VIRTUVĒ: Rudens sezonas favorīti - bumbieri

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Bumbieri pieder pie tiem augļiem, ko izvēlas samērā bieži. Ja tie ir pilnībā nogatavojušies, tad ir medaini saldi, sulīgi un mutē burtiski izkūst. Gatavojot ēdienus, bumbierus var dažādi izmantot – karamelizēt, kombinēt salātos ar sieru vai sacept, piemēram, ar zilo sieru, vai izmantot kā citādi.

UZTURVĒRTĪBA  (100 g)

kilokalorijas  57

olbaltumvielas 0,4 g 

ogļhidrāti 15 g 

cukurs 10 g

kālijs 116 mg

BUMBIERU CV

* Bumbieriem raksturīga lampas veida forma, retāk – apaļa, bet mīkstums – maigs, salds un sulīgs, ar brīnišķīgu aromātu.

* Pilnībā nogatavojušies bumbieri sastāv no mīkstuma (apmēram 97 procenti), kā arī no mizas un sēklām (3 procenti).   

* Satur A, C, PP, K, B grupas vitamīnus, kā arī folijskābi, pektīnu, sēru, kāliju, fosforu, cinku, dzelzi un citas vērtīgas vielas.

* Lai arī pēc garšas bumbieri ir saldāki par āboliem, cukuru tie satur mazāk un neizraisa apetītes palielināšanos kā āboli.

* Novārījumi un kompoti no kaltētiem bumbieriem ir bagāti ar tanīniem, kam piemīt savelkošs efekts, ja ir zarnu trakta traucējumi.

* Tā kā bumbieros fruktozes ir vairāk nekā glukozes, tad tie ir vērtīgi, ja ir traucēta aizkuņģa dziedzera darbība.

* Bumbieri ir viens no retajiem augļiem, kuru sastāvā nav alergēnu, tāpēc tie ir vērtīgi arī maziem bērniem.

* Bumbieru sastāvā ietilpst daudz rupju nešķīstošu šķiedru, kas aktivizē zarnu trakta peristaltiku.

* Var organizēt 2 atslodzes dienas nedēļā ar bumbieriem ne tikai notievēšanas nolūkā, bet lai attīrītu organismu. Dienas laikā var apēst 1,5 līdz 2 kilogramus svaigu bumbieru un neko vairāk. Ja bumbieri ir cieti, tos var mazliet pavārīt.

* Bumbierus neiesaka ēst uzreiz pēc ēdienreizes, jāpagaida ne mazāk kā 30 minūtes. Pēc mielošanās ar bumbieriem nevajag uzdzert ūdeni vai ēst gaļu.

* Bumbierus ēd svaigus, kaltē, konservē, cep, gatavo no tiem sulas, ievārījumu, džemu, desertus. 

* Bumbieru mīkstumu izmanto kosmetoloģijā jebkura tipa ādai losjonos un maskās.

* Izmantojamas arī bumbierkoka lapas. Žāvētu lapu tēja kavē akmeņu veidošanos urīnpūslī.

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Nostiprina imunitāti un organisma aizsargreakciju, palīdz cīnīties pret infekcijām.        

* Labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu un vielmaiņu, pateicoties organiskajām skābēm, kas ir bumbieru sastāvā. Iedarbojas arī uz aknu un nieru darbību.

* Apēdot 100 g bumbiera, organisms tiek nodrošināts ar nepieciešamo kobalta diennakts normu.

* Viens no vērtīgākajiem antioksidantiem, kas ir bumbieru sastāvā, ir glutations, kas efektīvi normalizē asinsspiedienu un aizsargā organismu no infarkta un insulta riska.

* Bumbieru antibakteriālā iedarbība izskaidrojama ar to, ka tajos ir arbutīns, kas ir dabisks antibiotiķis. 

Kā veikalā izvēlēties bumbierus?

Tos ieteicams izvēlēties pēc smaržas un intuitīvi. Bumbieriem, kas ir nogatavojušies, ir salda smarža. Jāatceras, ka bumbieri ļoti labi nogatavojas istabas temperatūrā. Tāpēc tos var pirkt ne tik gatavus,s cietus.  

