Kolrābjiem ir maiga un patīkama garša, krāsa ir gan zaļgana, gan sarkanīgi violeta.Tos uzskata par neparastiem kāpostiem.
Krāsa neietekmē to garšas īpatnības, toties svarīgs ir kolrābja vecums – visgaršīgākie ir mazie, kuriem ir apmēram 6 līdz 7 cm diametrs. Pēc uzturvērtības pielīdzināmi ziedkāpostiem un sparģeļkāpostiem. Kāposti ir vitamīniem bagāti, tajos ir C vitamīns un PP vitamīns. No minerālvielām visvairāk ir kālija – 370 mg un fosfora – 50 mg. No mikroelementiem – kobalts un magnijs. Kolrābji ir bagāti ar olbaltumvielām, to enerģētiskā vērtība ir 180 kJ. Kolrābjus lieto gan svaigus, gan sutinātus, gan vārītus un konservētus. Visefektīvāk lietot sautētā vai vēl labāk nevārītā veidā. Kolrābjos ir ļoti daudz ēterisko eļļu, tāpēc tie ir ne tikai ieteicami, bet arī garšīgi. Gatavo tāpat kā visus citus sakņaugus: ar citronu, eļļu un garšvielām. Pie tiem labi piederas majorāns un lociņi. Kolrābji sava vērtīgā satura dēļ ieteicami slimniekiem, tiem, kam raksturīga nepareiza asins cirkulācija, sirds slimības un mazasinība. Kolrābju sula dziedē kuņģa un zarnu čūlas, ārstē sklerozi ar tās izraisītām sekām.
Andis BRĒMANIS,dietologs
– Kolrābis pieder kāpostiem, lai gan pēc izskata atgādina kāli. Viena no vērtīgākajām īpašībām ir C vitamīns – 60 mg ir 100 g šī dārzeņa, tā sastāvā ir arī PP un B grupas vitamīni. Kolrābjos ir balastvielas, kas atrodamas visos dārzeņos. Ar kolrābi var papildināt gaļas un citus ēdienus. Visbiežāk izmanto, rīvējot kopā ar burkāniem, bet var sagriezt šķēlītēs un grauzt tāpat. Sezonas laikā noteikti vajag izmantot šo dārzeni, lai būtu interesantāk un daudzveidīgāk. Un arī piecas dārzeņu, augļu un ogu pozīcijas dienā ir jānodrošina. Varbūt var mēģināt kolrābi vārīt zupā! Plānojot diētu vai skaitot kalorijas, nav jāuztraucas, jo kolrābī to nav daudz – 100 g ir apmēram 20.
RECEPTES
Kolrābju salāti ar estragona mērci
Sastāvdaļas: 50 g kolrābju, 50 g selerijas saknes, 100 g burkānu, 100 g tomātu, 150 g zaļās paprikas, 100 g skāba krējuma, 25 g estragona majonēzes, sāls, zaļumi.
Pagatavošana: kolrābjus un burkānus nomizo un sarīvē skaidiņās. Selerijas sakni sarīvē uz smalkas rīves. Tomātus aplej ar verdošu ūdeni, novelk miziņu un sagriež ripiņās, paprikas pākstis sagriež gredzenos. Dārzeņus sajauc un kārto traukā, pārlej ar estragona majonēzi, krējumu, pieber sāli un garšvielas. Rotā ar zaļumiem.
Kolrābju un burkānu salāti majonēzes mērcē
Sastāvdaļas: 1 kolrābis, 1 burkāns, 1 ēdamk. zaļumu, 2 ēdamk. sojas majonēzes.
Pagatavošana: kolrābi un burkānu nomizo un sarīvē skaidiņās. Dārzeņus sajauc ar sojas majonēzi un pārkaisa ar zaļumiem.
Kolrābju salāti ar zaļajiem lokiem
Sastāvdaļas: 800 g kolrābju, 100 g zaļo loku, 3 ēdamk. augu eļļas, sāls.
Pagatavošana: kolrābjus notīra un smalki sarīvē uz rupjas rīves, sajauc ar smalki sagrieztiem zaļajiem lokiem, augu eļļu un sāli pēc garšas.
Kolrābju salāti ar papriku
Sastāvdaļas: 1 kolrābja galviņa, 3 sarkanās paprikas, 1–2 sīpoli, 3 ēdamk. augu eļļas, pustējkarote citrona sulas, pētersīļa zaļumi, sāls.
Pagatavošana: kolrābi notīra un smalki sagriež salmiņos. Papriku iztīra no sēklām un sagriež gareniski, pēc tam mazos gabaliņos. Sīpolus pārgriež uz pusēm un sagriež pusgredzenos. Visas sastāvdaļas sajauc ar eļļu un citrona sulu, rotā ar pētersīļa zaļumiem.
Kolrābju pankūkas
Sastāvdaļas: 3 kolrābji, 1 glāze miltu, pusglāze piena, 4 olas, sāls, paprika, tauki vai eļļa cepšanai.
Pagatavošana: no miltiem, piena, olām iejauc pankūku mīklu un atstāj 30 minūtes uzbriest. Kolrābjus notīra, sarīvē, pievieno pankūku mīklai. Sakarsētā taukvielā cep pankūkas. Ēdienu pasniedz pie buljona un zupām.
Kolrābji sviestā
Sastāvdaļas: 4–5 kolrābji, 1 ēdamk. sviesta, viena ceturtā daļa glāzes piena mērces.
Pagatavošana: kolrābjus nomizo un sagriež. Pavāra pienā ar sviestu līdz gatavībai, pārlej ar piena mērci.