Alkoholu var baudīt ne tikai dzērienu un kokteiļu veidā, bet arī kā nozīmīgu kulinārās mākslas sastāvdaļu.
Sastāvdaļas (4 personām)
1 liels sīpols
3 ķiploka daiviņas
2 ēdamk. olīveļļas
25 g sviesta
200 g rizoto rīsu (arborio vai carnaroli)
300 ml sausā baltvīna (Chardonnay, Sauvignon vai cita)
1 l sēņu vai vistas buljona
50 g kaltētu gaileņu
70 ml saldā krējuma
75 g smalki sarīvēta Parmas siera
1 rozmarīna zariņš (lapiņas) un rozmarīns rotāšanai
Sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
1. Gailenes aplej ar 500 ml verdoša ūdens un atstāj uz 30-60 min uzbriest.
2. Katlā uzvāra buljonu un atstāj vārīties uz lēnas uguns. Pannā ielej eļļu, izkausē sviestu un apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
3. Pievieno rīsus, smalki sakapātas rozmarīna lapiņas un apmaisot cep aptuveni vienu minūti, lai rīsi sajaucas ar sviestu. Pielej vīnu un maisot cep, līdz gandrīz viss šķidrums iztvaikojis, bet palikusi burvīgā smarža. Pievieno gailenes un visu samaisa.
4. Pielej pavārnīcu buljona un atkal maisa rizoto, līdz rīsi uzsūkuši gandrīz visu šķidrumu. Atkārto šo procesu, līdz viss buljons izlietots (tas aizņems aptuveni 12-15 min).
5. Pievieno saldo krējumu un 50 g siera, sāli, piparus, visu samaisa un uzreiz pasniedz, rotātu ar atlikušo sieru un rozmarīna zariņiem.