Kā uzglabāt?

* Bumbieri ātri bojājas, tāpēc tie jāuzglabā vēsās, tumšās telpās – ledusskapī, uz balkona, pagrabā, taču arī tur tos ilgi nav iespējams turēt.

* Nav ieteicams glabāt blakus apelsīniem, citroniem, banāniem un citiem eksotiskiem augļiem, jo to ietekmē tie ātrāk bojājas.  

* Uzglabāšanas ilgums ir atkarīgs no šķirnes.

* Saldēt bumbierus nav ieteicams.

RECEPTES 

Bumbieru kompots

SASTĀVDAĻAS:

1,5 kg pusgatavu bumbieru

krustnagliņas

kanēļa standziņa

sīrupam: uz 1 l ūdens 200 g cukura, 1–2 g citronskābes

PAGATAVOŠANA:

  1. Cietus bumbierus nomizo, tiem izgriež ziedu kausiņus un atkarībā no lieluma katru gareniski sagriež uz pusēm vai četrās daļās. Lai nomizotie bumbieri nekļūtu tumši, tos tūlīt liek citronskābes ūdenī.
  2. Nomizotos bumbierus pilda burkā, līdz tā pilna, un divas reizes pārlej ar verdošu ūdeni, kādu brīdi pagaida, kamēr ūdens atdziest.
  3. Trešajā reizē divas reizes nolietajam ūdenim pievieno cukuru – uz vienu litru ūdens ņem 200 g cukura un citronskābi (1–2 g uz litru ūdens). Sīrupam pieliek kanēļa standziņu un uzvāra.
  4. Katrā burkā pie bumbieriem iemet 3–5 krustnagliņas, no sīrupa izņem kanēļa standziņu un karstu pārlej bumbieriem. Burkas aizvāko, sasedz un atdzesē.

Bumbieru un cidoniju kompots

SASTĀVDAĻAS:

bumbieri

cidonijas

cukura sīrups: uz 1 l ūdens – 350 g cukura

PAGATAVOŠANA:

  1. Uzvāra cukura sīrupu.
  2. Sagatavo bumbierus un cidonijas: bumbierus nomizo, ja tie lieli, sadala uz pusēm vai četrās daļās, cidonijas pārgriež uz pusēm, atbrīvo no sēkliņām.
  3. Sagatavotos bumbierus liek sīrupā un pāris minūtes apvāra, tad kopā ar cidonijām tos liek burkās un pārlej ar karstu sīrupu.
  4. Piepildītās burkas 10–15 minūtes pasterizē 80 grādu temperatūrā, tad cieši aizvāko.
  5. Cidoniju vietā var izmantot arī Kaukāza plūmītes.

Bumbieru ievārījums ar ingveru

SASTĀVDAĻAS:

1 kg bumbieru

200 ml ūdens

250 g cukura

2 ēdamkarotes citrona sulas

2 ēdamkarotes sausa baltvīna

2 tējkarotes sarīvēta ingvera

1 kanēļa standziņa

4 krustnagliņas

PAGATAVOŠANA:

  1. Bumbierus nomizo un pārgriež uz pusēm, ja tie lieli – sadala četrās daļās.
  2. Uz lēnas uguns savāra ūdeni, citrona sulu, vīnu, cukuru, pievieno ingveru, kanēli, krustnagliņas.
  3. Kad cukurs izkusis, liek iekšā bumbierus un vāra vēl 10 minūtes, līdz bumbieri kļūst caurspīdīgi.
  4. Karstu ievārījumu lej izplaucētās burkās, aizvāko, istabas temperatūrā atdzesē.

