Apcietinātais lietā par uzbrukumu Navaļnija līdzgaitniekam ceļojis ar viltotu Latvijas pasi

© Dmitrijs Suļžics / F64

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.

Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda pārstāvji pirms divām nedēļām nāca klajā ar negaidītu atklājumu. Uzbrukumu ar āmuru Navaļnija līdzgaitniekam Volkovam šī gada martā Viļņā esot organizējuši nevis Krievijas specdienesti, kā varēja sākumā padomāt, bet cita Kremļa opozīcijas pārstāvja Mihaila Hodorkovska tuvs sabiedrotais, Izraēlā dzīvojošais miljardieris Leonīds Ņevzļins.

Filmas veidotāju rīcībā nonāca telefonu sarakste. Tajā apspriesta gan minētā uzbrukumu rīkošana, gan citu personu nomelnošana, gan iespējama amatpersonu uzpirkšana.

Liela daļa sarakstes attiecas uz Latviju, bet filmā netika pilnībā parādīta. LTV raidījumam “de facto” izdevās no Navaļnija komandas iegūt šos fragmentus. No sarakstes izriet, ka Ņevzļina iegribu praktiskais izpildītājs bija Krievijas pilsonis Bļinovs. Polijas varasiestādes Bļinovu aizturēja uzreiz pēc filmas iznākšanas.

Raidījumam “de facto” zināms, ka Bļinovs pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi. Pirms gada septembrī Bļinovs sūtīja, visdrīzāk, Ņevzļinam foto no lidmašīnas salona, sekmīgi atlidojis no Madrides uz Varšavu. “Dokuments izgāja visas pārbaudes,” rakstīja Bļinovs.

Uzmanīgi aplūkojot Bļinova sūtīto bildi var salasīt, ka viltotā Latvijas pase ir izdota 2017. gadā uz nepilsoņa Sergeja Šturbas vārda. “de facto” pārliecinājās, ka pases dati ir īsti, izņemot bildi, kurā Šturbas vietā redzams Bļinovs.

Sergejs Šturba ir reāli eksistējoša persona, kas dzīvo Liepājā. Uz Šturbas vārda bijušas reģistrētas pāris firmas. Vairākkārt tiesāts par zādzībām. Pirms 10 gadiem viņu noķēra zogam sieviešu cimdus, ziņoja avīze “Kurzemes vārds”. Regulāri zadzis kafiju un šokolādi. Kādā no tiesu spriedumiem sasummētas Šturbas kriminālās sodāmības: līdz 2018.gadam tādu bijis vairāk nekā 20. Vienu no saviem “tiktoka” video Šturba uzfilmējis atrodoties restotā policijas busiņā.

LTV raidījumam izdevās Šturbu sastapt viņa dzīvesvietā Karostā, lai pavaicātu, kā viņa pase varēja nonākt pie lietu kārtotāja Bļinova, kas tagad aizturēts par iespējamu uzbrukuma rīkošanu Navaļnija līdzgaitniekam Volkovam.

Atbildot uz jautājumiem caur atvērtu pirmā stāva logu, Šturba izklāsta savu versiju. Tā ir vienkārša - viņam regulāri nozogot pases. Vairākas reizes tas noticis ārzemēs. “Cietumā es vēl rakstīju iesniegumu, ka man bija nozagta pase. Ārzemēs zog, un es, jums godīgi teikšu, pavirši attiecos pret dokumentiem. Tagad es dokumentus slēpju atsevišķi,” stāsta Šturba. Viņš noliedz, ka pasi būtu kādam pārdevis peļņas nolūkos.

de facto” noskaidroja, ka par dokumentu, kura datus izmantoja Bļinovs, Šturba tikai šogad augustā, īsi pirms iznākšanas no cietuma, ziņojis kā par nozaudētu it kā pērn decembrī. Tas nozīmē, ka tikai nesen pase anulēta.