Visi zina, kartupelis ir otrā maize. Tagad tā vien šķiet, ka Latvijā kartupelis pārliecinoši izvirzījies līderos, tam īpaši palīdzējuši viņa mazākie brāļi čipsi.
Kāds ārkārtīgi neapmierināts „Rimi” lielveikala klients dalījies ar sūdzību, ka Rimi lielveikalā iegādājies pat ne vairs sarūgušu, bet jau pat sapuvušu pienu.
Garšīgs ēdiens ir neatņemama ikdienas un svētku sastāvdaļa. Daudziem ēdiens un ēst gatavošana ir viena no dzīves kaislībām un baudām. Ja vasarā mēs biežāk ēdam brīvā dabā, rīkojot dažādus piknikus un grila ballītes, tad līdz ar rudens tuvošanos, liela daļa atgriežas pie tradicionālās ēst gatavošanas mājās.
Zaļo, dzelteno, balto vai smuki strīpaino kabaču saimei piederīgie brāļi ir arī tie, kas mazi, apaļi kā tādi nelieli ķirbīši. Ja tādi aug dārzā, grēks nepagatavot kabaču podiņus ar noslēpumu – ik reizi citādu!
Nozīme ir saturam, nevis formai! Pīrāgu var cept kā plātsmaizi, kā lielākas vai mazākas formas groziņu, taču kabača un sēņu savienība pīrāga pildījumā pārvērtīs to īstā kulināriskā šedevrā!
Ar picai raksturīgām sastāvdaļām piepildītu kabaču vai cukini pusītes vienlīdz apetelīgas būs gan siltas, gan aukstas, tās iederēsies gan ikdienas maltītē, gan rotās jebkuru brīvdabas pasākumu mielasta galdu.
Kamēr mūsmājās zaptes vārīju pēc desmitgadēs pārbaudītām receptēm, klasiski ieziemotie ķirši nereti aizķērās un pagraba plauktos nodzīvoja pat vairākus gadus, taču šīs receptes galarezultāts līdz pagrabam reizēm pat netiek…
Recepte brīvai improvizācijai: timiānu var aizstāt ar piparmētrām vai sarīvētu mārrutku. Biezeni var vārīt arī bez garšvielām un tās pievienot tikai īsi pirms pasniegšanas.
Piparmētru ievārījums ar citronu ne tikai atsvaidzina pēcpusdienas tējas baudīšanas rituālu, bet arī paaugstina imunitāti un uzlabo veselību. Kamēr zaļo, smaržīgo piparmētru pilnas dārza dobes, tas jāizvāra!