Bumbieru, ābolu un garšaugu ievārījums

SASTĀVDAĻAS:

700 g kubiņos sagrieztu bumbieru ar visu mizu

300 g nomizotu, kubiņos sagrieztu skābu ābolu

1 ēdamkarote timiāna lapiņu

1 ēdamkarote smalki sakapāta rozmarīna

500 g gaišā muskavado cukura

2 ēdamkarotes citrona sulas

1 plānās šķēlītēs sagriezta ķiploka daiva

PAGATAVOŠANA:

  1. Katlā liek kubiņos sagrieztus nemizotus bumbierus, mizotus ābolus, pievieno timiānu un rozmarīnu, ķiploka šķēlītes, citrona sulu un cukuru. Uz lēnas uguns vāra, līdz cukurs izkūst. Tad uguns liesmu palielina un, ik pa laikam apmaisot, vāra pusstundu.
  2. Ievārījumu noceļ no uguns, aptuveni desmit minūtes tam ļauj pastāvēt, tad pilda tīrās un izkarsētās burkās, aizvāko un istabas temperatūrā ļauj atdzist. Uzglabā vēsumā.

Ātrā bumbieru kūka

SASTĀVDAĻAS:

3 olas

100 g cukura

100 g miltu

100 g mīksta sviesta

2 ēdamkarotes kakao

2 tējkarotes cepamā pulvera

100 g valriekstu vai lazdu riekstu

2 bumbieri

50 g šokolādes

PAGATAVOŠANA:

  1. Olbaltumus saputo stingrās putās, pakāpeniski pievieno cukuru un turpina putot, tad pa vienam pievieno olu dzeltenumus, mazliet vēlāk – mīkstu sviestu. Puto, kamēr masa kļūst viendabīga.
  2. Olu masā iesijā kakao, miltus un cepamo pulveri.
  3. Pievieno riekstus, nomizotus, plānās šķēlītēs sagrieztus bumbierus. Mīklai pieber sasmalcinātus šokolādes gabaliņus, visu viegli samaisa ar koka karoti.
  4. Mīklu lej ietaukotā cepamā pannā un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 25–30 minūtes.
  5. Kūku atdzesē, pirms pasniegšanas pārkaisa pūdercukuru.

Bumbieru plātsmaize

SASTĀVDAĻAS:

1 kg bumbieru

1 glāze kefīra

2 olas

2 glāzes miltu

1 glāze cukura

1 tējkarote vaniļas cukura

1 tējkarote cepamā pulvera

šķipsniņa sāls

pārliešanai: 1 ola, 2 ēdamkarotes cukura,  3–4 ēdamkarotes skāba krējuma, 1 tējkarote kanēļa

PAGATAVOŠANA:

  1. Bļodā iesijā miltus, pievieno cepamo pulveri, cukuru un vaniļas cukuru, visas sastāvdaļas samaisa.
  2. Atsevišķā bļodā sakuļ divas olas, pievieno kefīru, samaisa un pievieno miltu maisījumam, izveido viendabīgu mīklu un lej ar cepamo papīru izklātā pannā.
  3. Pannu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni piecas minūtes, tad pannu izņem, uz mīklas ber sagrieztu bumbieru gabaliņus (nesasmalcinātas bumbieru šķēlītes, protams, var kārtot arī glītās rindās!) un aptuveni uz 10 minūtēm atkal liek cepeškrāsnī.
  4. Kad plātsmaize sāk iegūt viegli zeltainu toni, to izņem, lai pārlietu ar olas, cukura, kanēļa un skāba krējuma maisījumu. Vēl uz pāris minūtēm, kamēr krējuma masa sabiezē, plātsmaizi liek atpakaļ cepeškrāsnī, tad atdzesē.
  5. Kā jebkurai plātsmaizei, arī šai ātrās kefīra mīklas vietā var izmantot rauga mīklu.

