VIDEO: skati Vecrīgā vienkārši šokē

© Kaspars Krafts/F64

Viesmīlības nozarē strādājošie ceļ trauksmi par apreibušiem un pavisam pārreibušiem klaidoņiem Vecrīgā, kuri atbiedē atpūtniekus, kādēļ cieš bizness, kas jau tā daudz “sists”, vēsta "Bez Tabu".

Pa vienam vai baros Rīgas sirdī grīļodamies klimst mazāk un vairāk apreibuši, netīkama paskata klaidoņu. Uzklausītie viesmīlības nozares pārstāvji raidījumam sacīja, ka šīs personas netieši un tieši traucē, piemēram, diedelējot, uzbāžoties, tracina daudzu Vecrīgas iestāžu saimniekus un darbiniekus, kā arī atbiedē klientus.

"Depresīva situācija! Šī ir Rīgas seja, vecpilsēta. Tūristi ierodas. Dzērāji traucē, bļaustās, ir agresīvi. Visi sūdzas! Esam zaudējuši klientus, arī vietējos. Vairs negrib šurp nākt. Tas ir kauns, vēzis! Kādam tas ir jāatrisina! Mēs maksājam nodokļus, daudz nodokļu! Uzturēt restorānu maksā dārgi. Šis bizness jau tā nav vienkāršs. Risinājums ir ļoti vienkāršs: pašvaldībai jānorīko policisti, kuri kursē vecpilsētā nepārtraukti! Lai triec prom viņus no šejienes! Piedodiet, viņiem te nav vietas!"

Restorānu darbinieki iemūžinājuši daudzas nelāgas ainas. Fiksējuši, kā klaidoņi Vecrīgā urinē publiskās vietās, piesēž ielu malās un malko grādīgos dzērienus, demolē, guļ šauro ielu malā. Tāpat viņi sēž ēdināšanas iestāžu un bāru terasēs, atbaidot atpūtniekus, sacīja uzklausītie. Restorāna menedžeres Svetlanas viedtālrunī ir video, kurā fiksēts, kā iereibuši ļautiņi dzenas pakaļ citas iestādes darbiniekam. Svetlana sacīja, ka, draudot izrēķināties, personāži ķēruši kolēģi, jo viņš pieprasījis pamest viņa pārstāvētā restorāna terasi.

"Viņi katru dienu šeit “tusē”, dzer, klaiņo, diedelē naudu klientiem. Cilvēki nevar normāli pasēdēt. Bija gadījums, kad sieviete novilka bikses un visā savā “skaistumā” pietupās un čurāja. Tas bija pie mūsu restorāna. Mūsu klients tobrīd ēda steiku un bija šokā! Ir klienti, kuri vairs negrib atgriezties."

Ēdināšanas iestāžu pārstāvji kritizēja Rīgas pašvaldības policiju (RPP), kas, viņuprāt, nespēj ieviest kārtību.

RPP raidījumam sacīja, ka reaģē uz izsaukumiem iespējami operatīvi, bet ir jāsaprot, ka policijas resursi ir ierobežoti. RPP ir 15 % policistu iztrūkums, tāpēc ir problemātiski norīkot vairāk kājnieku. Ar pieejamajiem resursiem, raugoties, kur kārtībsargu iesaiste nepieciešama akūti, RPP dara, ko var, sacīja kārtību sargājošajā iestādē.

Pat ja miera un sabiedriskās kārtības traucētāji uz laiku tiek aizvākti no acīm, viņi atgriežas un turpina izdarības. Policijā sacīja, ka sodi šo sabiedrības daļu nebiedē. “Tā ir sociāla problēma, kas, droši vien, jārisina arī citiem dienestiem ar citu instrumentu palīdzību. Mēs cīnāmies ar sekām,” sacīja RPP pārstāve Kristīne Kļaveniece.

Svarīgākais