EK amatpersona: Eiropai ir jāpārdomā attiecības ar Krieviju

Krievijas agresija pret Ukrainu ir mainījusi Eiropas Savienības (ES) attieksmi un ir kļuvis pilnīgi skaidrs, ka Eiropai ir jāpārdomā attiecības ar Krieviju, aģentūrai LETA sacīja Eiropas Komisijas (EK) ģenerālsekretāres vietnieks Henriks Hololejs.

 Tomēr pagaidām nav iespējams paredzēt, kādā veidā tās attīstīties, noteica Hololejs. "Domāju, ka jautājums par citādu attiecību veidošanu ar Krieviju būs arī Latvijas prezidentūras darba kārtībā. Skaidrs ir arī tas, ka izmaiņas manāmas ne tikai Krievijas un ES attiecībās, bet pat globālākā mērogā."

EK ģenerālsekretāres vietnieks norādīja, ka ES ir vienota attiecībā uz Krieviju. Kā piemēru viņš minēja politisko sankciju piemērošanu Krievijai, un šajā lēmumā visas 28 dalībvalstis bija vienotas. "Šis lēmums daļai dalībvalstu bija vieglāks, citām - smagāks. Taču visas valstis nonāca pie kopsaucēja, kas demonstrē vienotību un sapratni ES dalībvalstu starpā," atzīmēja Hololejs.

Runājot par ekonomisko sankciju īstenošanu pret Krieviju, ja situācija Ukrainā nestabilizēsies, Hololejs pauda, ka pašlaik EK izvērtē iespējamos sektorus un veidus, kā sankcijas varētu tikt piemērotas. Taču dalībvalstu ziņā būs lemt, kādus sankciju pasākumus īstenot.

Nozīmīgi, ka arī G7 valstis savā starpā koordinē darbību, kā rīkoties situācijas eskalācijas gadījumā, atzīmēja Hololejs.

Atbildot uz bažām par Latvijas uzņēmēju iespējamajiem zaudējumiem, īstenojot ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, politiķis atgādināja, ka pašas dalībvalstis pieņems lēmumu par sankciju piemērošanu. "Ir skaidrs, ka dažas ES dalībvalstis cietīs vairāk par citām. Tāpēc ir skaidri jāanalizē, kādi varētu būt iespējamie efekti. Taču ES ir balstīta uz solidaritāti, un šis koncepts vienmēr ir nozīmīgs," sacīja Hololejs.

EK amatpersona norādīja, ka ES ir apņēmusies palīdzēt Ukrainai nostabilizēties, taču saistību izpilde ir sagaidāma no abām pusēm. "Gan ES, gan citas valstis ir piedāvājušas kā finansiālo, tā arī cita veida palīdzību, taču tas darīts ar nosacījumu, ka Ukraina pildīs savas saistības."

Kā dažas no saistībām Hololejs minēja stabilas valdības izveidi, reformu īstenošanu. "Šonedēļ satikām Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku, un bija jūtams, ka viņš ir apņēmības pilns. Domāju, ka tas uz visiem atstāja lielu iespaidu. Ukraina ir izvēlējusies ceļu uz Eiropu, un mēs vienmēr esam apliecinājuši savu atbalstu," teica Hololejs.

Pasaulē

Vilcienu maršruti no Lietuvas uz Poliju un Latviju joprojām ir nerentabli Lietuvas valstij piederošajam “Lietuvos Geležinkeliai” (Lietuvas dzelzceļš), neskatoties uz to popularitāti ceļotāju vidū, raksta “lrt.lt”.

Svarīgākais