Strasbūras tiesa dod cerību Timošenko

© Scanpix

Atzīstot, ka bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko arests 2011. gadā bijis nepamatots un, visticamāk, politiski motivēts, Eiropas cilvēktiesību tiesa Strasbūrā viņas piekritējiem devusi cerību, ka galvenā opozicionāre varētu tikt atbrīvota vai viņas lieta vismaz pārskatīta.

Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam jārēķinās, ka rietumvalstu spiediens pret viņu pastiprināsies, tomēr pagaidām izskatās, ka J. Timošenko atbrīvošana ir maz ticama – valdības amatpersonas atgādinājušas, ka Strasbūras tiesā nav skatīta sprieduma būtība, turklāt pret bijušo premjeri izvirzītas apsūdzības vēl citos noziegumos.

Aprīļa pēdējā dienā pasludināto spriedumu ar gandarījumu uztvērusi gan pati J. Timošenko, gan viņas piekritēji, vēsta AP. 52 gadus vecās politiķes meita Jevgēņija Timošenko, kura pēdējos gados ļoti aktīvi mēģina panākt mātes atbrīvošanu, tiesas spriedumu traktējusi kā J. Timošenko atzīšanu par politieslodzīto. «Tiesas lēmums ir pirmais solis uz viņas politisko reabilitāciju un drīzu atbrīvošanu. Ukrainas prezidentam, balstoties uz Eiropas tiesas lēmumu, ir iespēja atbrīvot manu māti, un mēs ceram, ka šis humānais lēmums tiks pieņemts tuvākajā laikā... varbūt tuvākajās dienās vai nedēļās,» sacījusi Jevgēņija Timošenko.

Līdzīgu viedokli izteicis J. Timošenko advokāts Serhijs Vlasenko, tomēr pati opozīcijas līdere, kura joprojām atrodas vienā no Harkovas slimnīcām, par savas atbrīvošanas iespējām izteikusies krietni pesimistiskāk. «Man nav ne jausmas, ko Viktors Janukovičs darīs pēc šā sprieduma, taču, visticamāk, ka neko. Tomēr es jau jūtos morāli brīva – par spīti restēm, kamerām, sienām, žogiem un aizkrāsotajiem logiem. Esmu priecīga, ka tiesa mani attīrījusi no visām samazgām un meliem, kuros varasiestādes mani slīcinājušas pēdējos gados,» J. Timošenko paziņojumu citē AFP. Bijusī premjere arī uzsvērusi, ka tiesa de facto atzinusi viņu par politieslodzīto.

RIA Novosti gan norāda, ka šāda formulējuma Strasbūras tiesas spriedumā nav – tajā vien norādīts, ka Ukraina, apcietinot J. Timošenko, pārkāpusi divus Cilvēktiesību konvencijas aizsardzības pantus. 2011. gada augustā tai nebija nekāda pamata izdot bijušās premjeres aresta orderi, jo viņa ieradās uz visām tiesas sēdēm, nepārkāpa apņemšanos nemainīt dzīvesvietu, netraucēja izmeklēšanai. Tāpat Strasbūras tiesa secinājusi, ka «arests tika veikts citu motīvu dēļ, nekā oficiāli paziņots», liekot saprast, ka J. Timošenko apcietināta savas politiskās darbības dēļ. Tajā pašā laikā tiesa spriedusi, ka nav pamata uzskatīt, ka J. Timošenko tiktu turēta necilvēciskos ieslodzījuma apstākļos. Taču pat šāds formulējums pagalam nav paticis Ukrainas pastāvīgajam pārstāvim Eiropas Padomē Mikolam Točickim, kurš uzreiz pēc sprieduma pasludināšanas zibens ātrumā atstājis tiesu, atsakoties runāt ar žurnālistiem, vēsta AP.

Neilgi pēc sprieduma pasludināšanas ASV Valsts departamenta pārstāvis Patriks Ventrels pieprasījis nekavējoties atbrīvot J. Timošenko, savukārt Eiropas ārlietu koordinatores Katrīnas Eštones un paplašināšanas lietu komisāra Štefana Fūles kopējā paziņojumā Ukrainas varasiestādes tiek lūgtas «pārskatīt situāciju ar Timošenko, kura ir spēcīgākās valsts opozīcijas partijas līdere un joprojām atrodas cietumā». Tomēr Ukrainas amatpersonu reakcija liecina, ka tas ir maz ticami. Kaut gan Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevgēņijs Perebijniss sacījis, ka Ukrainas pozīcija tiks paziņota tikai pēc tam, kad valdības eksperti izanalizēs spriedumu, tieslietu ministrs Oleksanders Lavrinovičs jau pasteidzies paziņot, ka lēmums par pirmstiesas aresta likumību nekādā veidā nevar ietekmēt tiesas spriedumu, kas ir stājies spēkā. Kā norāda RIA Novosti – lielākais, uz ko J. Timošenko varētu pretendēt, būtu materiāla kompensācija par nepamatotu apcietināšanu. Interesanti, ka pagājušogad Strasbūras tiesa šādu kompensāciju 15 000 eiro apmērā piesprieda J. Timošenko līdzgaitniekam, bijušajam iekšlietu ministram Jurijam Lucenko, kura aresta apstākļi bija līdzīgi. Taču atšķirībā no J. Lucenko, kuru prezidents apžēloja pagājušomēnes, J. Timošenko nebija lūgusi kompensāciju. Turklāt viņas situāciju sarežģī vēl divas ierosinātas krimināllietas – par finanšu mahinācijām, vadot korporāciju Ukrainas vienotās energosistēmas, un par biznesmeņa un deputāta Jevgēņija Ščerbaņa slepkavības finansēšanu.

Reuters arī norāda, ka īpaša komisija apžēlošanas jautājumos, kas iepriekš skatījusi opozīcijas deputātu iesniegto lūgumu par J. Timošenko apžēlošanu, rekomendējusi V. Janukovičam to noraidīt. Tādēļ ukraiņu politologs Vadims Karasevs, kuram ir labi sakari valdības aprindās, prognozē, ka J. Timošenko netiks atbrīvota. Tomēr, lai panāktu, ka tiek noslēgts Eiropas Savienības un Ukrainas līgums par tirdzniecību, Ukraina varētu piekrist, ka J. Timošenko ārstējas ārzemēs. «Šādā veidā viņa joprojām būtu izolēta no Ukrainas politikas, bet piekāpšanās ļautu Janukovičam noslēgt līgumu,» sarunā ar AP skaidrojis V. Karasevs.

Svarīgākais