"Mājas" receptes

photo_camera
10.mai 2013
Suši līdz pat šai dienai ir viens no pasaulē populārākajiem japāņu ēdieniem un jau labu laiku iekarojis arī mūsu virtuvi.
6.mai 2013
Rīdzinieces Annas Birmanes iemīļots hobijs, ko viņa apguvusi pašmācības ceļā, ir gatavot dažādus konditorejas izstrādājumus. «Manā ģimenē nevienam nav ciešas saistības ar ēst gatavošanu, it īpaši ar kūku cepšanu,» stāsta Anna Birmane.
28.apr 2013
Lēcas pazīst kā pākšaugus, kuros olbaltumvielas lieliski asimilējas organismā. Pēc dzelzs daudzuma tās ir līderes starp visiem pākšaugiem. Lēcas ir bagātas ar B1 vitamīnu un neizstājamām aminoskābēm. Lēcas ir noderīgas, ja ir gremošanas traucējumi, tās normalizē cukura līmeni asinīs, neuzkrāj toksīnus.
24.apr 2013
Lieldienu pusdienu galds nav iedomājams bez olām, tāpēc šoreiz piedāvāju vienkāršus, bet ārkārtīgi sātīgus un gardus olu ēdienus, ar kuriem priecēt ciemos sabraukušos radus un draugus. Īsti laikā tie būs pēc kārtīgas izšūpošanās Lieldienu šūpolēs un atraktīvām olu kaujām, kad dzestrais pavasara gaiss būs pamodinājis katrā svinētājā milzīgu apetīti.
24.apr 2013
Liepājas iecienītā restorāna „Oskars” šefpavāram Rolandam Lukjanovam ir tikai 23 gadi, bet ir liela vēlme strādāt un arvien apgūt ko jaunu. Viņš ir liepājnieks, mācījies savas pilsētas 48. arodvidusskolā. Un nu viņa roku darinājumus bauda pilsētas viesi un liepājnieki. „Katram šefpavāram ir savs pieskāriens,” saka Rolands. „Atšķiramies ar to, ka lietojam tikai svaigas garšvielas, sāli un piparus. Īpaši „Oskarā” domā par ēdiena noformējumu. Tā ir restorāna vizītkarte, pārliecināts šefpavārs. „Noteikti ēdienam jābūt baudāmam arī ar acīm. Un šefpavāra profesija ir tāda, ka jāatdodas visam, jābūt radošam. Ēdieni ir improvizācija.”
4.apr 2013
No kā vārīt dienišķo rīta biezputru – tas katra paša un garšas kārpiņu ziņā: izvēle ir gana plaša. Nez kāpēc vēl aizvien rīsu, griķu vai mannas putru pieņemts gatavot pavisam pliekani, vienkārši un pasniegt galdā ar kādu mērci, ievārījumu vai sviestu.
3.mar 2013
Pret kalmāriem rodas daudz aizspriedumu, tos pat nenogaršojot. «Es neēdīšu krākenu!» savulaik teica bērni, noskatījušies filmu par Karību jūras pirātiem. Arī pieauguši cilvēki palaikam noskurinās – kā var ēst tādu glumu briesmoni ar taustekļiem...
photo_camera
28.feb 2013
Izcila pavārmeistare Dina Čibireva savulaik Rojā atvēra divas kafejnīcas, brīvdienās tur rīkoja atpūtas pasākumus un klientiem piedāvāja dažādu tautu ēdienus. Paralēli klāja galdus banketiem, veidoja ēdienkartes vairākām Rīgas kafejnīcām un apmācīja jaunos pavārus.
27.feb 2013
Restorāns Pastnieka māja atrodas pašā Liepājas centrā, taču mazliet sānis no steigas un satiksmes trokšņiem. Pavisam līkā, šaurā, bet patiesībā garā sānieliņā, kas nosaukta Friča Brīvzemnieka vārdā.
