Gatavojot dažādus ēdienus, nereti izmanto tradicionālo panēšanu – produktus pirms cepšanas vai vārīšanas apviļā miltos, sakultā olā vai rīvmaizē. Var arī to darīt oriģinālāk – apviļāt kokosa skaidiņās vai sasmalcinātos riekstos.
Ja diena iegadījusies karsta un nepavisam negribas domāt par sātīgu siltu ēdienu, īsti vietā ir glāze saldējuma kokteiļa – tas ir gan ēdiens, gan dzēriens, gan atspirdzinājums. Nedrīkstat ēst saldējumu, jo tajā ir pārāk daudz kaloriju vai arī baidāties no kakla sāpēm?
Vasara ir piemērotākais laiks, kad ēdienreizēs varam bagātīgi izmantot visdažādākos dārzeņus. Un tad ir pavisam vienkārši katru dienu apēst vismaz 250 gramus šo veselīgo produktu, kā iesaka uztura speciālisti. Galvenais nosacījums – tiem jābūt svaigiem, sulīgiem un aromātiskiem.
Grils ir ierīce ar raksturu. Atšķirībā no profesionāla pavāra, kurš spēj nodrošināt grilētajiem ēdieniem pastāvīgu kvalitāti, svētdienas grilētāju panākumi brīvā dabā ne vienmēr ir garantēti.
Vasara ir piemērots laiks salātu gatavošanai. Prāts vairs nenesas uz sātīgiem un trekniem, no konservētiem vai vārītiem produktiem tapušiem salātiem, gribas kaut ko vieglu, krāsainu un smaržīgu, turklāt nav noskaņojuma stāvēt pie plīts.
Redīsus visbiežāk pierasts ēst uz sviestmaizes, salātos, izmantot arī aukstā zupā, tā tajos saglabājas vērtīgās vielas. Taču tos var pasniegt arī kā karsto uzkodu, vārīt un pat cept kā kartupeļus.
Vītinātu gaļu, ko sagriež plānās šķēlēs, gatavo no praktiski jebkuras gaļas – liellopa, aļņa, vistas, tītara, strausa un medījumu, arī strausa gaļas, pievienojot sāli un garšvielas. To var ērti ņemt līdzi ceļojumos un pārgājienos.
Pastilu uzskata par vienu no veselīgākajiem saldumiem, jo tajā ir maz tauku. Ja salīdzina ar zefīru, tad pastilā ir divas reizes mazāk cukura. Tai ir izteikta augļu garša un maigāka konsistence.
Melnās plūmes īpaši izceļas žāvēto augļu daudzveidībā, un ne jau tikai tāpēc, ka palīdz cilvēkiem risināt dažādas vēdera problēmas. Žāvētas plūmes garšo tiem, kuriem par saldu šķiet rozīnes, dateles, papaijas un citi augļi, jo labas kvalitātes plūmei piemīt arī neliels patīkams skābumiņš.
Ja mājās ir sakaltusi maize, tad to noteikti nevajag izmest. Neapēstās šķēlītes un garoziņas ar laiku sakrājas. Tās var izmantot, sacepot ar olu brokastīs, pagatavojot rupjmaizes kārtojumu, maizes zupu vai arī rīvmaizi.
Ja jūsu apņemšanās ir jaunajā gadā padarīt savus ēšanas paradumus kaut nedaudz veselīgākus, tad viens no plāna punktiem, ko var īstenot bez īpašām grūtībām, ir skābpiena produktu regulāra lietošana.
Kad latvietim vaicā viedokli par jēra gaļu, vērtējums ir pretrunīgs – no «ļoti garšo» līdz «nevaru ciest». Tiesa, pēdējā laikā daudzi ceļotāji un arī mājās palicēji smeļ ierosmi austrumu un dienvidu tautu virtuves tradīcijās, kur jēra gaļu izmanto daudz plašāk.