Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTE: Mikroviļņu krāsnī cepti kartupeļu čipsi

© Publicitātes foto

Visi zina, kartupelis ir otrā maize. Tagad tā vien šķiet, ka Latvijā kartupelis pārliecinoši izvirzījies līderos, tam īpaši palīdzējuši viņa mazākie brāļi čipsi.

SASTĀVDAĻAS:

• katram ēdājam 2–3 kartupeļi

• ja vēlas, sāls un cukurs

• iecienītās garšvielas

PAGATAVOŠANA:

rūpīgi nomazgā kartupeļus (var arī nomizot). Sagriež vai sarīvē ļoti plānās šķēlītēs. Vienā kārtā izklāj uz cepampapīra. Ja vēlas, uzkaisa sāli, cukuru un garšvielas. Ja čipsi domāti arī bērniem, cep bez garšvielām, un jau nākamajā dienā mazie prasīs atkal tādus pašus.

Ar visu cepampapīru liek mikroviļņu krāsnī. Dažas minūtes pacietības, un ieraudzīsiet, ka šķēlītes kļuvušas gaiši brūnas. Uzreiz izņemiet no krāsniņas un kārtojiet uz papīra dvieļa. Var ēst tāpat, var pasniegt vai nu ar gatavajām dip mērcēm, vai arī tās pagatavot.

P.S. Tāpat cep arī lavaša čipsus.

Ārsta viedoklis: Jāievēro mērenība

Ģimenes ārste Elita Adijāne:

– Jā, arī es reizēm no čipsiem neatsakos. Arī mani mājinieki ne. It sevišķi brīvdabas pasākumos. Un tad jau neēd čipsus vien, tiem piestāv gan svaigi dārzeņi, gan augļi. Visā jāievēro mērenība. Ne velti čipsu ražotāji uz iepakojuma norāda – ieteicamais daudzums vienam kārumniekam ir 30 grami. Lai gan daudziem roka pati sniedzas pēc nākamā, kamēr visa paka tukša, pat tad, ja tajā ir 150 gramu. Pat veselam cilvēkam vajadzētu padomāt, ka bieža liela daudzuma sāls un tauku uzņemšana ar laiku par labu nenāks. No čipsu kārdinājuma noteikti jāatturas tiem, kas sirgst ar zarnu trakta slimībām, aknām vai paaugstinātu asinsspiedienu. Arī tad, ja ir paaugstināts holesterīns, čipsi baudāmi ar apdomu. Vecāki interesējas, no kāda vecuma bērniem drīkst ļaut ēst čipsus. Nevajadzētu ļaut vispār, jo tajos nekā laba veselībai nav. Tomēr vecākiem jārēķinās – ja arī ne mājās, tad sētā, dārziņā vai skolā ar tiem uzcienās vienmēr. Tāpēc mazie jāradina pie cita veida kārumiem, piemēram, žāvētiem augļiem, rozīnēm un jaunajiem burkāniem, bērniem garšos arī svaigas ogas un Latvijas āboli. Gardi un veselīgi ir rieksti un želejkonfektes no dabīgām sulām. Tad arī retu reizi baudītā čipsu sauja nekādu ļaunumu nenodarīs.