Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sabilnieki negrib riskēt un palīdzību ugunsnelaimē gaidīt no citiem; viņi dibinās brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrību

© Pixabay.com

Sabilnieki ilgi cīnījās par savu depo, taču cīņu zaudēja – gada sākumā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Sabiles postenis tika slēgts. Jau tobrīd parādījās informācija, ka Sabilē varētu darboties brīvprātīgie ugunsdzēsēji. Šobrīd process sakustējies aktīvāk – kopā sanākuši vietējie, kuriem rūp drošība un kuri grib būt atbalsts profesionālajiem ugunsdzēsējiem, vēsta ReTV.

Andris Šimkus pats piedzīvojis, ka jāpalīdz divās uguns nelaimēs, arī lauksaimniekam Mārim Bērziņam sezonas karstumā aizdedzies lauks. Bērziņš: “Redzējām, cik tas ir traģiski. Paldies, ka daudzi cilvēki palīdzēja un glāba to situāciju, un mēs tagad gribam to atdarīt kaut kādā veidā.”

Sākumā lauksaimniekam bijusi iecere savā saimniecībā izveidot nelielu bāzi, bet tagad viņš atbalstīs brīvprātīgos ugunsdzēsējus, līdzi paņēmis arī dēlu. Par iniciatīvu interesējas arī vairāki vīri, kuri paši strādājuši nu aizslēgtajā Sabiles postenī. Šimkus: “Es apzinos, ka tas būs grūti. Es apzinos, ka skriesim pa celmiem un sitīsim punus. Domāju, ka izdosies. Jo visi tie cilvēki, kas ieradās šodien, viņiem acīs tā liesmiņa ne deg, bet dziest, ka mēs to darīsim!”

Šimkus: “Sāksim ar vienu mašīnu, vienu garāžu un 11 aktīvistiem. Tad dzīve rādīs, kā mēs augam.”

Sabiles postenis slēgts februāra sākumā, šobrīd Talsu novada pašvaldība pieprasījusi datus, cik ugunsgrēku šajā laika posmā bijis. Kārkliņa: “Var jau būt, ka pietiek, ka Kandava un Kuldīga var mierīgi nosegt Sabili. Kā redzējāt un dzirdējāt šovakar, vienalga ir jābūt gataviem uz to, ka vietējiem iedzīvotājiem palīgā. Un varbūt, ka šis pakalpojums ir tas, ko var ātrāk nodrošināt, esot šeit uz vietas.”

Šobrīd Latvijā ir reģistrētas vairāk nekā 50 brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības. Pēdējos gados kustība ir nedaudz apsīkusi, to plāno attīstīt, un arī Talsu novada pašvaldība piekritusi iesaistīties pilotprojektā.