Bumbieri pieder pie tiem augļiem, ko izvēlas samērā bieži. Ja tie ir pilnībā nogatavojušies, tad ir medaini saldi, sulīgi un mutē burtiski izkūst. Gatavojot ēdienus, bumbierus var dažādi izmantot – karamelizēt, kombinēt salātos ar sieru vai sacept, piemēram, ar zilo sieru, vai izmantot kā citādi.
UZTURVĒRTĪBA (100 g)
kilokalorijas 57
olbaltumvielas 0,4 g
ogļhidrāti 15 g
cukurs 10 g
kālijs 116 mg
BUMBIERU CV
* Bumbieriem raksturīga lampas veida forma, retāk – apaļa, bet mīkstums – maigs, salds un sulīgs, ar brīnišķīgu aromātu.
* Pilnībā nogatavojušies bumbieri sastāv no mīkstuma (apmēram 97 procenti), kā arī no mizas un sēklām (3 procenti).
* Satur A, C, PP, K, B grupas vitamīnus, kā arī folijskābi, pektīnu, sēru, kāliju, fosforu, cinku, dzelzi un citas vērtīgas vielas.
* Lai arī pēc garšas bumbieri ir saldāki par āboliem, cukuru tie satur mazāk un neizraisa apetītes palielināšanos kā āboli.
* Novārījumi un kompoti no kaltētiem bumbieriem ir bagāti ar tanīniem, kam piemīt savelkošs efekts, ja ir zarnu trakta traucējumi.
* Tā kā bumbieros fruktozes ir vairāk nekā glukozes, tad tie ir vērtīgi, ja ir traucēta aizkuņģa dziedzera darbība.
* Bumbieri ir viens no retajiem augļiem, kuru sastāvā nav alergēnu, tāpēc tie ir vērtīgi arī maziem bērniem.
* Bumbieru sastāvā ietilpst daudz rupju nešķīstošu šķiedru, kas aktivizē zarnu trakta peristaltiku.
* Var organizēt 2 atslodzes dienas nedēļā ar bumbieriem ne tikai notievēšanas nolūkā, bet lai attīrītu organismu. Dienas laikā var apēst 1,5 līdz 2 kilogramus svaigu bumbieru un neko vairāk. Ja bumbieri ir cieti, tos var mazliet pavārīt.
* Bumbierus neiesaka ēst uzreiz pēc ēdienreizes, jāpagaida ne mazāk kā 30 minūtes. Pēc mielošanās ar bumbieriem nevajag uzdzert ūdeni vai ēst gaļu.
* Bumbierus ēd svaigus, kaltē, konservē, cep, gatavo no tiem sulas, ievārījumu, džemu, desertus.
* Bumbieru mīkstumu izmanto kosmetoloģijā jebkura tipa ādai losjonos un maskās.
* Izmantojamas arī bumbierkoka lapas. Žāvētu lapu tēja kavē akmeņu veidošanos urīnpūslī.
ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS
* Nostiprina imunitāti un organisma aizsargreakciju, palīdz cīnīties pret infekcijām.
* Labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu un vielmaiņu, pateicoties organiskajām skābēm, kas ir bumbieru sastāvā. Iedarbojas arī uz aknu un nieru darbību.
* Apēdot 100 g bumbiera, organisms tiek nodrošināts ar nepieciešamo kobalta diennakts normu.
* Viens no vērtīgākajiem antioksidantiem, kas ir bumbieru sastāvā, ir glutations, kas efektīvi normalizē asinsspiedienu un aizsargā organismu no infarkta un insulta riska.
* Bumbieru antibakteriālā iedarbība izskaidrojama ar to, ka tajos ir arbutīns, kas ir dabisks antibiotiķis.
Kā veikalā izvēlēties bumbierus?
Tos ieteicams izvēlēties pēc smaržas un intuitīvi. Bumbieriem, kas ir nogatavojušies, ir salda smarža. Jāatceras, ka bumbieri ļoti labi nogatavojas istabas temperatūrā. Tāpēc tos var pirkt ne tik gatavus,s cietus.
Kā uzglabāt?
