Kaut ko aukstu, saldu un putojošu

© publicitātes

Ja diena iegadījusies karsta un nepavisam negribas domāt par sātīgu siltu ēdienu, īsti vietā ir glāze saldējuma kokteiļa – tas ir gan ēdiens, gan dzēriens, gan atspirdzinājums. Nedrīkstat ēst saldējumu, jo tajā ir pārāk daudz kaloriju vai arī baidāties no kakla sāpēm?

 Ir arī citi risinājumi, ne tik trekni un auksti, turklāt viegli pagatavojami atbilstoši savai gaumei. Ja vien ir brītiņš laika, kāda putošanai piemērota ierīce un šādas tādas izejvielas, kaut kas jau sanāks.

Caurmēra vidējās paaudzes pārstāvim vārds «kokteilis» kopš bērnības saistās nevis ar bārmeņu izsmalcinātiem meistardarbiem, bet ar pārtikas veikalu sulu nodaļās un kafejnīcās nopērkamo saldējuma kokteili, ko visbiežāk gatavoja no plombīra saldējuma un biezsulas – ābolu, ērkšķogu, plūmju, ķiršu, persiku vai kādas, kas nu tobrīd bija atvesta. Izvēles parasti nebija, tāpat kā nebija kokteiļu salmiņu, bet skolasbērni par to daudz neskuma un stundu starpbrīžos arī ziemā, riskējot izpelnīties piezīmi dienasgrāmatā, nereti šmauca uz tuvāko «gastronomu». Tie cilvēki, kuriem mājās bija mikseris, gatavoja kokteiļus arī paši, eksperimentēja, lika kopā veikalā nopērkamās un no sava dārza ziemai sarūpētās augļu sulas un sīrupus, cukuroja glāžu maliņas un rīvēja šokolādi, ko uzkaisīt putām pa virsu, kā bija noskatīts smalkākās kafejnīcās. Pieaugušie reizēm pievienoja šādam kokteilim pa lāsītei alkohola, piemēram, Rīgas Melno balzamu vai kādu liķieri. Vienu brīdi nāca modē, ja vien izdevās nopirkt visas sastāvdaļas, putot kokteili no saldējuma un Kubā ražota mango biezeņa, kas bija fasēts kārbās un daudziem šķita šķebinoši salds, taču defektu varēja labot, piejaucot svaigu citronu sulu vai vismaz pieliekot citronskābi. Beigās tieši glāzē pievienoja tējkaroti Melnā balzama, turklāt stilīgi bija to nevis samaisīt, bet virs kokteiļa putām izplūdināt. Droši vien katram atmiņā palikusi kāda sava saldējuma kokteiļa versija. Reizēm, lai kokteiļa iznāktu vairāk un tas būtu lētāks, daļu saldējuma aizstāja ar pienu, bet citreiz, lai iegūtu īpaši putainu un krēmīgu kokteili, pievienoja saputotu saldo krējumu, jo toreiz reti kurš raizējās par uzņemtajām kalorijām.

Grūti pateikt, kā saldējuma kokteiļu receptes atceļoja uz Latviju un kāpēc tās bija tieši tādas. Citur pasaulē, jo sevišķi Amerikā, pazīstamāks variants ir piena kokteilis (milkshake). Pirmoreiz drukātā tekstā šis nosaukums manīts jau 1885. gadā, bet toreiz šis dzēriens ticis gatavots no viskija. 20. gadsimta sākumā tas kļuvis par piena un šokolādes, vaniļas vai zemeņu sīrupa dzērienu, vēlāk sākuši pievienot arī saldējumu. Piecdesmitajos gados daudzu ātro ēstuvju un bodīšu interjeru jau rotājušas hromētas, spīdošas piena kokteiļu mašīnas. Izveidojies nerakstīts likums, ka, aicinot kādu pretējā dzimuma pārstāvi uz piena kokteili, automātiski ir skaidrs, ka starp viņiem valda draudzība, nevis seksuāla tuvība. Piena kokteiļi kļuvuši arvien daudzveidīgāki, katrs ar savu nosaukumu un kvalitātes kritērijiem. Daži tirgotāji, demonstrējot, cik viņu gatavotie piena kokteiļi labi saputoti, apgriezuši trauku otrādi, un no tā nav zemē nopilējusi ne lāse. Citi turpretī uzskatījuši, ka nav ko sarežģīt dzīvi, pietiek saliet visas kokteiļa sastāvdaļas bundžā un kārtīgi sakratīt.

Mūsdienās, kad starp jēdzieniem «veselīgs» un «barojošs» vairs neliek vienādības zīmi, kad daudzi uzturā izvairās no piena taukiem un pievienotā cukura vai arī nepanes laktozi, tik un tā joprojām gribas baudīt gardu, putainu, krēmīgu bezalkoholisku kokteili. Tāpēc popularitāti iemantojis dzēriens, ko angliski apzīmē ar vārdu smoothie. Lai kokteilis būtu arī maksimāli veselīgs, to gatavo no svaigiem augļiem, dārzeņiem un pat zaļumiem, jo tad produktos saglabājas vitamīni, vērtīgās minerālvielas, balastvielas u. c. Šādu kokteiļu tapšanā neaizstājams palīgs ir blenders. Krēmveidīgu biezeni no banāniem, mango, zemenēm, persikiem vai tomātiem var pagatavot speciālās sulu spiedēs ar biezeņa iegūšanas disku. Savukārt zaļumu sasmalcināšanai līdz biezeņa konsistencei vajadzīgi īpaši blenderi, tāpat kā zaļumu sulas ieguvei neder parasta sulu spiede. Kokteiļiem var izmantot jogurtu, paniņas, sojas pienu, zaļo tēju.

RECEPTES

Saldais aveņu kokteilis

Sastāvdaļas. Viena glāze aveņu jogurta, viena glāze svaigu aveņu, divas ēdamkarotes cukura, viena glāze sasmalcināta ledus.

Pagatavošana. Avenes ar cukuru sablenderē viendabīgā masā, pievieno jogurtu, kārtīgi samaisa, īsi pirms putošanas beigām pieliek ledu.

Augļu un valriekstu kokteilis

Sastāvdaļas. Divas glāzes jogurta bez piedevām, viena glāze apelsīnu sulas, viena glāze saldu vīnogu bez sēkliņām, viens ābols, divi gatavi banāni, sauja lobītu valriekstu.

Pagatavošana. Visas sastāvdaļas sablenderē ar maksimāli lielu ātrumu, līdz izveidojas viendabīgs, putains kokteilis.

Dažādu augļu kokteilis

Sastāvdaļas. Viena glāze gabaliņos sagriezta iztīrīta arbūzu mīkstuma, viena glāze sagriezta ananasu mīkstuma, viens liels sagriezts mango, divas ēdamkarotes cukura, viena glāze apelsīnu sulas, sasmalcināts ledus, piparmētru galotnītes rotāšanai.

Pagatavošana. Blendera trauku līdz pusei piepilda ar augļiem, atlikušo tilpumu aizpilda ar ledu. Sablenderē visu viendabīgā masā, lej glāzēs, rotā ar piparmētru galotnītēm.

Augļu, piena un saldējuma kokteilis

Sastāvdaļas. Trīs glāzes gabaliņos sagrieztu svaigu augļu pēc savas izvēles, divas glāzes piena, 250 g vaniļas saldējuma.

Pagatavošana. Visas sastāvdaļas kārtīgi sablenderē.

Pikantais burkānu kokteilis

Sastāvdaļas. Pusglāze ābolu sulas, viena glāze vārītu, gabaliņos sagrieztu burkānu,divas ēdamkarotes ābolu povidlas, maza nomizota ingvera saknes šķēlīte, naža gals malta kanēļa, sāls un Kajēnas pipari pēc garšas.

Pagatavošana. Blenderā liek ābolu sulu, burkānus, povidlu, ingveru un kanēli. Pagatavo viendabīgu, putainu kokteili, pašās beigās pievieno sāli un piparus.

Tomātu sulas kokteilis

Sastāvdaļas. Pusglāze tomātu sulas, 1/4 glāze ābolu sulas, pusglāze vārītu sagrieztu burkānu, saujiņa kapātu seleriju zaļumu, Tobasco mērce pēc garšas, divas glāzes sasmalcināta ledus.

Pagatavošana. Blenderā liek dārzeņus, pārlej ar sulu, pievieno ledu, sablenderē.

Zaļās tējas, melleņu un banānu kokteilis ar sojas pienu

Sastāvdaļas. Trīs ēdamkarotes ūdens, viens zaļās tējas maisiņš, divas tējkarotes medus, glāze melleņu, viens banāns, 3/4 glāzes sojas piena.

Pagatavošana. Ūdeni uzvāra, ieliek tējas maisiņu un ļauj ievilkties trīs minūtes, maisiņu izņem. Tējai pievieno medu, izmaisa. Visas sastāvdaļas liek blenderā, sablenderē.

Svarīgākais