RECEPTE: Godu nagla – pildīta zivs

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Pildīta līdaka, karpa vai zandarts noteikti bagātinās jebkuru godu galdu, bet, ja zivi pilda, tā noteikti jādekorē. Ja nedekorē, nav ko lieki tērēt laiku un nodarboties ar zivs pildīšanu, tad to var vienkārši pārvērst par zivju kotletēm. Ja galdā ceļ pildītu zivi, tieši dekorējums patiesībā ir vēl svarīgāks par pašu pildījumu, jo ēdienam svētku galdā noteikti jābūt greznam. Pieredzē dalās lauku mājas Upenītes godu saimniece Inese Survilo.

Zivs pildīšanas gaita:

Izņem žaunas, notīra zvīņas un iztīra zivi. Ar pirkstiem vai karoti, bet ne ar nazi, novelk zivij ādu – atdala gaļu no ādas. Pie zivs galvas un dažus centimetrus no astes nogriež asaku.

Zivs fileju atdala no asakas – visvieglāk to izdarīt, nokasot ar karoti.

Fileju gaļasmašīnā samaļ.

Līdzīgi kā kotletēm gatavo pildījuma masu: samaltajai zivs gaļai pievieno vienu trešdaļu citu labumu. Pievieno olu, saldo krējumu, nedaudz apceptu sīpolu un svaigu ķiploku, rīvētu sieru, sāli, piparus, timiānu un kādu saistvielu – rīvmaizi, mannu vai sablendērētu baltmaizi. Jāatceras – saistvielas labāk lai ir mazāk nekā par daudz! Un vēl – ideāli, ja zivs masai var atļauties piemalt klāt vēl kādu citu balto zivi. Jo vairāk zivs gaļas būs, jo izteikti bagātāka, zivīgāka garša pildījumam! Pildījuma masai var pievienot arī vārītus dārzeņus, rīsus, garšaugus (dilles, pētersīļus).

Sagatavoto masu iepilda līdakas ādā un vienmērīgi izlīdzina.

Zivi vispirms ietin cepamajā papīrā, tad – folijā. Dubultais iepakojums labāk saglabās zivs formu.

Pildīto zivi liek dziļā cepešpannā, kur iepriekš ieliets buljons (arī no kubiņiem gatavotais šoreiz derēs!). Cepešpannu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 100 grādu temperatūrā sutina (gatavošanas ilgums atkarīgs no zivs svara: kilogramīgai zivij vajag aptuveni stundu, divus kilogramus smagam makanam būs vajadzīgas divas stundas).

Kad zivs gatava un izņemta no cepeškrāsns, tā vismaz astoņas stundas neiztīta jātur vēsumā.

Un tagad seko pats aizraujošākais – zivs dekorēšana: abas puses var rotāt vienādi, var katru pusi rotāt atšķirīgi, nevajag aizmirst, ka galva un acis jāizdekorē īpaši izteiksmīgi.

 

PADOMS

  • Lai zivīm noņemtu specifisko dūņu garšu, fileju uz nakti iemērc pienā, kam pievienoti saspiesti ķiploki. Cits variants: zivs masai pievieno sarīvētu svaigas selerijas sakni.
  • Pats pateicīgākais pildāmās zivs svars – tā ap kilogramu. Mazāku zivi piepildīt būs sarežģīti.
  • Zivij noteikti jābūt svaigai: dzidrām acīm, sārtām žaunām. Acis nedrīkst būt iekritušas vai izspiedušās uz āru, žaunas nedrīkst būt pelēkas – tas liecina par sastāvējušos, vecu zivi.
  • Izceptu zivi uzreiz nedrīkst iztīt no folijas – zivij labi jāatdziest!

Izklaide

Rīgas pašvaldības Mājokļu un vides departaments Viesturdārzā pabeidzis vērienīgu bērnu rotaļu laukuma atjaunošanu un paplašināšanu, kuras laikā uzstādītas tautasdziesmu motīvos veidotas rotaļu iekārtas, labiekārtojuma elementi un ierīkoti ainaviski apstādījumi.

Svarīgākais