* Bumbieri ātri bojājas, tāpēc tie jāuzglabā vēsās, tumšās telpās – ledusskapī, uz balkona, pagrabā, taču arī tur tos ilgi nav iespējams turēt.
* Nav ieteicams glabāt blakus apelsīniem, citroniem, banāniem un citiem eksotiskiem augļiem, jo to ietekmē tie ātrāk bojājas.
* Uzglabāšanas ilgums ir atkarīgs no šķirnes.
* Saldēt bumbierus nav ieteicams.
RECEPTES
Bumbieru kompots
SASTĀVDAĻAS:
1,5 kg pusgatavu bumbieru
krustnagliņas
kanēļa standziņa
sīrupam: uz 1 l ūdens 200 g cukura, 1–2 g citronskābes
PAGATAVOŠANA:
Bumbieru un cidoniju kompots
SASTĀVDAĻAS:
bumbieri
cidonijas
cukura sīrups: uz 1 l ūdens – 350 g cukura
PAGATAVOŠANA:
Bumbieru ievārījums ar ingveru
SASTĀVDAĻAS:
1 kg bumbieru
200 ml ūdens
250 g cukura
2 ēdamkarotes citrona sulas
2 ēdamkarotes sausa baltvīna
2 tējkarotes sarīvēta ingvera
1 kanēļa standziņa
4 krustnagliņas
PAGATAVOŠANA:
Bumbieru, ābolu un garšaugu ievārījums
SASTĀVDAĻAS:
700 g kubiņos sagrieztu bumbieru ar visu mizu
300 g nomizotu, kubiņos sagrieztu skābu ābolu
1 ēdamkarote timiāna lapiņu
1 ēdamkarote smalki sakapāta rozmarīna
500 g gaišā muskavado cukura
2 ēdamkarotes citrona sulas
1 plānās šķēlītēs sagriezta ķiploka daiva
PAGATAVOŠANA:
Ātrā bumbieru kūka
SASTĀVDAĻAS:
3 olas
100 g cukura
100 g miltu
100 g mīksta sviesta
2 ēdamkarotes kakao
2 tējkarotes cepamā pulvera
100 g valriekstu vai lazdu riekstu
2 bumbieri
50 g šokolādes
PAGATAVOŠANA:
Bumbieru plātsmaize
SASTĀVDAĻAS:
1 kg bumbieru
1 glāze kefīra
2 olas
2 glāzes miltu
1 glāze cukura
1 tējkarote vaniļas cukura
1 tējkarote cepamā pulvera
šķipsniņa sāls
pārliešanai: 1 ola, 2 ēdamkarotes cukura, 3–4 ēdamkarotes skāba krējuma, 1 tējkarote kanēļa
PAGATAVOŠANA:
Bumbieru un kakao krēma pīrāgs
SASTĀVDAĻAS:
pīrāgam: 600 g kārtainās sviesta mīklas
700 g bumbieru
krēmam: 4 olas
400 ml salda krējuma
250 g brūnā cukura
tējkarote maltu piparkūku garšvielu
6 ēdamkarotes kakao
PAGATAVOŠANA:
Bumbieri sarkanvīna mērcē
Sarkanvīnā vārīti bumbieri ir deserts, kas pasaules kulinārijā asociējas ar izteiktu Ziemassvētku garšu. Papildināti ar vaniļas saldējumu vai putukrējumu, pārkaisīti ar piparkūku garšvielām, bumbieri ir deserts, no kura atteikties ir neiespējami.
SASTĀVDAĻAS:
2 lieli, sulīgi apelsīni
8 stingri bumbieri
150 g cukura
10 krustnagliņas
2 kanēļa standziņas
1 tējkarote vaniļas ekstrakta
750 ml sausā sarkanvīna
60 ml svaigi spiestas citronu sulas
50 g brūnā cukura
putukrējums
PAGATAVOŠANA:
Bumbieru un zilā pelējuma siera pīrāgs
SASTĀVDAĻAS:
mīklai: 125 g sviesta, 210 g rupjā maluma miltu, 3 ēdamkarotes auksta ūdens
pildījumam: 300 g zilā pelējuma siera, 3 nogatavojušies bumbieri vai āboli, 4 olas, 200 ml trekna saldā krējuma, 250 ml piena, malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA: