Panēti ēdieni

© F64

Gatavojot dažādus ēdienus, nereti izmanto tradicionālo panēšanu – produktus pirms cepšanas vai vārīšanas apviļā miltos, sakultā olā vai rīvmaizē. Var arī to darīt oriģinālāk – apviļāt kokosa skaidiņās vai sasmalcinātos riekstos.

Panēšana ir nepieciešama, lai saglabātu pamatproduktam sulīgumu, piešķirtu tam jaunu izskatu, aromātu un garšu. Visbiežāk ēdienus panē sakultā olā vai arī piena un olu maisījumā. Bieži izmanto tikai olas, bez piena, krējuma vai kefīra. Panēt var produktus, kuru virskārtai raksturīgs liels mitrums un liekais šķidrums kavē izveidoties garoziņai pirms apcepšanas. Vislabākais variants ņemt divas olas un 50 mililitru ūdens, tad panējums labi pielips pie produkta. Visbiežāk panēšanai izmanto rīvmaizi, lai apceptu kotletes, arī dažus konditorejas izstrādājumus. Otrs populārākais veids ir panēt produktus kviešu, griķu, kukurūzas, rīsu miltos vai to maisījumā, bet ir daudz netradicionālu panējumu. Piemēram, panējumam var izmantot sasmalcinātus, samaltus riekstus. Burkānu, kartupeļu vai kabaču skaidiņas kļūs par lielisku papildinājumu kotletēm vai vārītiem kāpostiem. Vispirms dārzeņi jāsarīvē uz rupjas rīves un viegli jāapžāvē cepeškrāsnī. Austrumniecisku šarmu augļiem, gaļai un zivīm dos panējums no sezama sēkliņām, bet, ja ir vēlēšanās iegūt maigu panējumu, tad tam var izmantot mannu.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Vienkāršākais un populārākais panējums ir miltos un olā. Pēc tam cept uz pannas – tas nozīmē pievienot eļļu vai sviestu. No vienas puses, šāds gatavošanas veids pasargā produktu, piemēram, gaļu vai zivi, no tiešas saskares ar karsto virsmu, tāpēc tas, ielikts panējumā, tiek pagatavots saudzīgi, vairāk tiek sutināts, nevis cepts. Taču ārējais slānis kļūst aizdomīgs – ola ir zaudējusi vērtīgo, kas tajā ir, un milti ir piesūkušies ar sakarsētām taukvielām. No veselīga uztura viedokļa, brūnā panējuma kārta ēdot būtu jāņem nost, taču pats produkts iekšpusē būs izsutis. Cilvēkiem, kam ir raksturīgas problēmas ar kuņģi, tas ne visai patiks, tiem, kam ir svara problēmas, tas nav vēlams, tāpat kā gadījumos, kad ir asinsvadu un holesterīna problēmas. Savu reizi, protams, ēdienu var tradicionāli panēt, bet tad obligāti jāpapildina ar zaļumiem, garšaugiem, salātiem vai dārzeņiem.

RECEPTES

Cepti kabači garšvielu panējumā

Sastāvdaļas: 2 kabači, 5 ēdamkarotes kukurūzas miltu, tējkarote bazilika, tējkarote malta muskatrieksta, tējkarote maltu sarkano piparu, sāls.

Pagatavošana: kabačus sagriež riņķīšos, uzkaisa sāli un atstāj uz 10 minūtēm. Ļauj, lai notek šķidrums. Bļodā labi samaisa miltus, sāli un garšvielas. Apviļā kabačus

panējumā un apcep augu eļļā, līdz tie iegūst zeltainu garoziņu un kļūst mīksti. Pasniedz ar jogurtu vai krējumu.

Zivs steiks magoņu panējumā

Sastāvdaļas: 2 gabaliņi zivs (sarkanās) steika, 50 g magoņu, tējkarote citrona sulas, pipari, sarkanie ikri.

Pagatavošana: zivs medaljonus pārkaisa ar melniem pipariem, uzkaisa sāli un viegli apslaka ar citrona sulu. Var izmantot arī citas garšvielas pēc izvēles. Uz plakana šķīvja uzber magones, vienmērīgi apviļā tajās zivi.

Uzkarsē pannu ar eļļu un uz mērenas uguns apcep zivs medaljonus. Rotā ar sarkanajiem ikriem.

Pasniedz ar dārzeņu salātiem vai tvaicētiem rīsiem.

NODERĪGI

• Panēšanai ieteicams izvēlēties maigus gaļas gabaliņus un pirms panēšanas noņemt liekos taukus, ādu, kaulus un skrimšļus.

• Pannai, ko izmanto cepšanai, jābūt pietiekami platai, lai produktu gabaliņi nerīvētos cits pie cita. Pannas dibenam jābūt biezam, lai siltums izplatītos vienmērīgi.

• Panēšanai der praktiski visas augu eļļas. Tā vajadzīga tik daudz, lai produkti eļļā tiktu iegremdēti līdz pusei vai divām trešdaļām. Tikai eļļa pirms tam jāuzsilda.

Svarīgākais