Trīs gardas un spēcinošas receptes no veselīgām sastāvdaļām

© Publicitātes foto

Lai gan šogad rudens ir siltāks kā ierasts, nelūgtie viesi – vīrusi tepat vien ir. Ja nevēlies, lai tie tevi pārsteidz nesagatavotu, jau laikus ir jānodrošinās, uzturā pastiprināti iekļaujot produktus, kas organismu aizsargā no dažādām saslimšanām.

Lai palīdzētu organismam pretoties rudens vīrusiem, bet gadījumā, ja vīruss jau noķerts, ātrāk atgūt spēkus, jāizvēlas produktus, kas bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem, minerālvielām un citām bioloģiski aktīvām vielām. Līdzās jau tādiem klasiskiem imunitātes stiprinātājiem kā ķiploks, dzērvenes un medus, eksperte Olga Ļubina iesaka dažādot uzturu arī ar citiem pašmāju produktiem - avenēm, cidonijām un smiltsērkšķiem.

  • Avenes - burvīgs palīgs imunitātes stiprināšanai. Satur gan C vitamīnu, gan kobaltu - minerālvielu, kas piedalās B12 vitamīnu sintēzē, aktivizē lipīdu un folskābes vielmaiņu. Savukārt, avenēs esošā minerālviela varš piedalās oksidēšanas procesos, kā arī dzelzs vielmaiņā, palīdzot nodrošināt organisma šūnas ar skābekli.
  • Cidonijas ir Latvijas superprodukts, par kuru būtu jāatceras biežāk. Cidonijas, līdzīgi kā avenes, satur gan varu, gan C vitamīnu. Vēl to sastāvā ir daudz organiskās skābes, tādi mikroelementi kā dzelzs, cinks, E vitamīns, fosfors, kā arī ārkārtīgi daudz antioksidantu.
  • Smiltsērkšķis ir bagāts ar A vitamīnu un beta-karotīnu. C vitamīna koncentrācija svaigā smiltsērkšķī ir vienkārši kolosāla - vairāk nekā 200% no dienā nepieciešamās devas var uzņemt apēdot 100g smiltsērkšķu. Smiltsērkšķa kombinācija ar cidonijām un medu ir īsts C vitamīna sprādziens.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Uzturs

Šķiet, ka ēd pavisam maz, bet svars kā nekrītas, tā nekrītas? Visu laiku kārojas ko garšīgu, lai gan šodien jau pievarēts vesels kalns kārumu? Mūsu attiecības ar ēdienu ir kas daudz vairāk par izsalkuma un sāta sajūtu – tās nosaka virkne psiholoģisku faktoru, un, lai uzlabotu ikdienas ieradumus, iesākumā nepieciešams tās izprast. Veselības centra Vivendi sertificētā uztura speciāliste, kognitīvi biheiviorālās terapijas ēšanas traucējumu (KBT ĒT) metodes speciāliste Dr. Laila Siliņa dalās ar uztura psiholoģijas metodi, ar kuras palīdzību var sākt izvērtēt savus uztura paradumus, lai sasniegtu nospraustos mērķus – vai tie būtu svara korekcija, veselības uzlabošana vai sportiskie sasniegumi.

Svarīgākais