ēdiens

29.sep 2018
Alkoholu var baudīt ne tikai dzērienu un kokteiļu veidā, bet arī kā nozīmīgu kulinārās mākslas sastāvdaļu.
26.sep 2018
Marinēti un sālīti produkti, bulciņas un saldināti dzērieni, pusfabrikāti, našķi starp ēdienreizēm - šie ir visnotaļ ierasti pieaugušo ēšanas paradumi. Lielākoties tos nosaka dzīvesveids un dienas režīms, kas nereti par galveno produkta izvēles kritēriju liek izvēlēties to, cik ātri un vienkārši produkts ir pagatavojams. Tomēr pētījumi rāda, ka pieaugušie mēdz aizmirst - mazais nav lielais - un tādu pašu pārtiku piedāvā arī saviem bērniem. Vairāk nekā puse vecāku savu mazo sāk ēdināt kā lielo jau gada vecumā. Lai gan, sasniedzot vienu gadu, bērns drīkst ēst visu grupu produktus, pāreja uz pilna spektra ēdienkarti jāveic gudri.
24.sep 2018
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (98%) kopumā uzturā lieto graudaugus un to produktus, taču būtiski atšķiras graudaugu lietošanas paradumi starp dažādām vecuma grupām – tā noskaidrots „Maxima mazumtirdzniecības kompass” veiktajā aptaujā.
23.sep 2018
Latvijā šobrīd tik populārās Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas būtībā ir līdzīgas pie mums zināmajām kotletēm un tefteļiem, jo arī gatavotas no maltās gaļas, stāsta AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa. Zviedrijā viens no tradicionālajiem un zviedru virtuvēs bieži gatavotajiem ēdieniem ir gaļas bumbiņas (köttbullar), kas visbiežāk tiek ceptas uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniegtas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas.
18.sep 2018
Drīzumā pašmāju gardēžiem būs iespēja veikalos iegādāties neparasta izskata un garšas čipsus. Tie nebūs ierasti dzelteni un balti, bet gan zili un sarkani. "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" zīmols “Ādažu Čipsi” pirmais Baltijā sāk krāsaino kartupeļu čipsu ražošanu no Latvijā audzētiem sarkanajiem un zilajiem kartupeļiem.
16.sep 2018
Kāds vācu triatlonists pagājušajā nedēļas nogalē vienā ēdienreizē apēdis aptuveni 100 šķīvjus ar suši, tāpēc viņam turpmāk aizliegts ierasties restorānā, kurā ir atļauts ēst tik daudz, cik vari apēst.
16.sep 2018
Uzlabojoties sabiedrības zināšanām par veselīgu uzturu, mainās arī pārtikas produktu izvēles kritēriji un iepirkšanās paradumi, liecina Rimi un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvija”. Pēdējo trīs gadu laikā vērojama nemainīga tendence izvēlēties produktus ar veselībai labvēlīgām sastāvdaļām, taču, salīdzinot ar 2015. gadu, būtiski pieaugusi produkta izcelsmes valsts nozīme – ja 2015. gadā produkta izcelsme bija svarīga 16% cilvēku, tad šobrīd tā būtiska 58% Latvijas iedzīvotāju.
15.sep 2018
Lai gan regulāri tiek izgudrotas arvien jaunas diētas, kas sola ātru un vieglu rezultātu, un šķietami tās ir iecienījuši daudzi, Latvijā diētu popularitāte mazinās, liecina jaunākais “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss”. Dati rāda, ka Latvijā vien katrs sestais iedzīvotājs mēdz ieturēt diētu. Turklāt, ja 2016. gadā diētas mēdza ieturēt teju piektdaļa (18 %) aptaujāto, tad 2017. gadā – par procentu mazāk jeb 17 %, un šogad tie ir 16 %.
12.sep 2018
Kāda restorāna apmeklētājiem Tokijā maltīte izvēršas par patiešām neparastu piedzīvojumu. Tur pasniegtais ēdiens tiek papildināts ar mūsdienās tik populārajām digitālajām tehnoloģijām.
10.sep 2018
Ēdiena stilists Kasia Hauts izveidojis blogu, kurā publicē savus "sviestmaižu briesmonīšus".
9.sep 2018
Septembris ir īstais laiks, kad uzturā lietot mežos atrodamās ēdamās sēnes. Šoreiz "Rimi gardēži" piedāvā recepti latviskajam sēņu plācenim.
9.sep 2018
Rudenī skolēni atsāk savas skolas gaitas, un vecāki steidz par tiem parūpēties, iegādājoties jaunus kancelejas piederumus, ērtu mugursomu un nodrošinot veselīgas brokastis. Taču nedrīkst aizmirst par vēl vienu svarīgu aspektu — bērnam ir nepieciešams arī regulāri padzerties.
9.sep 2018
Samtainie ķirbji un kabači, sulīgās plūmes un āboli, ņiprais ķiploks un kraukšķīgās dzērvenes ir tikai dažas no Latvijas dabas veltēm, kas rudenī palīdz cīnīties ar tumsu un vīrusiem un sagatavo organismu ziemai. Kurus gardumus noteikti iekļaut ēdienkartē un kādi vitamīni tajos mīt, atgādina “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule.
3.sep 2018
Latvijā pircēju iecienītākā maize joprojām ir baltmaize, kamēr visvairāk sarūk saldskābmaizes patēriņš, pastāstīja "Fazer Bakery Baltic", kurā ir apvienotas "Fazer" maiznīcas Ogrē un Kauņā, rīkotājdirektora pienākumu izpildītājs Agris Ločmelis.
2.sep 2018
Klāt rudens un jauns skolas gads, bērni atgriežas no brīvlaika, un visi kopā sākam gatavoties gada tumšajiem mēnešiem. Labi zināmas, bet vasaras bezrūpībā mazliet piemirsušās atziņas, lai rudens iesnas mestu līkumu, mācībās labi veiktos un jauna diena sāktos moži un ar prieku, atgādina "Euroaptiekas" farmaceite Ieva Zvagule.
2.sep 2018
Karsto un tveicīgo laiku nomainījusi rudenīga veldze, tāpēc atkal ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā radošas receptes rudenīgam piknikam, kas priecēs gan lielus, gan mazus atpūtniekus!
1.sep 2018
Kāda ķīniešu filmu studija uzņem ēdienu reklāmas. Neticami, bet aiz iespaidīgajiem efektiem slēpjas patiesībā ikdienā izmantojamas un vienkāršas lietas.
30.aug 2018
Diētas ārste un Rīgas Stradiņa universitates Sporta un uztura katedras lektore Lolita Neimane teic, ka uzturzinātnē tagad pastāv tik daudz dažādu viedokļu, kas ne vienmēr ir balstīti zinātniskos pierādījumos, un daudzi cilvēki tiek maldināti.
28.aug 2018
Latvijas iedzīvotājiem aizvien svarīgāk kļūst tas, kādus produktus izvēlēties, kā tiek pagatavots ēdiens un kas iekļauts ikdienas ēdienkartē. Pēdējo trīs gadu laikā sabiedrības zināšanas par veselīgu uzturu ir ievērojami uzlabojušās, liecina Rimi un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvijā?”.