Krievijā paplašināta PSRS laika bioloģisko ieroču laboratorija

© Unsplash

Pēdējo divu gadu laikā Maskavas apgabala slēgtās militārās pilsētiņas "Sergiev Posad-6" teritorijā, kur atradās padomju laika bioloģiskā laboratorija, ir uzcelts jauns ēku komplekss. Par to ziņo "Washington Post" (WP), atsaucoties uz satelīta attēliem un ASV militārpersonu secinājumiem.

Dažus mēnešus pēc kara sākuma Ukrainā satelītattēli fiksēja “neparastu” darbību militārās pētniecības iestādē. Satelītattēlveidošanas uzņēmumi "Maxar" un "Planet Labs" savāca attēlus, kuros redzama būvniecības tehnika, kas atjauno veco padomju laboratoriju un liek pamatus 10 jaunām ēkām vairāk nekā 23 000 kvadrātmetru platībā.

Pēc WP domām, dažām jaunajām ēkām ir "bioloģisko laboratoriju pazīmes" darbam ar patogēniem. Izdevumā būvlaukums nosaukts par bioloģisku objektu ar augstu aizsardzības pakāpi. Par to liecina desmitiem jumta gaisa filtrēšanas iekārtu, pazemes infrastruktūra un pastiprinātie drošības pasākumi.

2023. gada aprīlī un maijā uzņemtajos attēlos redzama 11 metrus plata pazemes tuneļa būvniecība, kas savieno laboratorijas un spēkstaciju. Saskaņā ar vienu WP avotu, izkārtojums "atbilst laboratorijas projektam".

Slēgtajā pilsētiņā atrodas Krievijas Aizsardzības ministrijas 48. Centrālā pētniecības institūta galvenais birojs. Oficiāli tas izstrādā medicīnisko aizsardzību pret armijai un iedzīvotājiem īpaši bīstamām infekcijām. Maijā ASV piemēroja šim institūtam sankcijas saistībā ar tā saistību ar Krievijas ķīmisko un bioloģisko ieroču programmām.

Padomju un krievu ķīmiķis Ļevs Fjodorovs institūtu nodēvēja par Sibīrijas mēra “cīņas celmu” radītāju. WP citētajā Miltona Leitenberga un Raimonda Žilinska grāmatā "The Soviet Biological Weapons Program" ir teikts, ka šeit arī noritēja darbs pie efektīvākas baku vīrusa pavairošanas metodes.

2024. gada aprīlī 48. zinātniski pētnieciskā institūta vadītājs Sergejs Borisevičs intervijā laikrakstam "Krasnaja Zvezda" sacīja, ka līdz gada beigām plānots pabeigt "jaunu, unikālu pētījumu centru, tai skaitā laboratoriju korpusus". "Tā nodošana ekspluatācijā ļaus mums vēl ātrāk reaģēt uz bioloģiskiem draudiem," viņš piebilda.