Atklāti negaidīti speķa ieguvumi veselībai

© Foto: Pexels.com

Lietojot mērenībā, speķim var būt pārsteidzoši ieguvumi veselībai. Šis produkts satur unikālas vielas, kas ir būtiskas smadzeņu un vispārējai veselībai.

Tas nav tikai tauki, bet gan vērtīgu taukos šķīstošo vitamīnu (A, D, E) un unikālas arahidonskābes avots, kas ir iesaistīta šūnu veidošanā un smadzeņu darbībā. Tas satur "labo" holesterīnu, kas ir svarīgs hormonu sintēzei, un nesatur bīstamās transtaukskābes, raksta DoctorPiter.

Droša dienas deva ir ne vairāk kā 20 līdz 30 grami. Šīs devas pārsniegšana var radīt slodzi aknām un aizkuņģa dziedzerim, veicināt svara pieaugumu un traucēt vielmaiņu, paaugstināt holesterīna līmeni. Vislielāko labumu sniedz svaigs vai viegli sālīts speķis, kas pasniegts kopā ar grauzdētu rupjmaizi un dārzeņiem. Tomēr neiesaka to ēst kā daļu no smagas gaļas maltītes.

Foto: Pexels.com

Cilvēkiem ar kuņģa-zarnu trakta slimību saasinājumiem, aptaukošanos un nopietnām sirds un asinsvadu problēmām jāievēro piesardzība, lietojot šo produktu, lai gan viena vai divas plānas šķēles speķa pat šajā gadījumā neradīs nekādu kaitējumu.