injekcijas, bet tās esot vel sakuma posmā un ļoti dārgas. Kardiologs īpaši uzsver veselīgas diētas un kustīga dzīvesveida nozīmi.