17.feb 2013
No ikdienišķiem, diendienā lietojamiem pārtikas produktiem, ja vien ir kaut drusciņ vēlēšanās un iekšā sēž eksperimentētāja gars, ik reizi iespējams pagatavot nedaudz citādu maltīti, kas gan garšas kārpiņas lutina, gan acis priecē.
photo_camera
15.feb 2013
No ikdienišķiem, diendienā lietojamiem pārtikas produktiem, svētku reizē iespējams pagatavot nedaudz citādu maltīti.
5.feb 2013
Kamēr vairākums Latvijas ļaužu nekad nav nogaršojuši kvinoju un daudzi pat nenojauš, kas tā tāda ir, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija ir oficiāli pasludinājusi 2013. gadu par Starptautisko kvinojas gadu.
3.feb 2013
Saulespuķu eļļa, ko iegūst no saulespuķu sēklām un ko pazīstam jau sen, no visām augu eļļām izceļas ar vitamīnu aktivitāti un neitrālu garšu. Tā ir laba, jo satur polinepiesātinātās taukskābes, fosfatīdus, tokoferolu (E vitamīnu), F vitamīnu, pēc kura organisma vajadzības ir lielākas nekā pēc citiem vitamīniem, arī A un D vitamīnu, kā arī citas vielas.
1.feb 2013
Ziemā, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā pakāpeniski izzūd, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir labs veids, kā, pavasari gaidot, vairot enerģiju, stiprināt imūnsistēmu un veselību.
27.jan 2013
Svaigi augļi un ogas ir gardi ne vien paši par sevi, tie spēj padarīt interesantākas un daudzveidīgākas pat visvienkāršākās maltītes.
21.jan 2013
Kartupeļu omlete jeb tortilja Spānijā ir viens tradicionālākajiem un zināmākajiem ikdienas ēdieniem, kam piemīt vairākas priekšrocības: to ātri un viegli pagatavot, nepieciešamie produkti parasti atrodami katrā mājā, gala rezultāts ļoti gards.
18.jan 2013
Reti kurš spētu atturēties, lai nepanašķotos ar saulē kaltētiem tomātiem, kaut arī šāds prieks nav lēts. Bet ir tā vērts!
14.jan 2013
„Māja” ciemojās pie viesmīlīgā Liepājas restorāna „Barons Bumbier`s” direktores Ilonas Aigares un šefpavāres Mārītes Abramenko. Sena teika stāsta par restorāna nosaukuma izcelšanos. Barons Bumbier`s ir cēlies no Vāczemes baroniem un bijis izslavēts ar savu diženo apetīti un pats arī šo to mācējis pagatavot. Barons godam ievērojis visas ēdienreizes. Pusdienās vienmēr bija deviņas, bet svinamajās dienās – 16 riktes. Pats arī diezgan labi mācēja pataisīt kādu našķi, bet nesmādēja arī saimei dodamo asinsdesu. Vienīgi jāēd bija pa kluso, lai neredz un kaimiņiem nepastāsta. Nu bet, kad ciemos iegriezās attālais radinieks barons fon Minhauzens, lustēties un ziņģes laist pavāriem vairs nebija laika, jo jau izsenis Vāczemes baroni izslavēti par to dižo apetīti.
14.jan 2013
Smalcinātas zaļā bazilika lapas, drupināti ciedru rieksti, ķiploks un kvalitatīva olīveļļa nav vienīgās un nemainīgās sastāvdaļas, no kurām iegūst pesto mērci, uzskata restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Visdažādāko garšaugu kombinācijas liekot kopā ar visādām piedevām un blenderī vai piestā visu pārvēršot krēmveida vai rupjākas konsistences masā, klasiskais, visiem zināmais pesto iegūst jaunas, garšas niansēm bagātas variācijas.
7.jan 2013
Rīdzinieks Dainis Rūtenbergs pieder pie vīriešiem, kas virtuvē darbojas ar prieku un to spēj sagādāt arī tiem, kuriem patīk garšīgi paēst. Konditora – pavāra specialitāti viņš izvēlējās, būdams vidusskolnieks, tāpēc 1988. gadā absolvēja Rīgas Tirdzniecības skolu.