LRA gatava Saeimas vēlēšanām

© LRA

Trīs gadu laikā sešu partiju savienību apvienojot vienotā politiskajā organismā, Latvijas Reģionu apvienība ir gatava 13. Saeimas vēlēšanām. Partijas valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, kas aizvadītajā nedēļas nogalē notikušajā organizācijas kongresā tika atkārtoti ievēlēts šajā amatā, uzskata, ka apvienība ir laba alternatīva pašlaik pie varas esošajām partijām.

“Mēs esam pretmets populistiem un laba alternatīva pie varas esošajām partijām,” saka E. Smiltēns. Uzsvērdams, ka apvienība nav iedomājama savienojumā ar populismu, kas valdības reizēm grūti izprotamo lēmumu dēļ, lai ierobežotu Covid-19, gūst aizvien lielāku popularitāti, politiķis atgādināja, ka viņa vadītais politiskais spēks pārstāv konservatīvās vērtības, kuru šajos apstākļos īpaši pietrūkstot Saeimā un politiskajā procesā kopumā. “Konservatīvisms ir par pašcieņu, pieklājību un labu audzināšanu,” saka E. Smiltēns.

Viņš, kas ir viens no Latvijas Reģionu apvienības kandidātiem un premjerministra amatu, uzskata, ka apvienība pēc konsolidēšanās vienā partijā ir kļuvusi par spēcīgu un ietekmīgu organizāciju. Par to liecinot aizvadīto pašvaldību vēlēšanu rezultāti. Proti, LRA 17 novadu pašvaldībās veido koalīciju, bet septiņos novados tai ir mēra, bet deviņos - vicemēra amati.

“Pirmais uzdevums bija partiju uzbūvēt pilnīgi citā kvalitātē un šādi to sagatavot Saeimai. Iepriekš mēs nebijām īsti gatavi nopietnam darbam Saeimā, jo partija bija sadalīta sešās organizācijās, komanda bija pilnīgi jauna, kampaņa bija haotiska. Mēs trīs gadus, metodiski strādājām, bet arī pirms tam, kaut arī mūs nepielaida priekšvēlēšanu debatēs, mēs ieguvām 4,3% vēlētāju atbalsta un valsts finansējumu,” 12. Saeimas relatīvās veiksmes un neveiksmes atgādinot, E. Smiltēns pauž pārliecību, ka nākamajās vēlēšanās rezultāti būs ievērojami labāki.

Bez E. Smiltēna uz premjerministra amatu no LRA saraksta varētu kandidēt arī Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis. Viņu šim amata ieteica bijušais Saeimas deputāts Dainis Liepiņš. Savukārt E. Smiltēns potenciālo konkurentu aicinājis iesaistīties draudzīgā sacensībā par partijas biedru uzticību. Turklāt šai sacensībā E. Smiltēns labprāt redzētu arī Ādažu novada pašvaldības priekšsēdētāju Māri Sprindžuku, kuru viņš saskata vicepremjera amatā.

Jautāts par pēdējā laikā gana plaši apspriesto iespējamību, ka LRA uz nākamajām vēlēšanām varētu apvienoties ar Zaļo un zemnieku savienību vai Nacionālo apvienību, E. Smiltēns ir nerunīgs. Viņš vienīgi paskaidro, ka gala lēmumu pieņems partijas biedri un tas būs atkarīgs no tā, vai plašākas apvienības veidos citi pašlaik pie varas esošie.

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka Latvijas Reģionu apvienībai apvienošanās ar kādu citu politisko spēku nav obligāts priekšnosacījums, lai tā iekļūtu Saeimā.

Eksperts atgādināja, ka reiz tas apvienībai ir izdevies un, ja sarakstam tiks piesaistīti atpazīstamāki cilvēki, veiksme var atkārtoties.

“Aizvadītās vēlēšanas parāda, ka potenciāls apvienībai ir. Ja ir laba bāze reģionos, to var pārvērst arī balsīs uz parlamentu. Turklāt viņi reiz jau tika ievēlēti. Lai mobilizētu šos resursus vajag piepulcināt līderus. Tādēļ potenciāls viņiem ir liels pašiem par sevi. Tikai 12. Saeimas vēlēšanās viņi to izmantoja, bet 13. Saeimas - ne. Jautājums ir, vai viņi to spēs šoreiz,” saka F. Rajevskis.

Politika

Pašvaldību vēlēšanām gatavošanās sākusies tādējādi, ka par nodomu atgriezties Rīgas politikā paziņojis Ainārs Šlesers, kas licis sarosīties visiem domē jau sēdošajiem. Tomēr vēl interesantāks par pašu faktu varētu būt iemesls, kāpēc viņam jāpārtrauc samērā komfortablais darbs Saeimas opozīcijā un jātērē lieli resursi varas atgūšanai galvaspilsētā.

Svarīgākais