Bumbieru un kakao krēma pīrāgs

 SASTĀVDAĻAS:

pīrāgam: 600 g kārtainās sviesta mīklas

               700 g bumbieru

krēmam: 4 olas

                400 ml salda krējuma

                250 g brūnā cukura

                 tējkarote maltu piparkūku garšvielu

                 6 ēdamkarotes kakao

PAGATAVOŠANA:

  1. Apaļajā tortes formā ieklāj un vienmērīgi izlīdzina divas trešdaļas kārtainās sviesta mīklas (400 g).
  2. Bumbierus noskalo, katru sagriež četrās daļās, izņem serdes. Sagrieztos bumbierus kārto uz mīklas.
  3. Saldo krējumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Olas sakuļ ar cukuru, pievieno kakao un piparkūku garšvielu. Uzkarsēto krējumu lej sakultajā olu masā un samaisa, tad liek uz uguns un maisot iebiezina krēmu.
  4. Iebiezināto kakao krēmu pārlej bumbieriem. Atlikušos 200 g kārtainās mīklas izrullē, sagriež strēmelēs un kārto virs kakao krēma un bumbieriem.
  5. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī pīrāgu 170 grādu temperatūrā cep aptuveni 30–35 minūtes.
  6. Pasniedz pilnībā atdzisušu.

 

Bumbieri sarkanvīna mērcē

Sarkanvīnā vārīti bumbieri ir deserts, kas pasaules kulinārijā asociējas ar izteiktu Ziemassvētku garšu. Papildināti ar vaniļas saldējumu vai putukrējumu, pārkaisīti ar piparkūku garšvielām, bumbieri ir deserts, no kura atteikties ir neiespējami.

SASTĀVDAĻAS:

2 lieli, sulīgi apelsīni

8 stingri bumbieri

150 g cukura

10 krustnagliņas

2 kanēļa standziņas

1 tējkarote vaniļas ekstrakta

750 ml sausā sarkanvīna

60 ml svaigi spiestas citronu sulas

50 g brūnā cukura

putukrējums

PAGATAVOŠANA:

  1. No apelsīniem izspiež vienu glāzi sulas, mizas sagriež lielos gabalos. Apelsīnu sulu un sarkanvīnu lej katliņā, pievieno cukuru, citrona sulu, vaniļu, kanēļa standziņas, krustnagliņas, apelsīnu mizas un visu samaisa.
  2. Veselus bumbierus nomizo, liek vīna un garšvielu maisījumā un vāra. Kad parādās pirmie burbuļi, uguns liesmu samazina, uz mazas uguns turpinot vārīt vēl aptuveni 20 minūtes.
  3. Bumbierus izņem un kārto uz šķīvja.
  4. Vīna, citrusu sulas un garšvielu novārījumu nokāš un vēlreiz uzvāra un sīrupu atdzesē.
  5. Bumbierus pasniedz, pārlietus ar sarkanvīna sīrupu un papildinātus ar vaniļas saldējumu vai putukrējumu.

Bumbieru un zilā pelējuma siera pīrāgs

SASTĀVDAĻAS:

mīklai: 125 g sviesta, 210 g rupjā maluma miltu, 3 ēdamkarotes auksta ūdens

pildījumam: 300 g zilā pelējuma siera, 3 nogatavojušies bumbieri vai āboli, 4 olas, 200 ml trekna saldā krējuma, 250 ml piena, malti melnie pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. No sviesta, miltiem un ūdens samīca viendabīgu mīklu, to saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un uz pāris stundām liek ledusskapī, lai atpūšas.
  2. Mīklu izrullē, ieklāj cepamajā formā un ar dakšiņu puslīdz vienmērīgi sadursta, liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10 minūtes.
  3. Bumbierus (vai ābolus) sagriež daiviņās, liek uz pīrāga pamatnes. Sieru sadrupina un uzkaisa virsū augļiem.
  4. Atsevišķi sajauc olas, saldo krējumu un pienu. Pēc garšas pievieno piparus un pārlej pāri augļiem un sieram.
  5. Pīrāgu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 30 minūtes, kamēr pārlietā olu masa sabiezē un pīrāgs iegūst skaistu zeltaini brūnu virsiņu.

Izklaide

Šo sestdien, 23. novembrī, koncertzālē “Palladium” uzstāsies par vācu “Depeche Mode” dēvētā sintpopa leģenda - grupa “Camouflage”. Ja nu neko citu, tad vismaz viņu dziesmas “Love Is a Shield” un “The Great Commandment” droši vien būs dzirdējis katrs.