Pentagons: ASV palīdzēs Ukrainai aizstāvēties pret irāņu raķetēm

© unsplash.com

ASV palīdzēs Ukrainai aizstāvēties pret ballistiskajām raķetēm, ko Irāna piegādājusi Krievijai, preses brīfingā apliecināja Pentagona preses sekretārs Patriks Raiders.

Irānas raķetes "Fath 360", kas nodotas Krievijai, ļaus krieviem "rezervēt" modernākas, lielāka darbības rādiusa raķetes citiem mērķiem, norādīja Pentagona pārstāvis.

ASV sadarbosies ar Ukrainu, lai pārliecinātos, ka Kijivai ir spējas aizsargāties pret šīm raķetēm, viņš piebilda.

"ASV ir apstiprinājušas ziņojumus, ka Irāna nodevusi tuva darbības rādiusa ballistisko raķešu "Fath 360" partijas Krievijai, kas, saskaņā ar mūsu aplēsēm, dažu nedēļu laikā tās var izmantot pret Ukrainu, un tas novedīs pie tā, ka tiks nogalināti vēl vairāk Ukrainas pilsoņu," sacīja Raiders.

Viņš piebilda, ka ministrija šobrīd nevar pateikt, cik raķešu Krievija saņēmusi.

Raķešu "Fath 360" darbības rādiuss ir aptuveni 120 kilometri, un tās ļautu krieviem rezervēt modernākas, lielāka darbības rādiusa raķetes citiem mērķiem, skaidroja amatpersona.

Pentagons uzskata, ka Irānā ir apmācīti desmitiem Krievijas militārpersonu, lai izmantotu šo raķešu sistēmu.

Nav zināms, ko irāņi saņēma apmaiņā pret raķešu piegādi.

Kā sacīja Raiders, amatpersonas pieļauj, ka daļa no vienošanās varētu būt bijusi izlūkošanas informācija.

"Neiedziļinoties sīkumos, mēs redzam, ka viņi apmainās ar informāciju, kas saistīta ar kodolprogrammām, kosmosu un citām tehnoloģiskām iespējām, kas ir Krievijai un kas nepieciešamas tādām valstīm kā Irāna," viņš teica.

Ņemot vērā Krievijas attiecību paplašināšanos ar citiem negodprātīgiem pasaules arēnas spēlētājiem, arī Ziemeļkoreju, ir pamats gaidīt, ka raķešu sūtījumi no Irānas turpināsies.